header bar 2

Virton Royal ExcelsiorVW HammeDe eerste van drie 6-puntenmatchen

Na een armzalige 3 op 30 en een negatief doelpuntensaldo van -18 is de VW Hamme in de terugronde van de aflopende competitie de slapst presterende club van de reeks. Kan in de nog resterende vijf wedstrijden de neerwaartse spiraal niet worden gestopt en omgebogen, dan zal het verblijf van de laatste kampioen van Derde nationale A in de superliga van het Amateurvoetbal al na twee seizoenen eindigen. Naar een verklaring zal dan niet eens ver moeten gezocht worden: het vertrek van resultaatbepalende spelers, een al te zware blessurelast en het nefast omgevingsklimaat van extra-sportieve onzekerheid. De toestand is wat hij nu al een hele tijd is: zorgwekkend maar dankzij een goede heenronde nog steeds niet hopeloos.

Met drie 6-puntenmatchen houden onze Vigor Wuitens hun lot nog grotendeels in eigen handen. Een eerste kans dient zich zaterdagavond aan in het verre Virton waar Dessel recent moeizaam met 1-2 ging winnen maar Berchem enkele weken geleden met 3-0 verloor. Een waardeverhouding aan de hand van de parameters in de rangschikking is snel gemaakt: met een wedstrijd minder gespeeld volgt Virton met evenveel overwinningen en evenveel verlieswedstrijden op één punt. Het doelpuntensaldo van Virton oogt met -16 tegen -19 zelfs iets minder ongunstig.

Dankzij betere resultaten en ook omdat Virton en Dender nog een achterstallige wedstrijd moeten spelen – die is gepland op 31 maart – had de VW Hamme bij de aanvang van de terugronde nog een puntenbonus van acht eenheden, maar die is op de vooravond van de 6-puntenstrijd geslonken tot het kleinst mogelijke verschil. Virton boekte in 2018 drie overwinningen: uit bij Deinze (0-3) en thuis tegen Patro Eisden Maasmechelen (2-0) en Berchem (3-0). Met nog een recent gelijkspel bij Heist erbij (1-1) is dat merkelijk beter dan wat onze opeenvolgende noodteams voor mekaar konden brengen.

Aanvallend brengt Virton er nochtans nauwelijks meer van terecht dan een falend VWH. Van de in 24 wedstrijden gescoorde 27 doelpunten staan er zeven op naam van de middenvelder Arthur N’Jo Léa. Alexandre Arenate die driemaal tot scoren kwam, zal er na een tweemaal ‘geel’ tijdens de jongste wedstrijd niet bij zijn.

Opmerkelijk is dat ook Virton vaak met wisselspelers is moeten aantreden. Slechts twee titularissen speelden tot dusver meer dan twintig wedstrijden: de verdediger Luigi Vaccaro (26) en de middenvelder Arthur N’Jo Léa (21) met hun naam tweeëntwintig maal op het scheidsrechterblad. Met twintig volgen eerste doelman Geordan Dupire (24) en middenvelder Manuel Angiulli (22); met negentien de verdediger Thibaud Lesquoy (22), de middenvelders Samuel Fabris (27) en Benjamin Schmidt (21), en de aanvaller Mehdi Lazaar (25). Nog twee andere spelers hebben achttien wedstrijden op de teller: de verdediger Lamine Fall (24) en de aanvaller Jeremy Serwy (26).

Van de veertien spelers die op de jongste speeldag in de bij Oudenaarde met 3-0 verloren wedstrijd tussen de lijnen kwamen, waren er vijf met nog minder wedstrijden achter hun naam: de verdediger Lucas Lamotte (20) met 16, de middenvelders Florent Devresse (19) met 14, Lucas Prudhomme (18) met 12 en Maksym Bah (20) met 10, en de piepjonge aanvaller Hery Shawn (16) met 3. Het is dus niet alleen bij de Vigor Wuitens dat er een beroep moet worden gedaan op jeugdspelers.

Wie er zaterdagavond in deze voor de VW Hamme belangrijke wedstrijd zal kunnen bij zijn en wie niet, is zoals de laatste weken al te vaak het geval is geweest een vraag waarop het antwoord uitblijft tot de vooravond. Wel wordt er andermaal op gerekend dat er met volle overtuiging zal gespeeld worden en ditmaal hopelijk ook in het besef dat tegen een evenwaardige tegenstander een achterstand ongedaan maken even goed mogelijk is als op voorsprong komen. Zeker voor een ploeg die in de geleden verlieswedstrijden meermaals heeft bewezen voetballend de evenknie te kunnen zijn van de betere ploegen.

Omdat verliezen in de gegeven omstandigheden geen optie meer mag zijn, resten er twee mogelijkheden: door een gelijkspel de waakvlam van de hoop brandend houden of, wat veel beter is, door te winnen nog vóór Pasen opstaan en resoluut de weg naar het behoud inslaan!

VWatcherStand

Ploeg W P
1 SK LOMMEL 30 71
2 R. KNOKKE 30 61
3 DESSEL SPORT 30 60
4 K.MSK. DEINZE 30 50
5 F.C. SERAING 30 48
6 K. SK. HEIST 30 47
7 OUDENAARDE 30 45
8 EENDRACHT AALST 30 44
9 A.S. GEEL 30 39
10 R. VIRTON 30 37
11 FC. DENDER 30 36
12 OOSTERZONEN 30 34
13 CHATELET-FAR. 30 29
14 VW HAMME 30 28
15 BERCHEM SORT 30 25
16 MAASMECHELEN 30 14

Topscorer

Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 5
Gilles Van Remoortere 5
Yoshi Mariën 3
Olivier Speltdooren 3
Vinnie Audin 3
Jamaïque Vandamme 2
Jules Vits 1
Xavier Luissint 1
Arne Ivens 1

Wie is online

We hebben 143 gasten en geen leden online