header bar 2

II. Van Luxemburg over Luik naar Limburg

  • Eerst naar het verre Excelsior Virton

Excelsior VirtonOm de hiërarchie te respecteren van de eindstand in Tweede nationale van vorig seizoen had deze tweede aflevering van de doorlichting van onze reeksgenoten moeten aanvangen bij de FC Seraing.  Maar omdat deze laatste haar ambitie om te eindigen bij de eerste acht niet heeft kunnen waarmaken terwijl de voetbalvaandeldragers van de provincie Luxemburg de verwachtingen van de ‘kenners’ toch nog maar eens hebben overtroffen, beginnen wij ver van huis in Belgisch Lotharingen.

Excelsior Virton eindigde op een twaalfde plaats met 34 punten uit acht overwinningen en tien gelijke spelen vóór Geel, Deinze, Patro Eisden Maasmechelen, Heist en Coxyde. Met een 40/55 haalde het team van Frank Defays, die straks als T1 aan een zesde opeenvolgende seizoen begint, ook het  minst slechte doelpuntensaldo van de laatste zes. En dat met de wellicht jongste ploeg van de ganse reeks.

Dat Virton van wanten weet als het op verdedigen aankomt, herinneren de supporters zich ongetwijfeld nog van de tijd toen de VWH zelf nog in Tweede speelde. De beide clubs zakten in 2009 tegelijk naar Derde, maar drie jaar geleden slaagde Virton er in het gereputeerde Bocholter VV in de eindronde achter zich te laten en opnieuw te promoveren nadat het in twee opeenvolgende eerdere eindronden de duimen had moeten leggen voor eerst Woluwe Zaventem en daarna Oudenaarde.

De kern telt 21 spelers van wie een zestal zogenaamde ‘stagiairs’. Opvallend is het aantal jonge spelers in alle linies maar met de Nigeriaan Lamine Fall  (22), de Fransen Alexandre Arenade (21) en DIakhaby Lassana (20),  Thibaud Lesquoy (22), Sacha Linchet (20), Pierre Chandome (20) en Alexandre Harvey (19) zal Virton wel de jongste verdediging hebben van de hele reeks. Op kapitein en sterkhouder Simon Dupuis (28) na, zijn ook de middenvelders jonge twintigers: Medhi Lazaar en Jérôme Simon (23), Etienne Marvin en Zotsara Randriambolona (22), Angiulli (20), Benjamin Schmit (19) en Florent Devresse (18). Twee van de drie aanvallers  behoren tot de oudsten van de groep. De met het nummer 10 spelende Raoul Ngadrira is 27,  Jean-François Mbuba 24. De eerste speelde eerder al met Dender en Rupel Boom in Tweede nadat hij was begonnen bij KV Mechelen;  om de tweede, die met het ‘spitsnummer’ 9 speelt is extra sportief nogal wat te doen geweest naar aanleiding van een drugshandelaffaire toen hij nog voor Roeselare speelde. Zelf heeft hij altijd  met klem ontkend bij die zaak betrokken te zijn geweest, maar daar had de rechter geen oren naar. Jefke, zoals hij in Roeselare ondanks zijn 1.90 m werd genoemd, kreeg acht maanden met uitstel.

Doelman nr. 1 is Baptiste Valette (23), een Fransman die zich in Virton best thuis voelt aangezien vier van zijn maats dezelfde nationaliteit hebben: Jérôme Simon, Alexandre Harvey, Diukhaby Lassana , en nieuwkomer Alexandre Arenate.

Tweede en derde doelman zijn Geordan Dupire (22) en Heatcliff Collin (18).

In een recente oefenwedstrijd is Virton met 1-3 gaan winnen bij FC Luik nadat eerder ook  al Sedan Ardennes met 0-2 was geklopt.
Nieuw au Faubourg d’Arival is de verlichting met LED-lamptechnologie (1.600 W). Onze Vigor Wuitens zullen er op de achtste speeldag, zaterdag 22 oktober, kennis mee kunnen maken.

  • Een minder bekend maar niet te onderschatten  Sprimont-Comblain Sport

Sprimont ComblainDoor te stellen dat stand houden in de D1 Amateur de eerste betrachting is en een rustig seizoen spelen de wens , dient de club zich bescheidener aan dan uit haar prestaties in het jongste seizoen kan afgeleid worden. De resultaten van de laatste zeven competitiewedstrijden van vorig seizoen spreken boekdelen. Na een gelijkspel tegen Oosterzonen (0-0) werden Walhain (6-0) en FC Luik (0-4) ingeblikt.  Ook Rupel Boom, Bocholt en Hasselt gingen voor de bijl. Alleen bij Ciney werd  tussenin verloren. Maar nog overtuigender was de 6-0 (3-0 thuis en 0-3 uit) tegen concurrent en reeksgenoot Hasselt in de eindstrijd om het derde promotieticket.

Sprimont telt circa 14.500 inwoners in vier deelgemeenten die op hun beurt zelf  nog tal van dorpjes en gehuchten tellen. De club die in 2019 haar eeuwfeest mag vieren verscheen pas aan het eind van vorige eeuw op nationaal niveau maar beleefde dan wel meteen een steile opgang: nauwelijks in Vierde nationale werd via de eindronde opnieuw gepromoveerd. Vijftien jaar geleden ging het dan even mis maar een jaar later werd de in Derde nationale verloren stek alweer ingenomen. Tot er zes jaar na de fusie met Comblain Sport opnieuw in Vierde werd gespeeld. Toonaangevend wel te verstaan want tot tweemaal toe werd in de eindronde promotie misgelopen. Tot met 69 punten kampioen werd gespeeld en na een tiende plaats aan het eind van een eerste nieuw seizoen in Derde eindigde de club aan het eind van het seizoen 2014-2015 op een tweede plaats met 68 punten.

Op de website van de club valt weinig te vernemen over de spelerskern waarmee het seizoen in de D1 Amateur zal worden aangevangen. Breed schijnt die niet te zijn maar ‘vaste waarden’ zijn er in elk ploegonderdeel. Te beginnen bij doelman Gwenaël Jaa (31) die vorig seizoen met inbegrip van de eindronde 39 wedstrijden speelde. In de verdediging die bemand wordt door twintigers van wie een paar met een verleden in Tweede klasse bij Wezet en/of Eupen, kan men niet naast de 1.90 m kijken van ploegkapitein Valentin Goffin. Op het middenveld is Jeremie Czagiel (31) de oudste en John Tilkin  (20) de jongste. Niet onbekend is Thomas Englebert (23) , voorheen aan de slag bij Union St. Gillis en Wezet. Andy Saccio speelde eerder voor Verviers. De aanval telt alvast twee goalgetters: Arnaud Biatour (26) scoorde tijdens de jongste twee seizoen in totaal liefst 38 doelpunten en ook Henry Saluké Mandi (26) weet het doel staan. Hij scoorde zowel in het jongste als in het seizoen voordien telkens elf keer.

Om van nabij kennis te maken met Sprimont Comblain zullen onze Vigor Wuitens niet lang hoeven te wachten. Hun confrontatie met de geel(shirt)-blauw (broek)-roden(kousen) is geprogrammeerd op zondagnamiddag 25 september in het Stade du Tultay. Wie te vroeg is kan met het oog op een goede afloop voor een schietgebedje nog terecht in het nabije Banneux.

FC Seraing blijft ambitieus maar neemt de tijd

Seraing RFCEen stek veroveren in de nieuwe D1 B van het profvoetbal, dat was de ambitie van de FC Seraing bij de aanvang van de competitie 2015-’16. Het is niet gelukt. Ook al zag het er lange tijd goed uit, finaal kwam de ploeg heel wat punten tekort om op de achtste plaats te kunnen eindigen. Zelfs ten opzichte van Roeselare dat, dankzij de verwijzing van kampioen WS Bruxelles  naar de D1 Amateur, als laatste naar de Serie B kon promoveren, kwam de Luikse satelliet-club van de Franse FC Metz nog altijd zes punten tekort. Een aantal sportieve en extra sportieve problemen als de opeenvolging van trainers ( Czerniatynski, Depireux, Guidi, Drazen Brncic…), een door de FIFA opgelegd transferverbod, de zaak Jeffrey Rentmeister, zullen aan het falen wel niet vreemd zijn geweest, maar het voetbalparcours in Seraing is er toch altijd een geweest van hoge toppen en diepe dalen. De hoogste top dateert van het Mathot-tijdvak toen de burgemeester-minister met de vele connecties zijn Seraing zelfs Europees kon laten voetballen!

Nu zou men geredelijk kunnen veronderstellen dat Seraing voor het komend seizoen mee tot de favorieten voor de titel moet gerekend worden, maar dat is niet zo. Het clubbestuur gunt een relatief jonge ploeg een overgangsjaar om dan in de competitie 2017-’18 een gooi naar een voorlopig uitgestelde promotie te doen. De club blijft hoe dan ook op professionele leest geschoeid met voor de profspelers doordeweekse trainingen overdag. In de kern blijven door clubeigenaar FC Metz uitgestuurde spelers behouden maar zonder de inbreng van nog meer jong Frans talent uit te sluiten wordt er toch naar gestreefd om wat meer lokale accenten te leggen.

De sportieve leiding blijft in handen van het trainerstrio waarmee de vorige competitie werd afgesloten: Jeunechamps (T1) en zijn adjuncten Dodemont en Tamburini. Nieuw is de aanstelling van Axel Lawarée, een voormalig sterspeler van de Standard CL, tot technisch directeur.

De spelerskern heet vandaag nog niet compleet te zijn en daarom is de A-selectie voor het nieuwe seizoen ook nog niet vrijgegeven. Wat natuurlijk niet belet dat de namen van een zestal nieuwe spelers al langer bekend zijn. Het gaat om Julien Bertoux (23), een Franse verdediger die vorig seizoen uitkwam voor La Louvière Centre; Brandon Deville (23), een defensieve middenvelder die overkomt van Lommel United maar na een jeugdopleiding bij de RSC Anderlecht eerder in de Franse competitie voor Ajaccio speelde en daarna voor Westerlo; Alessio Allegria (21), een aanvaller die na jeugdopleiding bij Westerlo en Zulte Waregem voor ASV Geel heeft gespeeld; Gilles Deusing (19), een jonge doelman  van Wezet die overkomt van Allemania Aachen. Twee nieuwe spelers van wie veel verwacht wordt zijn Romain Inez (28) en Gerald Kilota (22). Inez is een Franse verdediger die na in eigen land voor een viertal clubs te hebben gespeeld, de jongste twee jaar aan de slag was in Bulgarije en Roemenië. Kilota is een linkervleugelverdediger die overkomt van Clermont Foot Auvergne in de Franse Liga 2.

Een verbroken overeenkomst is die met Wim Bokila, de topscorer van E. Aalst vorig seizoen. Hij had met Seraing een getekend contract maar is intussen vertrokken naar een Portugese Tweedeklasser.

In de voorbereiding verloor Seraing van Metz met 1-3, maar won met 1-4 bij een nieuw Wezet dat de plaats heeft ingenomen van de opgedoekte voormalige  club uit Tweede klasse.

Onze Vigor Wuitens zullen niet lang moeten wachten om kennis te maken met de FC Seraing en haar vurige aanhang die zich heeft verenigd in een drietal clubs: les Rouge et Noir, de Ultras Dynamite Boys en de Red Lions. VW Hamme – FC Seraing is de affiche van onze eerste thuiswedstrijd op zondag 11 september.

  • Sporting Hasselt: een niet meteen verwachte maar ambitieuze nieuwkomer

Hasselt SportkringToen Sporting Hasselt na een wisselvallige competitie matig aan de eindronde begon – het werd tegen Luik in de eerste fase van de eindronde 1-1 uit en 0-0 thuis, waarna tot tweemaal toe kansloos werd verloren van Sprimont (3-0 en 0-3) -  gaven weinigen de ploeg van Stijn Stijnen nog een kans om het laatste ticket voor promotie naar de D1 Amateur binnen te halen. Tegenstander was het hoger ingeschatte La Louvière Centre maar die ploeg met meerdere voetbalprofs liet het afweten. De Wolven verloren thuis na een vroege uitsluiting met tien tegen elf met 2-3, maar gingen in de terugwedstrijd roemloos ten onder met 4-0. Hasselt dus toch naar de Superliga.

Wat een buitenstaander die naar informatie zoekt over Sporting Hasselt opvalt, is een haast onoverzichtelijke spelerskern. Joungsters en oude rotten samen 40 voetbalspelers van wie er een tiental het voorbije seizoen in één wedstrijd enkele minuten of zelfs maar één minuut speelgelegenheid hebben gekregen in het fanionteam. Van een contrast gesproken met mannen die van 35 tot 40 wedstrijden met inzet achter hun naam hebben staan. Recordhouder is doelman Dylan Swinnen (23) met 40 wedstrijden. Het hadden er 41 kunnen zijn indien de in voetballand welbekende Bjorn Sengier (37) niet voor één wedstrijd tussen de palen had gestaan.

Drie verdedigers die met 29 jaar toevallig dezelfde leeftijd hebben, waren samen goed voor liefst 112 wedstrijden. De Nederlander Ruben Corstjens, die voorheen voor Bocholt speelde, houdt de koord met 39 wedstrijden. Met één partij minder volgt Matthias Trenson, die ofschoon hij nog geen dertig is in binnen- en buitenland al een profcarrière achter de rug heeft ( OHL, Westerlo, Enosis, RAFC). Het trio wordt met 35 wedstrijden volgemaakt door Tom Weerts. Andere verdedigers die tot de vaste waarden worden gerekend zijn Jo Geebelen (36), Kenny Clabots (28) en Glenn Lowet (25). Een bijzondere vermelding verdient Önder Turaci (35), een late transfer van een Turks international die jaren geleden nog voor Standard CL speelde maar ook zes seizoenen voor Fenerbahçe en vóór zijn spektakeltransfer naar Hasselt aan de slag was bij Antalyaspor…

De middenvelders zijn veertien in aantal.  Zeven van hen speelden van 35 tot 39 wedstrijden. Topper met 39 wedstrijden is Levent Saglam (24) die als aanvallende middenvelder 14 doelpunten achter zijn naam heeft. Hij speelde eerder voor Verviers en Eupen. Op hem volgt een trio met 38 wedstrijden op het actief. Steken er bovenuit: Huseyin Bilican (28), Nick Hulsmans (23) en Ferhat Teker met elk 38 wedstrijden. Francesco Carratta (28) en Tim Jeunen (26) tellen elk 36 wedstrijden en oud bekende David Vandecauter 35. Kenneth Staelens (25) trad evenals Yorick Antheunis (25) aan in 15 wedstrijden.

Aanvallers die meer dan dertig wedstrijden speelden zijn met 37 de jonge Simen Demulder (21) die goed was voor 12 doelpunten. Wie in tien wedstrijden minder een doelpunt meer scoorde, was Kenneth Ulenaers (30). Ahmet Karadayi (20) scoorde in 33 wedstrijden vijf keer, Mustapha Alasan Jarju (30), de Gambiaan met een voetbalverleden bij Mons en Lierse, in Kazakstan en Dubai, scoorde in 18 wedstrijden zes doelpunten.

Wie nu zou denken dat Hasselt voldoende gewapend is om mee te draaien in de D1 Amateur botst op de mateloze ambitie van Stijn Stijnen, thans trainer en sportief directeur van de club nadat succestrainer Vincent Euvrard naar Cercle Brugge vertrok.  Met Nick Hulsmans (naar ASV Geel ) vertrok tot dusver slechts één van de sterkhouders van vorig seizoen terwijl een vijftal nieuwe spelers met naam en ervaring werden binnengehaald. Een grote (1.83m) is alleszins de Gambiaanse schaduwspits Mustapha Alasan Jarju (30) vroeger een topper bij de verdwenen Eersteklasser AEC Mons en later actief in Kazakstan en laatst in Dubai. Van bij het in de eindronde weggespeelde La Louvière Centre werden de broodspelers Anthony Di Lallo (28), een aanvallende middenvelder met een profverleden bij de RAFC, Roeselare, MVV en Fortuna Sittard, en Alfred Quedraogo (26), als hij er zin in heeft een razendsnelle vleugelaanvaller die eerder nog voor Dunkerque, Diegem en Leopold Ukkel speelde, ingelijfd. Met Cedric Bueckers (22) werd een rijzige (1.84m) linkerflankverdediger weggehaald bij SK Heist en bij Antwerp werden met de om zijn fraaie voorzetten geroemde Noor Jo Nymo Matland (29) en David Iboma (21) nog twee bijkomende verdedigers geshopt. Laatstgenoemde speelde vorig seizoen op uitleenbasis nog voor gouw- en reeksgenoot Patro Eisden Maasmechelen.

Zeer benieuwd met welke formatie Sporting Hasselt op zondag 16 oktober naar Hamme zal afzakken.

De Patrojongens van Eisden Maasmechelen opnieuw met de spirit van Nico Claessens

Patro Eisden MaasmechelenPatro Eisden Maasmechelen is de belangrijkste sportclub van de fusiegemeente Maasmechelen die zowat 37.500 inwoners telt van wie twintig procent jonger is dan 17 jaar en liefst 65 % tussen de 18 en de 64 jaar oud. De senioren zijn er met minder dan 15 procent een minderheid. Dit demografisch beeld heeft in een grensgebied zowel licht-  als schaduwzijden.

Om ons tot de recentste periode van een bewogen clubgeschiedenis te beperken: na in het seizoen 2005-’06 al een tweede keer de sportieve leiding in handen te hebben genomen, heeft Nico Claessens, toen Drazen Brncic de ploeg in de steek liet voor de FC Seraing, het roer als coach een derde keer in handen genomen. En hoe! Hij haalde de grove borstel door de selectie en verving een achttal titularissen door jongeren die hij wist te motiveren. Met resultaat want Patro Eisden Maasmechelen beëindigde het jongste seizoen op een vijftiende plaats vóór Heist en Coxyde. Vijf overwinningen en negen gelijke spelen waren goed voor 24 punten. Een paar opmerkelijke resultaten aan het eind van vorig seizoen: 4-1 winst tegen Roeselare en uitwinst met dezelfde score bij SK Heist. Eerder werd gewonnen van Union St.. Gillis (2-1) en Deinze (2-0). Bij ASV Geel (0-0) en Cercle Brugge (1-1) werd gelijkgespeeld.

In 2017 zal de club haar 75-jarig bestaan vieren maar met welke selectie het seizoen 2016-’17 zal aangevat worden blijkt nog niet vast te staan. Uit een brede kern van 30 spelers zijn alvast de namen verdwenen van de getalenteerde jonge aanvaller Nicolas Orye (17) die op het verlanglijstje stond van Club Brugge maar koos voor Waasland Beveren. Aan die keuze zal de WB-trainer Stijn Haeldermans wel niet vreemd zijn als men weet dat die samen met Yves Baré, Vital Borkelmans, Lei Clijsters en andere Gregori Delwarte’s een plaats heeft in de galerij van Patro-iconen.

Spelers die te oordelen naar het aantal gespeelde minuten tot de vaste kern behoren, zijn doelman Tom Grootaers (29); de verdedigers Samir Bouhriss (29), Lanfia Camara (29), de Ivoriaan Kevin Aka Etien (22), Ruben Janssens (25) en de Fransman Jérémy Obin (23); de middenvelders Marco Batista (27), Fréderic Farin (26), Benoît Ladrière (29),  Davy Sroka (31) en de Kameroener Etienne Wala Zock (22); bij de aanvallers steekt er maar een bovenuit, namelijk Khalil Lambin (24). Deze van Ivoorkust afkomstige Afrikaan  kwam zesmaal tot scoren. De Bosniër Anel Hodzic (24) die eerder in het Duitse regionaal voetbal actief was, speelde zes wedstrijden.

 

Vliegen boven Vlaanderen   .

Vliegen boven Vlaanderen 2

Volgende Wedstrijd

21ste Speeldag

Footlunch

Footlunch 12 februari

Wedstrijden 30ste speeldag

Zaterdag 29 april 2017
K.SK. Heist - SP. Hasselt 3-0
R. Virton - R. Sprimont 3-0
Dessel Sport - W.S. Bruxelles 5-1
Beerschot Wilrijk - Oudenaarde 1-0
Oosterzonen - SK. Deinze 3-1
Maasmechelen - ASV Geel 3-1
FC. Seraing - FC Dender 1-0
VW Hamme - Coxyde 4-1


Stand

  Ploeg W P
1 Beerschot-Wilrijk 30 80
2 Dessel Sport 30 68
3 Virton 30 62
4 FC. Dender E.H. 30 55
5 KSK Heist 30 54
6 FC Seraing 30 51
7 ASV Geel 30 44
8 Maasmechelen 30 41
9 Oudenaarde 30 40
10 VW Hamme 30 35
11 Oosterzonen 30 34
12 SP. Hasselt 30 32
13 WS. Bruxelles 30 26
14 K.V.V. Coxyde 30 25
15 Sprimont 30 24
16 K.MSK. Deinze 30 9

Topscorer

Olivier Romero Gomez 20
Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 7
Rik Impens 5
Yoshi Mariën 5
Jeroen Vanderputte 3
Olivier Speltdooren 2
Erdinç Kurtulus 1
Tom Raes 1

Wie is online

We hebben 50 gasten en geen leden online