header bar 2

  • 1
  • 2
  • 3

Beerschotwilrijk KFCO Bruxelles RSW Coxyde KVV Deinze KMSK Dender FC Dessel Sport KFC Geel ASV Hasselt Sportkring Heist KSK Oosterzonen KFC Oudenaarde KSV Patro Eisden Maasmechelen Seraing RFC Sprimont Comblain Virton Royal Excelsior VW Hamme KFC

Over een maand start de competitie van de nieuwe D1 Amateur, de hoogste amateurklasse van het Belgisch voetbal en de enige die nog uitzicht biedt op profvoetbal, zij het dan onder voorwaarden die zo streng zijn dat zij in de praktijk voor een meerderheid van de deelnemende clubs zo goed als onhaalbaar zijn. Het is bovendien niet de ploeg met aan het eind van de competitie het hoogste aantal punten die zich kampioen mag noemen en als dusdanig aanspraak kan maken op promotie. Neen, die mogelijkheid is pas weggelegd voor een van de eerste vier die zich in play-offs naar het voorbeeld van het profvoetbal, tot winnaar kroont. Om het voor iedereen duidelijk te maken, zetten wij hierna alles nog eens op een rijtje.

De D1 Amateur is de enige reeks waarin nog op nationaal niveau wordt gespeeld. Dat was eerder nog het geval voor de vroegere Derde klasse-reeksen A en B, maar al een hele tijd niet langer voor de Beloften die thans een kalender voorgeschoteld krijgen die identiek is aan het programma van het fanionteam van de club. Voor onze jonge kampioenen van een promotie gesproken!

De samenstelling van de reeks is bekend, maar er is nog steeds onduidelijkheid omtrent de Brusselse club RWS BXL die kampioen speelde in Tweede klasse maar wegens licentie- en andere perikelen naar de D1 werd verwezen. Boss John Bico weigerde zich daar bij neer te leggen, maar nu zijn club finaal ook in het ongelijk is gesteld door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) die aan het dossier een zitting heeft gewijd die zo maar eventjes acht uur heeft geduurd, is er geen verder verhaal meer. De enige nog resterende vraag is nu of de club nog wel een toekomst heeft. Naar verluidt zijn de trainingen wel hervat maar hiervoor hadden zich tot voor kort slechts een tiental spelers gemeld, meestal bankzitters van vorig seizoen en jeugdspelers.

Stel dat de White Star afhaakt, dan gaat de competitie van start met 15 ploegen met alle narigheden van dien.  Hoe dan ook, de reeks bestaat op papier uit negen ‘dalers’ uit de voormalige 2de nationale ( de Proximus Liga), zijnde WS Bruxelles, Seraing, Virton, Dessel, Geel, Deinze, Patro Eisden Maasmechelen, Heist en Koksijde, en zeven ‘stijgers’ uit de voormalige Derde klasse, reeksen A en B, te beginnen met de kampioenen VW Hamme en Beerschot Wilrijk, de twee vice-kampioenen Oudenaarde en Oosterzonen, plus de winnaars van de eindronde: Dender, Sprimont en Hasselt.

Zoals in de aanhef van dit overzicht al aangegeven, is het competitiescenario na de hervorming totaal nieuw. Aan het eind van de reguliere competitie zullen het de eerste vier in de rangschikking zijn die, met de helft van hun puntentotaal, beginnen aan zes play-offwedstrijden. De winnaar van deze nacompetitie mag zich ‘Kampioen van België Amateurvoetbal’ noemen en kan naar de 1B van het profvoetbal op voorwaarde dat de club voldoet aan de daartoe gestelde voorwaarden. Die voorwaarden zijn zo verregaand dat zij voor de meeste clubs financieel gewoon niet haalbaar zijn.

Anderzijds, en dat is minstens zo belangrijk, zullen de laatste drie uit de eindklassering rechtstreeks zakken naar het D2 Amateur-niveau. De vierde laatste, in principe de club die op de dertiende plaats eindigt, zal een eindronde moeten spelen met drie clubs uit de D2.

Samengevat: de competitie zal gestreden worden op twee fronten: door de besten om er voor de play-offs bij te kunnen zijn; door de anderen om uit de degradatiezone te blijven.

Zoals andere jaren hopen wij binnenkort een ‘radioscopie’ te kunnen brengen van de aan de competitie 2016-2017 D1 Amateur deelnemende clubs. Het probleem is dat tot op heden nog maar weinig clubwebsites zijn geactualiseerd en dat informatie inwinnen via krantenknipsels niet voor de hand ligt. (wp)

Wedstrijden 1ste speeldag

Zaterdag 2 september 2017
FC Seraing - A.S.V. Geel-
K.MSK. Deinze - Dessel Sp.-
K.S.K. Heist - Oosterzonen-
Lommel United - Oudenaarde-
Zondag 3 september 2017
Berchem Sport - R. Virton-
VW Hamme - Chatelet-Farciennes-
Knokke F.C. - Maasmechelen-
E. Aalst - FC Dender-


Stand

  Ploeg W P
1 E. Aalst 0 0
2 Berchem Sport 0 0
3 Chatelet-Farciennes 0 0
4 K.MSK. Deinze 0 0
5 FC Dender 0 0
6 Dessel Sp. 0 0
7 ASV Geel 0 0
8 VW Hamme 0 0
9 K.S.K. Heist 0 0
10 Knokke F.C. 0 0
11 Lommel United 0 0
12 Maasmechelen 0 0
13 Oosterzonen 0 0
14 Oudenaarde 0 0
15 FC Seraing 0 0
16 R. Excelsior Virton 0 0

Wie is online

We hebben 24 gasten en geen leden online