header bar 2

Hasselt SportkringVW Hamme(Voorbeschouwing) 

Van de drie nog resterende uitwedstrijden – Hasselt, Seraing en Dender – is de eerste alles behalve gemakkelijk. De thans door Johan Houben getrainde kleurrijke bende is de jongste tijd opnieuw goed bezig. Vraag het aan Oudenaarde en Dender die kortgeleden in het stedelijk stadion met een identieke 2-0 de boot zijn ingegaan. Het is alsof de voorheen onproductieve (geadopteerde) Limburgers een boost hebben gekregen nadat een vernederende 1-5 thuisnederlaag tegen Deinze in een forfaitaire 5-0 overwinning werd omgezet. Niet toevallig in het nadeel van de VW Hamme die nu de strijd om de punten moet aanbinden tegen een tegenstander die als gastheer aan de match mag beginnen met een bonus in de plaats van een puntenachterstand die zonder een eerder cadeau – de op het veld tegen Coxyde VV geleden nederlaag die in een overwinning werd omgezet omdat een paar nonchalante bezoekers onderweg waren zonder identiteitskaart – vijf eenheden had bedragen. Een nadeel of een voordeel?

De heenwedstrijd in Hamme eindigde op de zevende speeldag na een tumultueuze slotfase op 1-1. Met nog enkele minuten te spelen hadden onze Vigor Wuitens de drie punten in handen, maar tegen een late penalty had Griffin De Vroe geen verhaal. In blessuretijd wenkte niettemin alsnog de overwinning tot bij een strafschop voor de thuisploeg de bezoekende doelman Dylan Swinnen de goede hoek koos en Olivier Romero een op dat moment betrachte zesde doelpunt mocht vergeten.

Van de elf Hasselaars die in Hamme aan de aftrap verschenen waren er met de verdedigers Ruben Corstjens (30) en Jeffrey Rentmeester (32), de middenvelders David Iboma (22), David Vandecauter (35) en Francesco Carratta (29), en de aanvallers Antony Di Lallo (28), Alfred Quedraogo (27) en Ibrahim Sibidé (36), acht spelers die op de jongste speeldag bij WS Bruxelles aan de met 1-0 verloren wedstrijd begonnen. Maar met in de basis doelman Glenn Daniëls (24), de verdedigers Ferbat Teker (28) en de aanvaller Danny Schreurs (29) die in Hamme alle drie op de bank zaten, waren in de wedstrijdselectie alleen de Noor Jo Nymo Matland (29), een verdediger, Mustapha Jarju (30) en Ridwane M’Barki (22), twee aanvallers, nieuwe gezichten. Het ziet er dus naar uit dat onze jongens zaterdagavond zullen opgewacht worden door een veelkleurige ploeg met veel ervaring en een gemiddelde leeftijd die ver boven die van de VWH- kern uitsteekt. Met twee Nederlanders ( Cortsjens en Schreurs), een Noor ( Matland), een Gambiaan ( Jarju), een Burkinees ( Quedraogo) en een Senegalees ( Sibidé) is het best mogelijk dat de ploeg voor meer dan de helft uit buitenlandse (semi)profvoetballers zal bestaan.

Met vier overwinningen in de eerste vijf wedstrijden was Hasselt met vlag en wimpel aan de competitie begonnen. Uit versloeg het Seraing (0-1) en Sprimont Comblain (1-2), thuis werd gewonnen van Patro Eisen Maasmechelen (1-0) en, na klacht, met 5-0 tegen Coxyde VV (dat op het veld met 1-2 had gewonnen). Alleen op de tweede speeldag werd thuis tegen Geel een nipte nederlaag (0-1) geleden zodat er voor de eerste vijf wedstrijden een 12 op 15 kon geboekt worden. Straf, maar bij nader toezien toch niet echt sensationeel. Wat nadien ook werd bevestigd door drie opeenvolgende gelijke spelen met een identieke 1-1 uitslag: uit bij Oudenaarde en in Hamme, thuis tegen WS Bruxelles.

Dat het na die comfortabele aanloop wel eens de andere richting kon uitgaan was geen verrassing voor degenen die zich herinnerden dat Sporting Hasselt slechts door het in de eindronde falen van betere ploegen (denk aan Bocholt of La louvière Centre) in de 1A-liga was geraakt. Van speeldag 9 tot speeldag 14 werden op het veld zes opeenvolgende nederlagen geleden: thuis tegen Dessel (0-3), Virton (1-2) en Deinze (1-5); uit bij Dender (1-0), Oosterzonen (2-1) en Beerschot Wilrijk (3-0).

Maar uit de jongste negen wedstrijden werden dan toch weer acht punten gesprokkeld, meer bepaald door spraakmakende thuisoverwinningen tegen Oudenaarde en Dender, telkens met 2-0, en, eveneens thuis, twee gelijke spelen: tegen Sprimont Comblain (0-0) en Seraing (3-3). Bovendien waren de drie uitnederlagen bij Coxyde en Geel (tweemaal 2-1) en Deinze (1-0) nipt. Wat bevestigt dat Hasselt verdedigend sterk staat. Door in de laatste vijf thuiswedstrijden ook nog negen keer te kunnen scoren, zal Hasselt de komst van onze Vigor Wuitens ongetwijfeld met vertrouwen tegemoet zien.

Wil dit zeggen dat zij kansloos zijn? Beslist niet! Hoe een atypische ploeg als Hasselt tactisch het best wordt aangepakt, is zaak voor het trainersduo. Al weet iedere voetballiefhebber dat bewust behoudend spelen om één punt in de wacht te slepen evenveel risico inhoudt als met open vizier het aanvalsregister opentrekken. Door de gedwongen afwezigheid van meerdere titularissen is aan een aangepaste veldbezetting alweer niet te ontkomen. Alleen al de vaststelling spoort aan tot voorzichtigheid. Al is er niets mis met het uitspelen van loopvermogen, snelheid en enthousiasme van jonge spelers tegen ervaren rotten die hun afbottende snelheid proberen te compenseren met provocaties en ‘ professionele’ fouten. Ondanks ronkende namen heeft Hasselt geen speler in de top-100 van de goalgetters, maar wel drie vertegenwoordigers in de top-20 van de spelers met de zwaarste foutenlast.

Waaraan onze jongens zich moeten optrekken, is aan de resultaten die ploegen als Coxyde (6 op 6) en WS Bruxelles (4 op 6) tegen hun eerstvolgende gastheren wisten te boeken. Als zij dan ook nog eens gesteund worden door naar Hasselt in het spoor van de voorzitter meereizende supporters, dan zit er winst in. Forza Vigor! (wp)

Vliegen boven Vlaanderen   .

Vliegen boven Vlaanderen 2

Volgende Wedstrijd

21ste Speeldag

Footlunch

Footlunch 12 februari

Wedstrijden 30ste speeldag

Zaterdag 29 april 2017
K.SK. Heist - SP. Hasselt 3-0
R. Virton - R. Sprimont 3-0
Dessel Sport - W.S. Bruxelles 5-1
Beerschot Wilrijk - Oudenaarde 1-0
Oosterzonen - SK. Deinze 3-1
Maasmechelen - ASV Geel 3-1
FC. Seraing - FC Dender 1-0
VW Hamme - Coxyde 4-1


Stand

  Ploeg W P
1 Beerschot-Wilrijk 30 80
2 Dessel Sport 30 68
3 Virton 30 62
4 FC. Dender E.H. 30 55
5 KSK Heist 30 54
6 FC Seraing 30 51
7 ASV Geel 30 44
8 Maasmechelen 30 41
9 Oudenaarde 30 40
10 VW Hamme 30 35
11 Oosterzonen 30 34
12 SP. Hasselt 30 32
13 WS. Bruxelles 30 26
14 K.V.V. Coxyde 30 25
15 Sprimont 30 24
16 K.MSK. Deinze 30 9

Topscorer

Olivier Romero Gomez 20
Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 7
Rik Impens 5
Yoshi Mariën 5
Jeroen Vanderputte 3
Olivier Speltdooren 2
Erdinç Kurtulus 1
Tom Raes 1

Wie is online

We hebben 52 gasten en geen leden online