Voorbeschouwing VW Hamme - K. SP Hasselt

Ja, het kan!

Het gebeurt in voetbal wel vaker dat een club zich in de aanvangsweken van een nieuwe competitie overtreft en opzienbarende successen aaneenrijgt, terwijl een andere ondermaats presteert en beneden de verwachtingen blijft. Zou een en ander van toepassing kunnen zijn op de K. Sporting Hasselt, met 15 op 15 de fiere leider in Tweede B, en onze eigen naar de kelder van de rangschikking afglijdende K. FC Vigor Wuitens Hamme? Met een de verbeelding prikkelende stelling misschien wel. Maar de enige zekerheid is dat de representatieve ploegen van beide clubs elkaar zaterdagavond in het sportstadion van de Limburgse hoofdstad in de ogen moeten kijken

(VWatcher)   

 

Sporting Hasselt is met stamnummer 3245 een jonge club, zij het met wortels in een oud verleden. Men moet al op leeftijd zijn om zich te herinneren dat Hasselt ooit nog in de toenmalige Eerste Klasse heeft gespeeld. Recenter, meer bepaald rond de eeuwwisseling, was het met de club ei zo na gedaan, maar gegoochel met het stamnummer van het toen in Derde nationale spelende randgemeente Kermt bracht uitkomst. Alhoewel niet voor lang want na opeenvolgend zakken en stijgen leek het na een tiental jaar voorgoed amen en uit. Of toch niet helemaal omdat Stijn Stijnen alsnog als redder kwam opduiken. Via de eindronde van het seizoen 2015-’16 haalde Hasselt op het nippertje (en ten koste van E. Aalst) toch nog de superliga van het amateurvoetbal. Om aan het eind van de eerste competitie op dat niveau naar Tweede klasse  te degraderen en zich thans na een weinig opzienbarend seizoen te profileren als een autoritair leider.

Hoezo autoritair? De opeenvolgende uitslagen liegen er niet om: winst op de openingsdag bij Spouwen-Mopertingen (0-2), winst in eigen huis tegen Duffel (2-0), uitwinst bij City Pirates (0-1), winst voor een gepassioneerd thuispubliek tegen Turnhout (2-1) en op de vijfde speeldag opnieuw een uitoverwinning op het veld van Hoogstraten (0-2). Doelpuntensaldo dus +8 dankzij negen gescoorde doelpunten en slechts één tegendoelpunt. Die indrukwekkende cijfers kunnen, wat ons betreft, nochtans worden gerelativeerd in het licht van twee door onze jongens gespeelde uitwedstrijden. Of behaalden zij bij Turnhout geen verdiende 0-2 en zat er in Hoogstraten niet nog wat meer in dan de geboekte 0-0?

Men zal hier zeker niet lezen dat Hasselt onverdiend de eerste plaats bekleedt. Integendeel, wat Rikkie Broeckx met een nieuw en vooral zeer jong team presteert spreekt voor zich. Van de kern van vorig seizoen – veel ervaring van oudere spelers met een dienststaat op hoger niveau – is in de selectie van nu welgeteld nog één naam terug te vinden. Bij de veertien die in Hoogstraten tussen de lijnen kwamen, was de oudste 27 en waren de jongste twee amper 19. Van de veertien waren er liefst tien jonger dan 25!

Doelman Joris Van Gerwen (25) had voor zich de verdedigers Charles Victor Jaspers (19), Jarne Vrijsen (22), Ruben Jansen (27), Sven Joosten (21) en Willem Ofori- Appiah (24). Het middenveld was gestoffeerd met Benjamin Baktiri (26), Kaan Baysal (22), Marten Verbeeck (20), Simon Bracke (22) en Umberto Carvalho Dos Santos (24). In de aanval speelden Dean Boiten (22), Nick Efekia Mongo (19) en Jelle Van Rijswijck (22). Noteer hierbij dat Baktiri de tweede helft speelde op de plaats van Dos Santos, dat Mongo met nog twintig minuten te spelen inviel voor Van Rijswijck en dat Boiten in de slotminuten werd vervangen door Jaspers.

Te oordelen naar het wedstrijdverslag speelde Hasselt bij Hoogstraten ondanks de fraai ogende 0-2 nochtans een eerder matige partij. Beide doelpunten kwamen uit de tweede lijn en staan op naam van de jonge middenvelder Kaan Baysal, die de lokale doelman tweemaal met een afstandsschot het nakijken gaf.

(VWatcher)