zo 04-10-20 | 15:00 |  VC Jong Lede vs VW Hamme

Bob Vermeire: “Toekomst van VW zijn wij allemaal”

 

Hij werd door kapitein Matthijs – die we bij dezen nogmaals wensen te feliciteren voor het verdiend binnenhalen van de Gouden Sloef – getipt als boeiend persoon voor een volgende interview: kine Bob Vermeire, een echte Vigorist met al even gouden handen. Maar wat doet een kinesist eigenlijk en hoe houdt hij zich bezig in deze anderhalvemetertijden? U komt het hier te weten...

 

 1. Dag Bob, bedankt om tijd voor ons vrij te maken. Wat doe je zoal in je dagelijkse praktijk en hoe word je daarbij gehinderd door het coronabeestje?

Graag gedaan hoor. Mijn praktijk heb ik vanaf 16 maart gesloten, ik deed nog een aantal noodzakelijke behandelingen aan huis, maar dat was bitter weinig. 

Sinds begin februari werk ik echter ook halftime in het WZC Meulenbroek, waar corona tot nu toe iedere dag nog bittere ernst is. Mijn collegae verdienen tonnen respect, net als alle anderen die dagelijks in de frontlinie staan.

Vanaf 11 mei mocht ik met de nodige veiligheidsmaatregelen de praktijk terug opstarten.

 

 1. Wat doe je precies bij blauw-zwart?

Als hoofd kinesitherapie verzorg ik de spelers voor trainingen en uiteraard voor en na de wedstrijden.

Maar ook bij blessures zal ik vaak een eerste diagnose stellen, daarna verwijs ik indien nodig door naar de behandelende arts.

Soms fungeer ik ook als revalidatietrainer of in het begin van het seizoen spring ik regelmatig bij op het veld om daar de nodige ‘core stability’-oefeningen te geven. 

Door mijn nauwe band met de spelers ben ik vaak de spreekbuis tussen hen en de trainers.

 

 1. Ben je eigenlijk een echte voetbalfan of volg je nog andere sporten?

Ik heb zelfs gevoetbald bij VW Hamme, ik schopte het tot bij de ‘reserven’, zo heette dat toen nog. Ik heb daar gespeeld tot 1999, de eerste ploeg speelde dan in tweede klasse!

We mochten in het begin van dat seizoen samen trainen met spelers zoals Sadio Ba, Kris Pouillon, Bruno Buyl, De Glas, Guido Vergeylen, De Borger en nog vele andere toppers.

Daarna ben ik als kinesist voor Eendracht Aalst aan de slag gegaan en heb ik mijn ‘voetbalcarrière’ verder gezet bij de topploegen Bondgalm-Bos en nadien ook Ham United. 

Ik speelde toen naast voetbal ook tennis, dat laatste doe ik nu nog als mijn agenda het toelaat... Er zijn uiteraard tal van sporten die me interesseren, maar dan eerder passief.

 

 1. Is er voor jou een verschil om een voetballer of pakweg een korfballer onder handen te nemen, of krijgen al je 'slachtoffers' ongeveer dezelfde behandeling?

Uiteraard is er een verschil, elke patiënt wordt steeds individueel benaderd. Functional treatment is hierbij een must. We werken hier specifiek naar sporthervatting toe en dat verschilt natuurlijk per activiteit.

 Bjorn De Wilde

(Foto: Bob Vermeire behandelt voormalig profvoetballer Bjorn De Wilde bij E. Aalst. Bron: dsj)

 1. Wie is de beste speler die al op je massagebank is beland? En de fysiek sterkste?

Bij mijn periode in Aalst heb ik wel meerdere goeie spelers onder handen genomen. Harald Meyssen vond ik een echte topper, maar ex-internationals Peter Van Der Heyden en Geoffrey Claeys heb ik daar eveneens behandeld. De speler waar ik destijds het meeste werk aan heb gehad is de ons alom bekende David Van Hoyweghen, zijn ‘kathedraal’ heb ik menigmaal in glorie moeten herstellen! 

 

 1. Je kent wellicht de geheimen van de Hamse kleedkamer als geen ander. Welke figuren of anekdotes zal je niet snel vergeten?

Toen ik nog studeerde en bij de reserven speelde nam Sadio Ba me regelmatig mee terug naar Gent, hij zette me in het begin steeds plichtsbewust af aan mijn studentenkot. Maar naar het einde toe deden we een tussenstop en was onze eindbestemming meestal ’t Kofschip [n.v.d.r. bekend studentencafé in de Overpoortstraat], samen een pintje drinken. Als ik Sadio zie dan hebben we nog steeds een begroeting die uit deze tijd stamt, altijd lachen.

Ook de kampioenenviering in het jaar 2016 is me bijgebleven. Onderweg van Brakel naar huis brak het feestje al los op de bus, we hebben dat met veel plezier verdergezet in Hamme zelf!

En natuurlijk het weekend in Bouillon... Olivier Speltdooren [n.v.d.r. tegenwoordig actief bij SK Lochristi, mogelijke reeksgenoot van VW] had ervoor gezorgd dat we na de match tegen Virton konden blijven slapen. Na de match (waar we toen 4-0 verloren) kregen we bij het vertrek in de kantine een staande ovatie voor de ambiance die we in de keet brachten. Dit hebben we die nacht dan doorgetrokken in de plaatselijke ‘Zillion’ van Bouillon, ik denk dat ze daar nu nog weten wie de Hamse Boys zijn...

 

 1. Als je het veld op holt omdat een speler geblesseerd is, wat zijn dan je prioriteiten? Is er een vast protocol om een gekwetste speler te behandelen op het gras?

Niet echt, mijn prioriteit is de speler zo snel mogelijk terug op het veld te brengen.

In het verleden sprak ik soms de scheidsrechter nog aan om mijn visie op de situatie te geven, maar dat heeft me al eens een zitje in de tribune bezorgd... Laat ons zeggen dat ik vandaag mijn tong al draai vooraleer ik er iets uitflap! 

 

 1. Als VW 1-0 voorstaat in de 89e minuut (hetgeen de voorbije maanden jammer genoeg niet al te veel is gebeurd) en een speler veinst een blessure, trek je zelf dan ook al eens een minuutje langer uit dan nodig is? Wat is eigenlijk die spray die op de enkels van de kermende spelers wordt gespoten?

Wie is er niet al eens schuldig aan het spreekwoordelijke leugentje om bestwil... Dus ja, soms heeft een speler iets meer verzorging nodig op het veld. 

De zogenaamde wonderspray is eigenlijk gewoon cold spray, ter vervanging van ijs.

Bob Vermeire bij Aalst

 (Foto: Bob Vermeire in zijn periode bij E. Aalst, met toenmalig manager Patrick Orlans en Wim De Coninck aan zijn zijde)

 1. Welke tegenstander (ploeg, speler, infrastructuur...) vond je het voorbije seizoen het indrukwekkendst?

Al zeker niet Zwevezele, dat was zelfs provinciaal voetbal onwaardig. Merelbeke daarentegen heeft een volledig nieuwe accommodatie, een echt voorbeeld [n.v.d.r. speelden dit seizoen op het mooie veld van De Pinte, in afwachting van de afwerking van het eigen stadion].

 

 1. Heb jij, als supporter en medewerker langs de zijlijn, een verklaring voor het tegenvallende seizoen?

De conclusie bij iedereen was uiteindelijk dat er te weinig kwaliteit en maturiteit was. Iedereen dacht nochtans in het begin van het seizoen dat het wel zou lukken, ook ik was van die mening.

Als je de start mist wordt het altijd een moeilijk seizoen... 

 

 1. Wat zijn je verwachtingen voor de komende campagne?

Onze kern voor volgend seizoen is niet zo groot, dus hopelijk blijven we gespaard van grote blessures.

Ik heb er wel een goed oog in, de linker kolom moet haalbaar zijn denk ik.

 

 1. Je hebt wellicht ook de verwikkelingen rond de fusiegesprekken gevolgd, wat is je oordeel daarover?

Ik heb met Eendracht Aalst destijds een faillissement meegemaakt, sindsdien vind ik dat er aan schaalvergroting moet worden gedaan in België. Ik denk dat we met te veel ploegen zijn op een te kleine oppervlakte, ik ben er dan ook van overtuigd dat een BeNe-Liga wel een toekomst heeft. 

Maar natuurlijk zijn lokale clubs zoals de onze evenzeer onmisbaar, daar vind ik het sociale aspect van de jeugdwerking heel belangrijk. Eén grote Hamse club was volgens mij dan ook een fantastische opportuniteit geweest, maar wie weet brengt de toekomst of de gemeente wel raad...

 

 1. Welke tips heb je nog voor jeugdspelers die tijdens de lockdown op eigen houtje gaan trainen?

Vooral in beweging blijven uiteraard. Want ons leven wordt meer en meer sedentair. Lopen of fietsen tijdens de lockdown zijn goeie alternatieven als training, maar ook 'core stability'-oefeningen kunnen helpen om de spierkracht te onderhouden.

 

 1. Welke speler/medewerker zouden we nog moeten interviewen voor een sappig verhaal?

Ik ben er heel zeker van dat David (Van Hoyweghen) wel wat sappige verhalen kent, maar of hij ze zal delen...?

Bij deze moet je me dan ook beloven dat er geen worden gepubliceerd waar ik in voorkom. Hahaha...

 

 1. Heb je nog een afsluitende boodschap voor de Vigoristen?

Voor nu wens ik hen allen een goeie gezondheid, volg de maatregelen en red hiermee levens! Daarnaast hoop ik op hen te kunnen blijven rekenen zoals voordien, wij maken allemaal deel uit van VW en zijn toekomst! 

 

Bedankt Bob!
 
(VWatcher)