header bar 2

Seraing RFCVW Hamme(Voorbeschouwing FC Seraing - VW Hamme)

Het zag er vóór de aanvang van de kapitale match met Berchem Sport niet al te best uit. Trainer Jamaïque Vandamme diende wegens een in de vorige wedstrijd opgelopen voetletsel als speler verstek te laten, en Jorrit D’Haeseleer raakte tijdens de opwarming onklaar. Ook de wedstrijd zelf liep niet zoals gepland. Jules Vits, de vervanger van D’Haeseleer en auteur van het mooiste doelpunt van de partij, kon na aangetrapt te zijn niet meer verder en Arne Ivens, toch altijd een van de sterkhouders, viel in het begin van de tweede helft uit met een spierletsel. Gelukkig waren er met Leyder en Vercruysse vervangers van niveau voorhanden.

Uiteindelijk kon na een met vijf doelpunten gekruide eerste helft worden stand gehouden tegen een viriel Berchem dat met powerplay het tij wilde doen keren. Gelukkig gaf de VW-verdediging, die zich tijdens de eerste speelhelft toch een paar keer had laten verrassen, geen krimp. Al had de ingevallen Koen Van den Heuvel kort voor affluiten voor de bezoekers nog de gelijkmaker aan de voet.

Eind goed al goed dus. Drie kostbare punten hebben op drie speeldagen van het einde van de heenronde het puntenkapitaal opgekrikt naar een mooie 18 die de VW Hamme opnieuw een plaatsje bezorgde in de linker kolom. Voorlopig? Dat zal al meteen blijken want na de lonende maar slopende en met blessurelast bezwaarde thuiswedstrijd wacht zaterdagavond in het Pairay-stadion de uitdaging van een FC Seraing in progressie.

Onze eerstvolgende gastheren mogen dan momenteel met 13 punten op de rand van de gevarenzone staan, zaak is vooral oog te hebben voor het hemelsbreed verschil tussen hun prestaties in de eerste en de laatste zes van de tot nog toe gespeelde twaalf wedstrijden. In de eerste zes wedstrijden werd verloren bij Patro Eisden Maasmechelen (1-0) en in Farciennes bleef het 0-0. Thuis werd van Geel verloren met 0-2 en uit bij E. Aalst werd het dan 4-2. Alleen tegen Oudenaarde konden de drie punten worden thuisgehouden (1-0).

Maar hoe heel anders zijn de uitslagen die sindsdien konden worden geboekt! Er werd riant gewonnen van Dender (3-0), er werd uit gewonnen bij Virton (1-2) en thuis tegen Deinze en Heist kon tweemaal worden gelijkgespeeld (1-1). Op de jongste speeldag, uit bij Dessel, wees alles erop dat een boeiende wedstrijd op een gelijkspel ging eindigen. Helaas hebben de Metallo’s daar in blessuretijd het punt verspeeld (doelpunt van Njengo in de 93ste minuut) waarop zij zeker aanspraak konden maken. Alleen Lommel was er drie weken eerder in geslaagd de op de zevende speeldag ingezette remonte te stoppen (2-0).

Het jonge Seraing waarmee onze Vigor Wuitens reeds vorig seizoen konden kennis maken – op de tweede speeldag werd het na een aantrekkelijke partij 2-2, maar de retourmatch nu een goed half jaar geleden werd kansloos met 3-0 verloren – is nu duidelijk in progressie. Niet verwonderlijk trouwens want er wordt daar professioneel gewerkt en door de week overdag getraind. De ambitie van de club is om met de jeugd uit de eigen academie op termijn een plaats te heroveren in het profvoetbal. Eén van de jonge talenten, de middenvelder Sami Choukri (20) mocht deze week een profcontract ondertekenen. Anderen gingen hem voor en zullen volgen. Of is het niet veelbetekenend dat er met de middenvelders Sami Lahassaini (19) en Impagnatiello William (18), en de aanvaller Luca Schenk (19) op Dessel drie tieners  in de basis stonden? De middenvelder Bryan Hanrez (19) kreeg er zijnerzijds een invalbeurt toen de stand 2-2 was geworden.

Ibou Faye (Foto Website FC Seraing)Ibou Faye (Foto Website FC Seraing)Vaste waarden met dit seizoen reeds twaalf of elf competitiewedstrijden op de teller zijn doelman Maxime Mignon (27); de verdedigers Axel Bonemme (24) en Gérald Kilota (23); de middenvelders Alessio Cascio (23), Brandon Deville (24) en Theo Pierrot (23); de aanvallers Ibou Faye (22), Mame Moussa Hueye (28) en Fabrice Sambu Mansoni (22). Een uitgesproken topscorer blijkt er in de kern niet voorhanden te zijn. Deville telt drie doelpunten, Cascio, Faye en Guye hebben er elk twee achter hun naam.

Er moet niet aan getwijfeld worden dat de match met het technisch vaardige Seraing voor de VW Hamme een betrouwbare waardemeter wordt die kan helpen uitmaken wat er van het verder verloop  van de competitie al dan niet mag verwacht worden. Op korte termijn, dit wil zeggen naar het keerpunt van de heenronde, wachten ons na Seraing nog de thuiswedstrijd tegen Dender en de uitwedstrijd bij Oudenaarde. Seraing speelt eerst nog uit bij Berchem en ontvangt daarna de Oosterzonen. In de onzalige veronderstelling dat er op Le Pairay wordt verloren, slinkt de huidige buffer al met de helft. Gelijkspelen is dan al een veel positiever verhaal. De sleutel naar succes is ‘de nul’ houden. Hoe dan ook zal veel afhangen van het antwoord op de vraag over hoeveel fitte basisspelers Jamaïque Vandamme zal kunnen beschikken, en of hij zelf al dan niet tussen de lijnen zal komen.

Welke zijn, om te besluiten, de kansen die wij onze jongens in Seraing mogen toedichten? Om ze in één volzin samen te ballen: als onze Vigor Wuitens voetbaltechnisch met de jonge Sérisiens kunnen rivaliseren en in hun manier van spelen bovendien de meer dan honderd jaar oude Vigor-spirit etaleren, dan moet het voor puntengewin nodige geluk afdwingbaar zijn.

VWatcherStand

Ploeg W P
1 SK LOMMEL 30 71
2 R. KNOKKE 30 61
3 DESSEL SPORT 30 60
4 K.MSK. DEINZE 30 50
5 F.C. SERAING 30 48
6 K. SK. HEIST 30 47
7 OUDENAARDE 30 45
8 EENDRACHT AALST 30 44
9 A.S. GEEL 30 39
10 R. VIRTON 30 37
11 FC. DENDER 30 36
12 OOSTERZONEN 30 34
13 CHATELET-FAR. 30 29
14 VW HAMME 30 28
15 BERCHEM SORT 30 25
16 MAASMECHELEN 30 14

Topscorer

Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 5
Gilles Van Remoortere 5
Yoshi Mariën 3
Olivier Speltdooren 3
Vinnie Audin 3
Jamaïque Vandamme 2
Jules Vits 1
Xavier Luissint 1
Arne Ivens 1

Wie is online

We hebben 149 gasten en geen leden online