header bar 2

Drie Oost-Vlaamse rivalen, de jonkies van de Westkust en de Brusselse Bico-boys

Met Deinze, Dender, Oudenaarde, Coxyde en WS Bruxelles ronden wij de doorlichting van onze reeksgenoten af.
  • KMSK Deinze met veel nieuwe spelers en andermaal steile ambitie

Deinze KMSKKosten nog moeite had het bestuur van Deinze zich vorig jaar met het oog op de historisch laatste competitie in Tweede klasse getroost. Betrachting was te eindigen binnen de eerste acht om zo een plaats te veroveren in de nieuwe D1B van het profvoetbal. Helaas kwam de ploeg aan het eind van het seizoen daarvoor 21 punten tekort niettegenstaande er, toen het er niet te best begon uit te zien, nog een beroep werd gedaan op trainer-toveraar Regi Van Acker. Uiteindelijk eindigde de club op een veertiende plaats met 29 punten uit zes overwinningen en elf (!) gelijke spelen. Moeilijk te begrijpen van een ploeg met in haar rangen een gereputeerde goalgetter als de Fransman Jérôme Mézine (32).

Maar te oordelen naar de aanvallende versterking die met het oog op de nieuwe competitie is binnengehaald wordt thans alles op alles gezet om te eindigen bij de eerste vier die in de play-offs zullen strijden voor het enige ticket waarmee de poort naar de elite B kan worden geopend. Op voorwaarde dat dan ook de vereiste licentie wordt binnengehaald. Daarvoor zullen in elk geval betere papieren nodig zijn dan bij de jongste winterstop toen de club (zoals trouwens ook VV Coxyde en WS Bruxelles) transferverbod kreeg opgelegd omdat ‘niet alle financiële verplichtingen waren nagekomen zoals opgelegd’. Maar dat probleem werd in de kortste keren opgelost zodat de club er op de spelersmarkt toen en dus nu opnieuw fors tegenaan kon gaan.  Te oordelen naar het aanvallend geweld dat thans met een Lennart Mertens (24), de ‘killer van Dikkelvenne, goed voor 38 doelpunten in 53 wedstrijden, Steve Bael (22), vorig seizoen bij E.Aalst goed voor tien doelpunten en, niet te vergeten, ook nog eens André Ntambue (24) de rijzige (1.82m) Congolese flankaanvaller met Nederlandse nationaliteit en jeugdopleiding bij Feyenoord, die in de voorbije winter werd weggeplukt bij Gullegem toen zijn teller daar al op elf stond.

Maar ook in de  andere ploegonderdelen is er voor versterking gezorgd. Zo werd Philippe Janssens (28), de spelmaker van E.  Aalst, en diens jonge getalenteerde ploegmaat Gianni De Neve (20) onderdak geboden, evenals aan Jasper Sols (21) van Dessel Sport. Deze laatste niet toevallig als men weet dat Regi Van Acker vooraleer hij naar Deinze overstapte met Dessel mooie resultaten boekte.

In verdedigend opzicht is het zeker niet minder als men daar de namen tegenkomt van de ervaren Fransman Benjamin Delacour (31) ex-Moeskroen Peruwelz, Mathias Lievens (22) en Arnaud Degreef (24), nog twee van de betere spelers bij E. Aalst van vorig seizoen. Aalst dus bij wijze van spreken leeggemolken door Deinze. Het is ooit wel anders geweest.

Het loont de moeite de samenstelling te bekijken van de ploeg waarmee in de lopende bekercampagne is gewonnen (2-0, doelpunten van Bael en Mertens) van de FC Richelle (derde klasse Amateur). In het doel Tom Vanden Berghe (24) die de voorkeur kreeg op Kevin Frans (20) en verder Matthias Lievens, Hans Cornelis (34), Gauthier Libbrecht, Steve Bael, Lennart Mertens, Philippe Janssens, André Ntambue (83’ Daan De Bouver), Arnoud De Greef en Jasper Sols. Met dit elftal zal wellicht ook de competitie worden aangevat tegen onze Vigor Wuitens, die op de openingsdag, zaterdag 3 september, in Deinze te gast zijn.

 

  • FC Dender E H veelkleurig  versterkt in de breedte

Dender FCMet het ontijdig vertrek van topscorer Esteban Casagolda kende FC Dender vorig seizoen een moeilijke periode. Trainer J. P. Vande Velde slaagde er echter in de ploeg terug op de rails te krijgen en uiteindelijk nog een ticket voor de eindronde in de wacht te slepen. Ook die nacompetitie werd een succes en voor de competitie in de D1 Amateur heeft hij uiteindelijk zijn zin gekregen. Geen andere club heeft bij behoud van een beperkt aantal sterkhouders – Wouter Nias, Kevin Nicaise, Julien Pé, Redouan Aalhoul – zoveel nieuwe spelers van  zowat overal in binnen- en buitenland binnengehaald. Samen met een viertal in de A-kern opgenomen eigen jeugdspelers zal nu kunnen gebouwd worden aan een competitief team, al blijft het een feit dat met  de meeste ‘exotische’ en atypische voetballers  maar een overeenkomst is gesloten voor één jaar. Wat het toekomstperspectief wel ergens kan beperken. Zin voor avontuur en experiment is Dender en zijn aanhang blijkbaar nog steeds niet vreemd.

Veronderstelde versterking is er alvast in elk ploegonderdeel, te beginnen met doelman Luka Lazitch (23), vorig seizoen nog als profvoetballer aan de slag bij Ettelbrück in de ere-afdeling van het Groot Hertogdom Luxemburg. Voor de jonge doelman Xavier Gies, die vorig seizoen toch een 12-tal wedstrijden speelde, niet bepaald het leukste vooruitzicht.

Vlad  Marin (21), een Roemeen die voor één jaar is uitgeleend door, jawel, Juventus, wordt de nieuwe linksachter. Zijn kompaan rechts kan best wel de jonge Dries Caignau (18) worden. Hij komt van bij de Beloften van AA Gent, maar zijn adelbrief is dat hij met de U17 nog heeft meegespeeld op het spraakmakend WK in Chili.

Middenvelders? Liefst vijf nieuwkomers met als centrale verdediger Hannes Meeus (27), vorig seizoen nog de aanvoerder van Beerschot Wilrijk.  Hij krijgt het gezelschap van een even ervaren Jonas Bogaert (29), vorig seizoen een vaste waarde bij E. Aalst en eerder bij Tienen in Tweede klasse nog zijn ploegmaat. Wie op het middenveld ook een plaats zullen claimen zijn Gil Figys (22), de kapitein van RC Mechelen, en de Amerikaans-Belgische student-voetballer Jordan Halpern van wie men zich kan afvragen of die niet eerder een overeenkomst had gesloten met Cappellen? En dan is er nog de jonge Diogo Ribeiro (18) die door zijn  vader al enkele jaren geleden de hemel werd in geprezen en vorig jaar actief was bij Walhain of is het Waterloo?  Benieuwd hoe reus Kevin Nicaise (31) zich met zijn 1.92m en evenredig gewicht tussen al dat jong geweld zal bewegen.

Hetzelfde kan men zich afvragen voor Patrick Dimbala (33), de aanvalsdirigent die op het eind van vorig seizoen na het vertrek van Casagolda al een paar keer assistentie kreeg van de Zwitser Guy Eschmann Bassono (24). Nieuwe rekruten zijn hier Alexander N’Douma (24), een Senegalees van Olympic Matrseille; Andel Sarr (26), de doelpuntenmaker van Diegem; Ignazio Cochierre (28), gewezen spits van Union St. Gillis maar met jeugdopleiding bij Inter Milaan, en tenslotte ook nog Dani Morais De Almeida (20) die onze verdedigers zich maar al te goed herinneren van de bibbermatch bij hekkensluiter Racing Mechelen toen de stress in de strijd om de titel had toegeslagen.  

Het wordt uitkijken naar het team dat Vande Velde uit dit ruime en kleurrijke spelersmateriaal zal weten te distilleren. Resultaten van oefenwedstrijden zijn geen maatstaf en uit nederlagen valt dan vaak meer te leren dan uit een ‘eervolle’ uitslag. Wat in elk geval opvalt, is dat de scoringsmachine nog niet op volle toeren draait. Zo eindigde de bekerwedstrijd bij Tienen op 0-0, maar met de strafschoppen werd toch de volgende ronde gehaald. Winst was er in een oefenpartij bij SK St. Niklaas (0-2) en bij Duffel (0-1), verlies thuis van RWDM (0-1).

Op het bezoek van de FC Dender EH is het nog wachten tot de veertiende speeldag, 4 december. 

  • SV Oudenaarde: in standvastigheid voortbouwen aan verhoogde slagkracht

Oudenaarde KSVOmdat het in de laatste competitie van Derde A tweede geëindigde Sint Eloois Winkel Sport geen licentie had aangevraagd, promoveerde de SV Oudenaarde als derde dankzij één puntje meer dan Londerzeel en Dender, samen met kampioen VW Hamme rechtstreeks naar de superliga Amateur. Een mooie beloning voor het jonge team van de gedreven Stefan Leleu die straks als T1 zijn negende seizoen aanvat.

Voor de uitdaging van een in het voetballandschap innoverende campagne heeft de club blijk gegeven van trouw aan het beginsel van gestaag voortbouwen aan een ploeg die kan wedijveren met de beste. Liefst met eigen jonge spelers maar via een gerichte transferpolitiek ook met de steun van in het spelconcept passende ervaren voetballers van elders. En wat in andere clubs geen regel is, blijkt in dit opzicht voor Oudenaarde best te kunnen. Zo keerde eerder al een sterkhouder als Frederik Declercq terug van weggeweest en deed nu doelman Sören Dutoit (25) hetzelfde. Hij speelde vorig seizoen nog voor de VV Coxyde, een reeksgenoot die nu opponent wordt.

De opmerkelijkste transfers zijn ongetwijfeld die van Daan Van Ghijseghem (28) die vorig seizoen voor Winkel Sport speelde met in zijn rugzak  Eerste klasse- ervaring bij achtereenvolgens Excelsior Moeskroen, Club Brugge en de intussen verdwenen AEC Mons. Merkwaardig hierbij is dat Van Gijseghem nu naar zijn geboorteplek is teruggekeerd.

Niet minder belangrijk is de komst van Olivier Verstraete (21), de balvaardige aanvallende middenvelder die, na als 18-jarige in de hoogste voetbalklasse te hebben gedebuteerd voor KV Kortrijk, ging spelen voor de FC Izegem. Een beenbreuk en andere blessures waren een rem op zijn ontplooiing gedurende de eerste twee van vier seizoenen in het hart van West-Vlaanderen, maar in het jongste seizoen speelde de aanvallende middenvelder 33 wedstrijden waarin hij liet scoren en zelf ook zesmaal de weg naar de netten vond. Als men bedenkt dat met Dieter Van Tornhout (31), die vorig seizoen zestien maal scoorde, en met Dempsey Vervaecke (26) ,die liefst negentien doelpunten achter zijn naam liet noteren, twee aanvallers al 45 goals totaliseren, dan moet er niet aan worden getwijfeld dat met de komst van Verstraete de slagkracht van de Oudenaardse aanvalslinie nog zal toenemen.

Ander nieuw jong talent dat Stefan Leleu wel zal weten te kneden, is dat van een  Lorenzo Heirwegh (21), een speler die het onze Vigor Wuitens niet gemakkelijk maakte in de een jaar geleden bij SK Berlare verloren bekerwedstrijd.

Hoe ver de ambities van de SV Oudenaarde reiken, is (nog) niet wereldkundig gemaakt maar het zou op zijn minst voorbarig, ja verkeerd zijn uit de uitslagen van recente vriendschappelijke wedstrijden als Harelbeke – KSVO (3-0), KSVO – Knokke (0-2) en KSVO – Arras (1-2), of van de op 1-1 in Merelbeke geëindigde bekerwedstrijd (die dankzij de omgezette strafschoppen niet tot de uitschakeling heeft geleid)  af te leiden dat de productiviteit ondermaats dreigt te worden. Wachten op de competitiestart tegen de RWS Bruxelles is de boodschap, of beter nog, op de onderlinge confrontatie in Hamme op de negende speeldag (zondag 30 oktober).

  • VV Coxyde: drama voor de voetbalvaandeldrager van de Westhoek

Coxyde KVVToen de VV Coxyde vijftien maanden geleden aan het einde van een geweldig seizoen in Derde A de kampioentitel binnenhaalde van de competitie 2014-2015 zullen weinigen hebben gedacht dat men daar in de Westhoek het einde van één jaar Tweede klasse op een zucht van opluchting gingen onthalen. Maar daar is het niet bij gebleven. Na het afhaken van de hoofdsponsor kon de club haar financiële verplichtingen niet meer aan en kregen alle spelers van de A-kern de vrijheid. Ook de met het oog op het seizoen in de D1 Amateur aangeworven nieuwe spelers (Christopher Meyers, Jamaïque Vandamme, Papa Sene e.a.) werden de laan uitgestuurd.

Van een faillissement van de club is volgens haar voorzitter geen sprake. De competitie zal gespeeld worden met het beloften-team onder leiding van Hugo Vandenheede, al acht jaar T1. Alles wordt in het werk gesteld om de club tegen het seizoen 2019-2020 schuldenvrij te krijgen…

Met meerdere  in Koksijde geboren, getogen en woonachtige spelers was de VV Coxyde bij uitstek de voetbalvaandeldrager van de Westhoek. Daar dreigt nu snel een eind aan te komen aangezien boegbeelden als ploegkapitein Karel Ternier en Darius Hillewaere naar Ieper zijn vertrokken om de K VK Westhoek ( Ieper-Poperinge) aan de titel te helpen in de D2 Amateurs, de reeks met bijna alle ploegen uit de voormalige Derde A. Bijzonder is ook dat enkele spelers uit de A-kern van vorig seizoen nog een band hadden met de VW Hamme. In de eerste plaats  Marko Petrovic en daarna Niels Mestdagh. Van de vrije spelers heeft intussen Mitch De Kuyper de weg gevonden in de omgekeerde richting.

Hoe de jeugd van de VV Coxyde zich uit de slag gaat trekken in een competitie die zich als zwaar aandient, laat zich raden. Het wordt bijzonder moeilijk zeker in het begin, zoals trouwens gebleken is uit de met 0-6 verloren bekerwedstrijd tegen SK Londerzeel. Geleidelijk aan kan daar, zoals de jonge jongens van RC Mechelen vorig seizoen hebben bewezen, wel wat verbetering in komen maar in een competitie met drie dalers de degradatie ontlopen wordt een bijna onmogelijke opdracht. Het zou best kunnen dat voor het seizoen 2017-2018 de VV Coxyde en de VK Westhoek onderling van reeks verwisselen.

  • Meervragen dan zekerheden bij de RWS Bruxelles

Bruxelles RSWNoot vooraf: dit laatste plaatje in de reeks is eerder een wat wazige echografie dan de beoogde radiografie. Dat komt omdat er tot nog toe in de media weinig of geen nieuws is doorgesijpeld over de laatste kampioen van de opgedoekte Tweede klasse, de RWS Bruxelles van eigenaar, manager en trainer John Bico. Sinds zijn club de licentie werd geweigerd om aan te treden in de Jupiler Pro League en hij bot ving bij gerechtelijke en arbitrage-instanties hult de zwarte reus uit Ginee-Bissau zich in stilzwijgen.

Bekend is wel dat de voormalige spelersmakelaar op zijn aanvankelijke weigering om in de D1 Amateurs te spelen, is teruggekomen. Er is intussen trouwens al deelgenomen aan de Crocky Cup (derde ronde) met een eerste sportief succesje bij Weywertz (Butgenbach) in de provincie Luik waar de Beker van België ‘das Landespokal Spiel’ wordt genoemd.

Het is aan de hand van een heel bescheiden verslagje van die met 0-3 gewonnen wedstrijd (vijftien tekstlijntjes over één kolom in de regionale sportpagina van DH Les Sports) dat de familienamen konden achterhaald worden van de spelers die werden opgesteld. Met wat zoekwerk en in de wetenschap dat Bico een 3-5-3 spelsysteem aankleeft, is het, uiteraard met de nodige reserves, mogelijk om toch wat nader kennis te maken met de voetballers die de SV Oudenaarde mag verwachten op de openingsdag van de competitie.

Van de 25 (onvolledige) namen en data van de spelerskern op de nog steeds niet geactualiseerde clubwebsite zijn er zeven terug te vinden in de ploeg die de bekerwedstrijd tot een goed einde wist te brengen: Jordi Belin, de 19-jarige doelman, en verder met shirtnummer 65 de 21-jarige Nicolas Van De Walle, met nr.64 de 22-jarige Harrison Lokilo, met nr.20  de 20-jarige Ilias Maatoug, met nr. 95 Aymen Al Masude (leeftijd onbekend), met nr.5 de 26-jarige Paul Arnaud Niankou en met nr.7 de 31-jarige Gary Ambroise, die eerder nog voor Tubize speelde. Naast hen nog enkele andere namen van vermoedelijk  jeugdspelers: Rogé, Hendrickx (56’ Sefay), Soladio (61’ Zoundi), Alhassane en Odimboleko. Doelpuntenmakers waren Odimboleko, Ambroise en Matoug… Wellicht brengt de volgende bekerconfrontatie met reeksgenoot Patro Eisden Maasmechelen al wat meer duidelijkheid.

Een pikant detail uit de Bico-story is het verhaal van Sean Aerts (21), een van de jonge bankzitters, die voor een aardig bedrag getransfereerd werd naar Chelsea…Althans op papier. Onwaarschijnlijk? Niet helemaal als te verstaan wordt gegeven dat het hier om een ‘vriendendienst’ kon gaan van de Londense topclub aan de voormalige spelersmakelaar van de broertjes Hazard.

Onze Vigor Wuitens krijgen tot eind november de tijd om zich te concentreren op een historische confrontatie met de wellicht meest Afrikaanse club van de reeks.

Vliegen boven Vlaanderen   .

Vliegen boven Vlaanderen 2

Volgende Wedstrijd

21ste Speeldag

Footlunch

Footlunch 12 februari

Wedstrijden 30ste speeldag

Zaterdag 29 april 2017
K.SK. Heist - SP. Hasselt 3-0
R. Virton - R. Sprimont 3-0
Dessel Sport - W.S. Bruxelles 5-1
Beerschot Wilrijk - Oudenaarde 1-0
Oosterzonen - SK. Deinze 3-1
Maasmechelen - ASV Geel 3-1
FC. Seraing - FC Dender 1-0
VW Hamme - Coxyde 4-1


Stand

  Ploeg W P
1 Beerschot-Wilrijk 30 80
2 Dessel Sport 30 68
3 Virton 30 62
4 FC. Dender E.H. 30 55
5 KSK Heist 30 54
6 FC Seraing 30 51
7 ASV Geel 30 44
8 Maasmechelen 30 41
9 Oudenaarde 30 40
10 VW Hamme 30 35
11 Oosterzonen 30 34
12 SP. Hasselt 30 32
13 WS. Bruxelles 30 26
14 K.V.V. Coxyde 30 25
15 Sprimont 30 24
16 K.MSK. Deinze 30 9

Topscorer

Olivier Romero Gomez 20
Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 7
Rik Impens 5
Yoshi Mariën 5
Jeroen Vanderputte 3
Olivier Speltdooren 2
Erdinç Kurtulus 1
Tom Raes 1

Wie is online

We hebben 54 gasten en geen leden online