header bar 2

Virton Royal ExcelsiorVW Hamme(Voorbeschouwing R. Virton - VW Hamme)

Dankzij drie opeenvolgende overwinningen in de recentst gespeelde wedstrijden is de R. Excelsior Virton, een oude kennis uit onze tijd in Tweede klasse, opgeklommen tot de vierde plaats. Sterker nog, de jonge jongens van meester Frank Defays hebben de nummers 2 en 3, Deinze en Dessel, in het vizier. Alleen leider Beerschot Wilrijk, de onverstoorbare leider die in het stade Yvan Georges met 0-3 kwam winnen, is buiten bereik. In de andere richting hebben zij ten opzichte van de R WS Bruxelles een buffer van vier punten. Ongeacht de uitslag van hun eerstvolgende wedstrijd tegen onze Vigor Wuitens zullen zij dus aan het eind van de achtste speeldag minstens vierde blijven.

Uit de reeds geboekte resultaten blijkt dat voetballen voor Virton een kwestie is van winnen of verliezen want van de zeven gespeelde wedstrijden werden er vijf gewonnen en twee verloren. Met dertien gescoorde doelpunten deden de groen-witten even goed als Beerschot Wilrijk en Deinze, maar met negen tegendoelpunten is het saldo net iets kleiner dan dat van onze jongens die weliswaar een goaltje meer dienden te incasseren maar zelf al twee keer meer wisten te scoren.

Bij nader toezien blijkt Virton thuis en uit even sterk als kwetsbaar te zijn. Op de openingsdag van de competitie werd bij de A SV Geel verrassend met 0-3 gewonnen en na de eerste thuiswedstrijd tegen Oudenaarde die op 2-1 eindigde, deelde de club met een zes op zes de leiding. Nadien volgden evenwel twee nederlagen in wedstrijden waarin telkens drie doelpunten werden geslikt: bij SK Heist werd het 3-2, thuis tegen Beerschot-Wilrijk zoals reeds aangegeven 0-3. Sindsdien kon dan driemaal op rij worden gewonnen: thuis tegen Patro Eisden Maasmechelen met 2-0, uit bij Sprimont Comblain met 1-2 en in de jongste wedstrijd bij Oosterzonen met dezelfde score.

Van de dertien gescoorde doelpunten staan er vijf op naam van twee jonge middenvelders: drie voor de Fransman Alexandre Arenate (21) en twee voor de Zwitser Arthur N’Jo Léa (20). De andere acht zijn onevenredig verdeeld over drie aanvallers van wie Raoul Ngadrira (27) en Stevy Okitokandjo (22) elk éénmaal scoorden. Topscorer zonder concurrentie binnen zijn ploeg is dus Jean François Mbuba Oke Wa Lutete (25 jaar en 1.90 m groot geworden). Hij is bij Virton aan zijn tweede seizoen. Voordien speelde hij twee seizoenen voor SV Roeselare en eerder voor Grimbergen, waar hij samen met Olivier Romero Gomez nog tegen de VW Hamme uitkwam. Zeer opmerkelijk is wel dat bomber Mbuba zowel tegen Patro Eisden Maasmechelen als uit bij Sprimont Comblain en Geel telkens tweemaal scoorde.

Een revue van de andere spelers-titularissen met zeven of zes competitiewedstrijden op hun actief kan best beginnen bij de Franse doelman Géordan Dupire (23), een boom van een vent die met zijn lengte (1.93m) en gewicht (86 kg) indruk maakt en niet verlegen is om er gebruik van te maken. Wat hem al twee gele kaarten opleverde. Met een woordspeling naar zijn naam wordt hij in de Franstalige sportpers in staat geacht tot het beste en het slechtste. Lees dat hij zich ofwel overtreft, ofwel blundert. Maar laat ons omtrent dit laatste toch niet te veel illusies maken want in de jongste wedstrijden bleek hij heel goed op dreef te zijn geweest.

Verdedigers met een vaste stek zijn drie Fransen. Eén van hen, Lamine Fall (22) heeft al een verplichte rustdag achter de rug. Zijn maats zijn Lassana Diakhaby (20) en Alexandre Harvey (22). Een andere titularis en al even jonge verdediger is Thibaut Lesquoy (21). Hij speelde al vier wedstrijden.

Bij de middenvelders zijn er ook twee die al een wedstrijd hebben moeten missen wegens drie gele kaarten: Manuel Angiulli (21) en zijn Franse ploegmaat Alexandre Arenate (21). De enige middenvelder die nog zonder gele kaart is en in de zeven competitiewedstrijden aantrad is Benjamin Schmit (19). Spelers met vier of vijf wedstrijden op hun actief zijn Simon Dupuis (28) en Jérôme Simon (23), nog een Fransman. Een jonge gast die in elk van de twee wedstrijden waarin hij aantrad telkens met een geel kartonnetje werd bedacht, is Marvin Etienne (22). En wie evenveel keer tussen de lijnen kwam is een voetballer uit Madagascar. Hij draagt wellicht de langste familienaam uit de reeks: Randriambololona. Ook hij is nog maar 22 en wordt bij zijn voornaam aangesproken als Zotsara.

Al bij al dus een wel zeer jong ‘Frans’ Virton waaraan de goede relatie van trainer Defays met … John Bico wellicht niet vreemd is. Het gerucht doet trouwens de ronde dat Defays zeer dicht bij een akkoord heeft gestaan om bij de R Antwerp FC de ontslagen Vanderbiest op te volgen.

Maar hoe hoog mogen nu de kansen van onze Vigor Wuitens bij ‘Les verts du Gaume’ worden ingeschat? Pessimisten voorspellen een tweede seizoensnederlaag. Optimisten zijn van een ander gedacht omdat zij ervan uitgaan dat Virton in de jongste twee wedstrijden bij Sprimont Comblain en Oosterzonen telkens door het oog van de naald is gekropen. Zoiets blijft doorgaans niet duren. Anderzijds zal de thuisploeg wel twee titularissen recupereren die er op de jongste speeldag wegens een derde gele kaart niet bij waren, terwijl de bezoekers misschien meerdere titularissen zullen moeten missen wegens letsels. Hebben hun doublures intussen evenwel niet al bewezen dat zij hun plaats in het team ruimschoots waard zijn? Welaan dan, naar het verre Virton met de vaste wil er daar het beste van te maken en in een internationaal getinte match weerbaarheid te tonen die de voetbalgoden welgevallig is! (wp)

Vliegen boven Vlaanderen   .

Vliegen boven Vlaanderen 2

Volgende Wedstrijd

21ste Speeldag

Footlunch

Footlunch 12 februari

Wedstrijden 30ste speeldag

Zaterdag 29 april 2017
K.SK. Heist - SP. Hasselt 3-0
R. Virton - R. Sprimont 3-0
Dessel Sport - W.S. Bruxelles 5-1
Beerschot Wilrijk - Oudenaarde 1-0
Oosterzonen - SK. Deinze 3-1
Maasmechelen - ASV Geel 3-1
FC. Seraing - FC Dender 1-0
VW Hamme - Coxyde 4-1


Stand

  Ploeg W P
1 Beerschot-Wilrijk 30 80
2 Dessel Sport 30 68
3 Virton 30 62
4 FC. Dender E.H. 30 55
5 KSK Heist 30 54
6 FC Seraing 30 51
7 ASV Geel 30 44
8 Maasmechelen 30 41
9 Oudenaarde 30 40
10 VW Hamme 30 35
11 Oosterzonen 30 34
12 SP. Hasselt 30 32
13 WS. Bruxelles 30 26
14 K.V.V. Coxyde 30 25
15 Sprimont 30 24
16 K.MSK. Deinze 30 9

Topscorer

Olivier Romero Gomez 20
Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 7
Rik Impens 5
Yoshi Mariën 5
Jeroen Vanderputte 3
Olivier Speltdooren 2
Erdinç Kurtulus 1
Tom Raes 1

Wie is online

We hebben 53 gasten en geen leden online