header bar 2

De Antwerpse school

  • Sinjoren eerst

Beerschotwilrijk KFCOAl in 1899 was er Beerschot VAC, met vooraan dus de V van voetbal. Honderd jaar later was het gedaan maar was er Germinal Ekeren, gevolgd door Germinal Beerschot Antwerpen en nu, in een derde leven, is er de FC O Beerschot-Wilrijk met een geweldig verhaal: van het provinciaal niveau via opeenvolgende kampioenstitels in de D1 Amateur torenhoog favoriet om aan het eind van een competitie via play offs door te stoten naar de D1 B van het Belgisch profvoetbal.

Dat de Ratten van het Kiel gewapend zijn om hun ambitie kracht bij te zetten blijkt uit een indrukwekkend spelerspotentieel. Uit de bijzonder ruime kern van vorig seizoen mochten weliswaar 17(!) spelers andere oorden opzoeken, maar de kwaliteit van een tiental nieuwkomers is van die aard dat sportieve baas Marc Brys en zijn assistent Issam Charaï  toch echt wel in weelde baden. Alsof er met Hernan Losada (34), Kevin Geudens (36),  Bjorn Ruytinckx (36), Kenny Thompson (31) en Dyron Daal (33) nog geen ervaring genoeg in huis was, zijn daar nu nog Arjan Swinkels (32),Mohamed Messoudi (32),Ernest Nfor (30) en Michaël Clepkens (30) bijgekomen. Daarnaast zijn met Alexander Maes (24) en Fessou Placca (21) de topscorers van Cappellen en Oosterzonen binnengehaald. Aangetrokken ander jong talent: Denis Prychynenko (24), een Duist-Russische prof, Yan De Maeyer (19) van KV Mechelen, Jan Van den Bergh (22) van SK Heist en de negentienjarige beloftedoelman van Club Brugge Quintijn Steelant (19).

Bij de vele ervaren spelers met een verleden als profvoetballer zijn er ongetwijfeld die zich in hun nadagen komen warmen aan de sfeer in het Olympisch stadion, terwijl de jonge talenten zich met het oog op een profcarrière willen bewijzen. Als er een teveel aan individuele kwaliteit is kan dat binnen de groep soms tot spanningen leiden. Op iedere positie de beste speler is trouwens nog geen waarborg voor de beste ploeg. Keuzes moeten maken is per definitie moeilijker met een ruime dan een krappe spelerskern. Maar bij Beerschot-Wilrijk wordt nu alles zeer professioneel aangepakt, tot en met trainingen tijdens de dag terwijl de voetballers van de meeste andere clubs in de reeks aan het werk zijn.

Waaraan Beerschot-Wilrijk zich wel mag verwachten, is dat elke tegenstander in zijn thuisconfrontatie met de kandidaat-kampioen de ‘match van het jaar’ zal zien en zich daar ook extra zal op voorbereiden. Voor de K. FC Vigor Wuitens Hamme zal dat evenwel niet nodig zijn want kalendermaker en bekertoeval zorgen er wellicht voor dat, vooraleer het zo ver is, onze blauw-zwarten tweemaal kunnen gaan oefenen op het Kiel: een eerste keer voor de Croky-cup (en de daaraan verbonden gedeelde recette), dit altijd speciale nummer nochtans op voorwaarde dat beiden in de derde ronde voorbij een gemotiveerde tegenstander geraken, en een tweede keer met zekerheid op de derde speeldag van de competitie.

  • Dessel Sport of de aanvoerder van de naar de D1 Amateur verwezen Tweede klassers

Dessel Sport KFCHet heeft niet zoveel gescheeld of Dessel sport was aan het eind van de laatste competitie van de opgedoekte Tweede klasse geëindigd op een plaats die, los van de vereiste licentievoorwaarden, een opstap naar de D1 B van het profvoetbal kon mogelijk maken. Uiteindelijk eindigde de club met 48 punten op een tiende plaats. Architect van dit succes was Regi Van Acker die de ploeg na een slappe aanhef op weg zette naar een fraai parcours maar daarna zelf niet weerstond aan de lokroep van een kwakkelend Deinze.

T1 van de club is thans Patrick Witters, enkele jaren geleden nog als T2 actief bij onze Vigor Wuitens aan de zijde van Karl Meseure. Hij zal de campagne in de D1 Amateur moeten aanvangen met een nieuwe ploeg want niet minder dan zes getalenteerde jongeren hebben de club verlaten om elders, meestal hogerop, hun geluk te beproeven.  Het gaat om Michiel Jaeken (21) die een transfer versierde naar de RAFC; Wolke Janssens (21) die naar STVV is vertrokken; Seppe Brulmans (22) die is uitgeweken naar Nederland om daar in de Eerste Divisie voor Helmond Sport te gaan spelen; de middenvelder Jasper Sols (21) die niet aan de lokroep van het Deinze van zijn vroegere trainer Van Acker kon weerstaan en een eerder verlengde overeenkomst verbrak, iets wat ook Nicolas Rommens (21) heeft gedaan. Hij is teruggekeerd naar Westerlo, zijn club van herkomst.

Maar de tegenstanders moeten nu niet gaan denken dat Dessel verzwakt aan de aftrap komt van het nieuwe seizoen. Er zijn heel wat nieuwe spelers binnengehaald en er blijkt budgettair nog ruimte te zijn om er nog een paar aan toe te voegen. Hebben alvast getekend: Mike Smet (25), een rechterflankverdediger (ex-Beerschot-Wilrijk); Ken Debauve (24), een middenvelder die overkomt van Lommel United; Willem Ofori (22), een linkerflankaanvaller van bij Roda JC; Ratko Vansimpsen (27), die teruggekeerd is na vorig seizoen Beerschot-Wilrijk aan de titel te hebben geholpen; Dean Boiten (20), een jonge aanvaller die overkomt van Bocholt VV, toch een van de toonaangevende clubs van de voormalige Derde B; Ruben Tilburgs (25), een middenvelder, ex-Hoogstraten VV.

Ervaren basisspelers als Kevin Janssens (30) en kapitein Wouter Vorsters (30) hebben hun overeenkomst verlengd.

Recent speelde Dessel nog een oefenwedstrijd bij de RAFC op de Bosuil. Uitslag 3-1. De namen van de voetballers die daar speelgelegenheid hebben gekregen zeggen genoeg: in het doel Wim Kustermans, in het veld Breugelmans, Vosters, Baeten (77’ Tilburgs), Njengo, Janssens, Debauve, Boitens (67’ Gerits), Remen (77’ Dreesen), Smet, Ofori (67’ Vansimpsen). Leo Njengo (22) terug uit Portugal na eerder al voor Antwerp, Westerlo, Beveren, Brussels en Genk te hebben gespeeld, scoorde voor Dessel op strafschop.

Langer dan de vijfde speeldag op 2 oktober a.s. zal de VW Hamme niet moeten wachten om zich met de jongens van Patrick Witters te meten.

  • Het sprookje van de FC Oosterzonen

Oosterzonen KFCAl van Oosterwijk gehoord? Wikipedia brengt uitkomst: Oosterwijk is een gehucht op het grondgebied van Tongerlo dat zelf een deelgemeente is van Westerlo. Met ‘Kamp C’, het provinciaal centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, geniet Oosterwijk bij sommigen enige bekendheid maar het zijn vooral de voetballende Oosterzonen die de plek op de kaart hebben gezet.

In 2002 nog in Vierde Provinciale, tien jaar later in Derde Nationale. Om die steile opgang te vieren stuntte de club in de bekercampagne 2013-’14 door achtereenvolgens Eernegem, Union st. Gillis en Dender uit te schakelen. In de 1/16de finales werd dan in de Ghelanco Arena wel verloren van AA Gent.

Vorig seizoen eindigde FC Oosterzonen in Derde B met 71 punten op een tweede plaats in het spoor van kampioen Beerschot-Wilrijk na lange tijd zelf de rangschikking te hebben aangevoerd. Indien hun Togolese topscorer Euloge Fessou Placca wegens interlandverplichtingen in de Belgische competitie niet een aantal wedstrijden had moeten missen, onze Vigor Wuitens hadden wellicht tegen de Oosterzonen gespeeld voor de (symbolische) titel van algemeen kampioen van Derde nationale. In 28 gespeelde wedstrijden scoorde de rijzige Afrikaan (1.87m) 15 doelpunten. Wat grote indruk maakte op O Beerschot-Wilrijk dat hem intussen heeft weggekocht ofschoon zijn overeenkomst met de Kempense ploeg (die hem na een gemist Europees debuut bij Servette Genève) kansen bood om te groeien, nog doorliep tot mei 2017.

Wat gaat de FC Oosterzonen er in de komende competitie van terecht brengen? Clubvoorzitter Stefan Van Lommel houdt de voeten op de grond en ziet geen reden om nu hals over kop uit te kijken naar een vervangende aanvaller.  Trainer-coach Stijn Gheys is al even duidelijk: Oosterzonen gaat van start met zo wat dezelfde ploeg als vorig seizoen. Niet verwonderlijk als men de A-kern waaruit naast Fessou Placca alleen doelman Bart Deelkens is vertrokken, even overloopt. In de verdediging vindt men vaste waarden als Olivier Schops (27), ex-Lommel, Ramon Van Veldhoven (22), ex-Bocholter, en Eloy Smit (23), een Nederlands duo; patron op het middenveld is oude krijger Wim Mennes (39) met in zijn buurt Stig Engelen (24), Arne Hoefnagels (24), ex-Geel, Jamie Meseure (24), zoon van Carl, en Jef Van der Veken; in de aanval loopt er met Simon Vermeiren (25) een heerschap dat vorig seizoen aan de lopende band heeft gescoord: 24 doelpunten in 31 wedstrijden! Een jonge aanvaller als Joren Dehond (20) was goed voor 6 doelpunten en met Thimoty Freire (25), ex-Lommel en Bocholt, is een typische flankaanvaller binnengehaald. Bovendien is er met de piepjonge Redouan Benhamou (18) ook nog een leergierig jong talent voorhanden.

De FC Oosterzonen wordt een niet te onderschatten tegenstander, ook al zullen de ambities van de club niet verder reiken dan zich te meten met de besten en hun supporters met goed voetbal te plezieren. Terloops te noteren is dat daar zal gespeeld worden op kunstgras.

  • K. SK Heist zonder uitgesproken ambitie

Heist KSKEen traditieclub kan de K. SK Heist nog niet worden genoemd. Op nationaal niveau kwam zij pas op het voorplan nadat aan het eind van het seizoen 2009-2010 de titel werd behaald in Derde A. Van de zes seizoenen waarin nadien werd aangetreden in de voormalige Tweede klasse was het tweede veruit het beste. De ploeg eindigde toen met 46 punten op een mooie achtste plaats. Daarna was het bijna telkens harken om zich te handhaven. Tot tweemaal toe konden barrages met wat geluk worden vermeden, de eerste keer door de verwijzing van Beerschot naar Derde en de tweede door een aan RWDM Brussels geweigerde licentie. Aan het eind van het moeilijke voorlaatste seizoen kregen een aantal kernspelers de vrijheid waardoor Jeroen Vanderputte een van onze sterkhouders is kunnen worden. In de historisch laatste competitie van Tweede klasse eindigde Heist  op de voorlaatste plaats met 19 punten uit 4 gewonnen wedstrijden en 7 gelijke spelen. In de eindstand was het doelpuntensaldo met een - 43 het zwaarste van de reeks.

 Ook nu weer zijn een aantal titularissen vertrokken. De Spaans-Marokkaanse middenvelder Youssef Boualiali Didouh (23) vertrok samen met de jonge verdediger Jan Van Den Bergh naar Beerschot-Wilrijk. Cedric Buekers (22), een andere jonge verdediger, verkaste naar Sp Hasselt. De middenvelder Pieter Kempeneers (22) transfereerde naar de R. Cappellen FC. Uitgeleende jonge talenten keerden terug naar hun club van herkomst: Manuel Reangelo (21), Miguel Mees (20) en Jules Van Cleemput (19) naar KV Mechelen; Ben Yagan (21) naar OH Leuven.

Voor de nodige compensatie werden wel een aantal nieuwe spelers aangetrokken en dat zijn toch niet de eersten de besten als men denkt aan een Dries Ventose (26), een kwieke aanvaller die gedurende twee seizoenen het mooie weer heeft helpen maken bij Beerschot-Wilrijk en eerder, toen hij nog voor Rupel Boom uitkwam, een kwelgeest was voor onze verdedigers. En er zijn ook Jarne Vrijsen (20), een verdediger uit de jeugd van RC Genk; de jonge middenvelders Stefan Verbist (19) en Nick Marchoul (20), de ervaren aanvaller Laurent Dethier (32), bij Ciney in 31 wedstrijden goed voor 17 doelpunten. Hij krijgt assistentie van Jens Vanheer (26), Dries Merckx (29) en van de Youssef Challouh (21), ex-Rupel Boom. Er zijn ook twee nieuwe doelmannen: Niels Stroobants (26) en Fré Van Aerschot (18). In een spelerskern van 24 (!) komt dat neer op een vernieuwing van een derde. Pechvogels bij de nieuw aangetrokken spelers zijn de middenvelder Ugo Nwadikwa (26), ons bekend van bij  OHL, Woluwe Zaventem en SK Londerzeel, die in de voorbereiding voor een aanslepend letsel onder het mes is gegaan, en de aanvaller Dries Mertens die geplaagd zit met een spierletsel. Zij zullen  de competitiestart tegen de Oosterzonen moeten missen.

Indien oefenwedstrijden een tipje van de sluier over de paraatheid van een team kunnen lichten, de K SK Heist maakte met een 5-1 brandhout van onze buren en voormalige rivalen van SV Temse.

  •  ASV Geel ambitieus met aanstormend jong talent

Geel ASVOver de turbulente geschiedenis van het Geelse voetbal kan veel worden verteld maar dat valt buiten het bestek van een op de nieuwe competitie gerichte doorlichting.

De huidige ASV Geel eindigde vorig seizoen in de opgedoekte Tweede klasse vóór Deinze op een dertiende plaats met 31 punten uit 6 gewonnen wedstrijden en liefst 13 gelijke spelen. Het doelpuntensaldo, aan het eind van een lang seizoen toch altijd een waardemeter voor de competitiviteit van een ploeg, was met 40/56 negatief.

In de ruime spelerskern waarover Nicky Haeyen, de opvolger van de naar Cercle Brugge vertrokken Vincent Euvrard kan beschikken, schuilt vooral heel veel jong talent. Drie van de zeven verdedigers zijn prille twintigers (Willem Celen 20, Berne Lenaerts 20 en Benjamin Van den Ackerveken 21). Tim Vercammen is zelfs pas 19. Bij de nieuw aangetrokken spelers is er nog een getalenteerde jonge verdediger bijgekomen: Matthiece Nelissen (19) die vorig seizoen al in de A-kern van OH Leuven was opgenomen. Zij worden omkaderd door kapitein Jo Christiaens (28), Sam Vanaken (26) en Ken Spies (26), ons bekend als gewezen speler van de SV Bornem.

 Bij de middenvelders lopen met Aboubakary en Makie Konneh zowaar twee 17-jarigen. Yannis Augustynen (21) en Kenneth Kerckhofs (22) zijn prille twintigers, maar zij kregen al speelgelegenheid in een oefenwedstrijd tegen KV Mechelen. Wat trouwens ook het geval was voor Gijs Brouwers (20) en Nicolas  Robin (20) twee middenvelders uit de A-kern van Westerlo. Met Nick Hulsmans (23) van reeksgenoot Hasselt is er ook wel wat ervaring bijgekomen maar deze speler  werd vooral ingehaald ter vervanging van Ruben Scheelen die vertrokken is naar Helson Hechteren.

Ook bij de aanvallers is het al jong talent dat de klok slaat: Jasper Van Der Heyden (21) en Kenny Vandebroek (19) kregen al eerder speelgelegenheid en nu komen daar nog Oleg Cheprassov (19), ex-Roda JC,  Ameth Karadayi (20), ex-Hasselt, en, op huurbasis voor een seizoen van bij STVV, Lucas Daublon bij.

Een ‘toptransfer’ is ongetwijfeld doelman Yves Lenaerts (33) die zijn loopbaan begon bij Jong PSV, een paar jaar bij Club Brugge was en in zijn eerste seizoen bij OH Leuven kampioen speelde in Tweede nationale. Hij promoveerde dus mee naar Eerste klasse maar werd daar door de komst van eerst Thomas Kaminski en daarna van Logan Bailly, van onder de lat naar de bank gespeeld. Ondanks zijn 1.84m.

Voor Geel begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Exelsior Virton, de club die vorig seizoen met drie punten meer een plaats hoger is geëindigd.

Vliegen boven Vlaanderen   .

Vliegen boven Vlaanderen 2

Volgende Wedstrijd

21ste Speeldag

Footlunch

Footlunch 12 februari

Wedstrijden 30ste speeldag

Zaterdag 29 april 2017
K.SK. Heist - SP. Hasselt 3-0
R. Virton - R. Sprimont 3-0
Dessel Sport - W.S. Bruxelles 5-1
Beerschot Wilrijk - Oudenaarde 1-0
Oosterzonen - SK. Deinze 3-1
Maasmechelen - ASV Geel 3-1
FC. Seraing - FC Dender 1-0
VW Hamme - Coxyde 4-1


Stand

  Ploeg W P
1 Beerschot-Wilrijk 30 80
2 Dessel Sport 30 68
3 Virton 30 62
4 FC. Dender E.H. 30 55
5 KSK Heist 30 54
6 FC Seraing 30 51
7 ASV Geel 30 44
8 Maasmechelen 30 41
9 Oudenaarde 30 40
10 VW Hamme 30 35
11 Oosterzonen 30 34
12 SP. Hasselt 30 32
13 WS. Bruxelles 30 26
14 K.V.V. Coxyde 30 25
15 Sprimont 30 24
16 K.MSK. Deinze 30 9

Topscorer

Olivier Romero Gomez 20
Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 7
Rik Impens 5
Yoshi Mariën 5
Jeroen Vanderputte 3
Olivier Speltdooren 2
Erdinç Kurtulus 1
Tom Raes 1

Wie is online

We hebben 75 gasten en geen leden online