header bar 2

VW HammeSeraing RFCNu de nood hoog is

Nog acht wedstrijden te gaan. In twee blokjes van vier. Twee vóór en twee na Pasen, telkens twee thuis en twee uit. Beginnen en eindigen in eigen huis, maar zoals de zaken in de terugronde lopen maakt dat niet eens nog verschil. Het ziet het er dus voor ons niet goed uit. Die ‘ons’ staat voor de club, de straks honderd en tien jaar oude K. FC Vigor Wuitens Hamme. Die club dat zijn wij samen: bestuur, spelers en hun omkadering, de sponsors en, jawel, alle supporters: degenen die het ‘altijd’ zijn geweest en blijven, maar ook de anderen die het, uitgerekend op een moment dat de club het nodig heeft, laten afweten.

Het was op de jongste speeldag tegen de R. Knokke FC nochtans niet zo slecht begonnen. Er kon aanvankelijk zelfs gelijke tred worden gehouden met de tweede in de stand, als promovendus zonder discussie de revelatie van de lopende competitie. Maar eens op achterstand ging het toch weer de verkeerde kant op. In de tweede helft werd het spel van een, toegegeven superieure tegenstander haast lijdzaam ondergaan.

Met een tweede opeenvolgende thuiswedstrijd, zondagnamiddag tegen Seraing, krijgen onze door blessures en andere zorgen geplaagde Vigor Wuitens nu toch weer een nieuwe kans om hun mager geworden puntenkapitaal wat aan te dikken. Omtrent de kansen op slagen zullen nog maar weinig zich illusies maken. En inderdaad, Seraing wordt zonder meer een taaie brok als men bedenkt dat er door de rood-zwarten in de jongste zes wedstrijden een riante 13 op 18 werd binnengehaald dankzij thuisoverwinningen tegen Virton (2-0), Châtelet Farciennes (6-2) en E. Aalst (1-0), een uitoverwinning bij Deinze (2-3) en op de jongste speeldag een gelijkspel bij Heist (1-1). Slechts in de uitwedstrijd bij Oudenaarde, vier weken geleden, werd met 2-0 verloren. Maar is Seraing daarom onklopbaar? Neen! In voetbal kan alles en de Vigor Wuitens hebben in moeilijke omstandigheden al eerder bewezen dat zij voor een verrassing kunnen zorgen. Doe alleen voor dit seizoen maar eens navraag in Oudenaarde.

Om het positieve plaatje van Seraing compleet te maken: de eerdere andere drie overwinningen die het totaal op negen brengen waren die van de thuiswedstrijden tegen Dender (3-0) en tegen onze VWH (3-1), gevolgd door een uitoverwinning bij Berchem (0-2).

De keerzijde van de medaille is nochtans van aard om het totaalbeeld te nuanceren. Feit is dat het seizoen met een 12 op 30 voor Seraing minder goed was begonnen dan voor de VWH die uit het eerste derde van de competitie een geruststellende 15 op 30 wist binnen te halen. Dat het kan verkeren leren ons de cijfertjes in de stand vandaag: de metallo’s staan op een zevende plaats, tellen vier overwinningen en acht punten meer. Bovendien maakt de club er geen geheim van dat zij de hoop om door te stoten naar de ‘top vier’ nog niet hebben opgegeven. Seraing is trouwens een van de schaarse clubs in de reeks die het lef heeft een licentiedossier in te dienen voor het profvoetbal.

Dat Seraing haar ambitie om terug te keren naar het hoogste niveau op ‘academische wijze’ gestalte wil geven is ook niet nieuw . De club heeft een uitgebreide A-kern met het oog daarop opengesteld voor jonge spelers die in hun opleiding tot profvoetballer worden omkaderd. Komen zij voor de competitie nog niet allemaal tussen de lijnen, zij trainen wel dag in dag uit met de grote jongens mee.

Fabrice Sambu Mansoni SeraingFabrice Sambu Mansoni (Foto Website FC Seraing)Opvallend is ook dat er binnen de kern niet alleen uit noodzaak ‘geroteerd’ wordt. Van de twaalf spelers die in de jongste wedstrijd op Heist zijn opgesteld, was er welgeteld één speler die al alle wedstrijden heeft gespeeld: de aanvaller Fabrice Sambu Mansoni (23). Met 21 wedstrijden komt doelman Maxime Mignon (27) in zijn buurt. Zes spelers volgen met 20 wedstrijden: de verdedigers Bonemme (24) en Gerald Kilota (24), de middenvelders Sami Lahssaini (19) Brandon Deville(25), Theo Pierrot (24) en Alessio Cascio (23). De verdedigers Wagane Faeye (24), Abdelhafid Al Badoui Sabri en Julien Turco (19) zijn aan 13, respectievelijk 11 en 5 wedstrijden toe. Spits Mame Moussa Gueye (29) van zijn kant speelde 18 wedstrijden maar is met tien doelpunten wel topscorer voor zijn ploeg. Brandon Deville trof vijf keer raak, Alessio Cascio, de uitblinker tijdens de jongst gespeelde wedstrijd viermaal.

Er moet niet aan getwijfeld worden dat Seraing in Heist vertrouwen heeft geput uit een ‘bijna overwinning’ – de gelijkmaker kwam pas zeven minuten voor tijd op het bord – en naar  Hamme komt om er te winnen. Er zal dus moeten geknokt worden om iets uit de brand te slepen. Dat het bij de spelers niet ontbreekt aan de wil om er nog eens voor te gaan, daar mag op gerekend worden. Zeker  als zij zich gesteund en aangemoedigd voelen door supporters die hen niet in de steek laten. Vraag is wel of er nog een tandje wordt bijgestoken mochten zij vroeg in de wedstrijd op achterstand komen. Maar is het niet juist dan dat in een thuiswedstrijd de twaalfde man moet meespelen? Volharding is een deugd die ook in voetbal vaak wordt beloond. Laat er ons dus samen met overtuiging voor gaan. Tegen Seraing weten stand te  houden, niet verliezen, kan al volstaan om de week nadien in hervonden vertrouwen met kans op succes de strijd aan te gaan met Deinze!

VWatcher.Stand

Ploeg W P
1 SK LOMMEL 30 71
2 R. KNOKKE 30 61
3 DESSEL SPORT 30 60
4 K.MSK. DEINZE 30 50
5 F.C. SERAING 30 48
6 K. SK. HEIST 30 47
7 OUDENAARDE 30 45
8 EENDRACHT AALST 30 44
9 A.S. GEEL 30 39
10 R. VIRTON 30 37
11 FC. DENDER 30 36
12 OOSTERZONEN 30 34
13 CHATELET-FAR. 30 29
14 VW HAMME 30 28
15 BERCHEM SORT 30 25
16 MAASMECHELEN 30 14

Topscorer

Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 5
Gilles Van Remoortere 5
Yoshi Mariën 3
Olivier Speltdooren 3
Vinnie Audin 3
Jamaïque Vandamme 2
Jules Vits 1
Xavier Luissint 1
Arne Ivens 1

Wie is online

We hebben 226 gasten en geen leden online