header bar 2

VW HammeDeinze KMSK(Voorbeschouwing VW Hamme - K.MSK. Deinze)

De ene speeldag is de andere niet. Op de zesde gingen onze Vigor Wuitens nog swingend met 3-4 winnen bij E. Aalst en stuurde nieuwkomer Knokke gewezen Tweedeklasser Heist met 3-1 naar huis. Een week later verloren Hamme en Knokke, die tot dan nog geen wedstrijd hadden verloren en in een onderling duel hadden gelijkgespeeld, gelijktijdig voor het eerst: Knokke in eigen huis tegen E. Aalst (1-2), Hamme met een strenge 3-0 bij Dessel. Desondanks wisten beiden ploegen zich alsnog te handhaven op een gedeelde vijfde plaats. Wat er op wijst dat, op enkele clubs met uitgesproken profambities na, het merendeel van de ploegen in de nationale 1ste Amateurs aan elkaar gewaagd zijn.

Eén van de clubs die er alles voor overheeft om een plaats te veroveren in de 1B van het profvoetbal maar tot dusver onder de verwachtingen bleef is de KMSK Deinze, gastploeg van onze blauw-zwarten op de achtste speeldag. Het treffen tussen beide clubs staat van oudsher garant voor een wedstrijd op het scherp van de snee, maar door de omstandigheden komt er dit keer nog wat extra piment bij. Na twee opeenvolgende nederlagen met het kleinste verschil en een voor hun favorietenstatus beschamende achtste plaats in de stand, is winnen voor de bezoekers een kwestie van moeten, maar ook hun gastheren hebben wat goed te maken na een mindere prestatie. Of zij mentaal voordeel zullen halen uit de statistieken die bewijzen dat de VW Hamme zich uitgerekend tegen SK Deinze steevast overtreft, zal opnieuw moeten blijken. Met de vier op zes van vorig seizoen (1-1 uit en 3-2 thuis) in gedachten, is er alvast hoop. Maar er is nu natuurlijk meer.

Het spelerskapitaal waarmee SK Deinze dit seizoen een gooi wil doen naar de betrachte promotie is in vergelijking met opeenvolgende eerdere pogingen ongezien. Een jaar geleden had de club met de verdediger Matthias Lievens (23), de middenvelder Philippe Janssens (29) en spits Steve Bael (23) zowat de levensader van E. Aalst weggekocht. De drie, die thans vaste waarden zijn, kregen nu met het oog op een productiviteitsverbetering nog opzienbarende versterking. Alsof de jonge Youssef Challouk (22), met 17 treffers vorig seizoen topscorer bij reeksgenoot Heist, en Olivier Romero Gomez (28), met 20 doelpunten de topscorer van de reeks, niet volstonden, werd ook nog Michaël Lallemand (24) binnengehaald, een gast die drie jaar geleden in Tweede nationale bij Eupen tekende voor 17 doelpunten en meteen naar KV Kortrijk kon waar hij in zes wedstrijden speelgelegenheid kreeg op het hoogste niveau, al belandde hij vandaar wel weer in Tweede waar hij uitkwam voor de RAFC.

Een andere vooral in de ogen van de VW-supporter straffe transfer is die van Bart(je) Goossens (32) die tien jaar geleden bij Vigor furore maakte als snelle flankspeler. Hij was te goed om in Hamme te blijven, speelde voor en met SV Roeselare twaalf wedstrijden in Eerste nationale, versaste vandaar naar St. Wetteren om daarna gedurende liefst vijf seizoenen uit te komen voor Lommel.

Maar kijk, en hier belanden wij bij een van de paradoxen van het voetbalspel, al deze in het oog springende transfers hebben voorlopig nog niet tot de verhoopte resultaten geleid. Slaagt trainer-coach Regi Van Acker (wiens spelerswensen werden ingewilligd) aan het eind van dit seizoen in zijn ‘resultaatsverbintenis’, of krijgt de voetbalwijsheid van de man in de straat gelijk? Hij weet dat een kampioenen-ploeg niet wordt gekocht, maar gemaakt met getalenteerde elkaar aanvullende jongens die er samen voor willen gaan.

Het is te vroeg om over de kansen van Deinze uitspraken te doen maar de cijfers zijn wat ze zijn: 10 punten op 21 uit drie overwinningen en een gelijkspel. Het begon nochtans goed met een overwinning tegen Dessel (2-0) en een 0-3 uitoverwinning bij Virton deed de nipte uitnederlaag bij Dender (1-0 op de tweede speeldag vergeten. Maar een gelijkspel thuis tegen Chätelet -Farciennes werd dan weer aangevoeld als een halve nederlaag en wie dacht dat met een thuisoverwinning tegen Geel (2-1) de trein vertrokken was kwam met twee opeenvolgende nederlagen bedrogen uit: het werd 1-0 bij Oudenaarde en op de jongste speeldag 0-1 thuis tegen de Kempense Oosterzonen. Een koude douche.

Deinze mag dan met zes toegestane doelpunten samen met Dessel over de minst gepasseerde verdediging beschikken, het is voor de mannen  van Regi Van Acker in de aanval dat de schoentjes wringen. In de topscorerslijst van de reeks heeft alleen Jerome Mezine met drie treffers een plaats in de eerste vijftien. Bael en Lallemand volgen met elk twee. Challouk, Mertens en Van Walle die samen toch veertien wedstrijden speelden, staan nog droog. En de door Deinze zo begeerde ‘scorende middenvelder’ Olivier Romero Gomez moet het voorlopig stellen met één doelpunt. Hier speelt geen leedvermaak maar het zal hem niet ontgaan zijn dat zijn gewezen ploegmaats Stijn De Wilde en Yoshi Mariën, die zich vorig seizoen voor hem hebben weggecijfers, nu zelf toch al aan dubbel zoveel zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor ploegkapitein Olivier Speltdooren die hem de strafschoppen liet nemen en nu die klus even zelfzeker weet te klaren.

Maar alle ironie terzijde, hoe mag de VW-supporter tegen de clash van zondagnamiddag aankijken? Als men het ons vraagt, met vertrouwen. Let op, de vernederde ‘heren van de stad  Deinze’ zullen ongetwijfeld geprikkeld aan de aftrap komen en hun superioriteit met een klinkende overwinning willen etaleren. Maar omdat de oranje-zwarten meer te verliezen hebben dan hun toch wel bescheidener blauw-zwarte gastheren, zal bij hen de druk om te presteren groter zijn. Verwacht mag worden dat de bezoekers er meteen fors zullen tegenaan gaan. Het wordt opletten voor de rushes van Bart Goossens, en het zal zaak zijn een trefzekere afwerker als Jerome Mezine geen moment uit het oog te verliezen. Wie van de andere aanvallers de voorkeur zal krijgen, behoort tot de strategische plannen van Regi Van Acker. Ook van hem zal het antwoord komen op de vraag of Olivier Romero in een voor hem moeilijke wedstrijd speelgelegenheid zal krijgen. Hoe dan ook, vaststaat dat de VW-verdediging een zware namiddag wacht. Al volstaat dan even onder de druk uitkomen om voor gevaar te zorgen aan de overkant. Wie weet?

Alles lijkt voorhanden om van de match een boeiende spektakel te maken, het inkomstticket waard voor zowel de supporter op wie meer dan ook gerekend wordt om de spelers van zijn club vocaal te steunen, als voor de voetballiefhebbers uit Hamme en omstreken. Vanzelfsprekend worden de supporters van Deinze evenzeer van harte welkom geheten, al hoopt men in de Vigor-keuken stilletjes dat zij toch niet al te veel gelegenheid krijgen tot juichen.

VWatcherStand

Ploeg W P
1 SK LOMMEL 30 71
2 R. KNOKKE 30 61
3 DESSEL SPORT 30 60
4 K.MSK. DEINZE 30 50
5 F.C. SERAING 30 48
6 K. SK. HEIST 30 47
7 OUDENAARDE 30 45
8 EENDRACHT AALST 30 44
9 A.S. GEEL 30 39
10 R. VIRTON 30 37
11 FC. DENDER 30 36
12 OOSTERZONEN 30 34
13 CHATELET-FAR. 30 29
14 VW HAMME 30 28
15 BERCHEM SORT 30 25
16 MAASMECHELEN 30 14

Topscorer

Mitch Dekuyper 8
Stijn De Wilde 5
Gilles Van Remoortere 5
Yoshi Mariën 3
Olivier Speltdooren 3
Vinnie Audin 3
Jamaïque Vandamme 2
Jules Vits 1
Xavier Luissint 1
Arne Ivens 1

Wie is online

We hebben 114 gasten en geen leden online