zo 02-02-20 | 15:00 |  VW Hamme vs KSV Oudenaarde

Voorbeschouwing VW Hamme - KFC Tongeren

 Focus op sportoase Eburons Dome

Op de tweede speeldag van de zeer goed begonnen tweede periode nemen onze Vigor Wuitens het op tegen de K FC Heur Tongeren, na drie promoties in vier seizoenen nieuw in 2de Amateur B en momenteel drager van de ‘rode lantaarn’. Maar het eerste gebod met betrekking tot deze twaalfde speeldag is zich op die laatste plaats vooral niet miskijken. Net zoals onze jonge spelers hebben de erfgenamen van gewezen Eersteklasser SK Tongeren leergeld moeten betalen en zijn zij de jongste weken ondanks het uitblijven van puntengewin kennelijk in betere doen. Op de jongste speeldag in Temse verloren zij nipt met 2-1 na zich in de eerste speelhelft de betere ploeg te hebben getoond. De twee weken voordien speelden zij gelijk tegen Vosselaar (1-1) en uit bij leider Hasselt verloren zij na een verdienstelijke partij slechts met 1-0.

Even nader kennismaken. Heur Tongeren heeft een deeltje van haar wortels in het roemrijk verleden van o.a. Patria Tongeren en de fusieclub SK Tongeren die met stamnummer 54 in 1983 nog in Eerste Afdeling speelde maar 25 jaar later naar Vierde klasse was gezakt om daarna nog verder weg te glijden tot in Derde provinciale. Als  de oudste stad van België vandaag een club heeft die in 2de afdeling van de Amateurliga aantreedt, dan dankt zij dat vooral aan buurdorp Heur en een fusie met zijn lokale voetbalvereniging die provinciaal een reeks hoger speelde. Een geslaagde reddingsoperatie te oordelen naar drie promoties in vier seizoenen. Een detail: sinds kort heeft de club in de persoon van Steven Van Geeteruyen, een Waaslander, een voorzitter voor wie Vigor Hamme geen onbekende kan zijn.

Met een 2-2 gelijkspel op het veld van Patro Eisden Maasmechelen was Heur Tongeren sterk aan de competitie begonnen, maar de twee daarop volgende wedstrijden waren tegenvallers van formaat: op de tweede speeldag  werd de eerste thuiswedstrijd met 0-6 verloren van, haast niet te geloven, Spouwen Mopertingen, en van een 3-0 nederlaag bij Duffel viel al evenmin eer te rapen. Op de vierde speeldag thuis tegen de Antwerpse City Pirates werden de misstappen deels ongedaan gemaakt met een 2-1 overwinning, tot nu ook de enige. Wat volgde waren een nipte uitnederlaag bij Turnhout (1-0) en een tweede thuisnederlaag met afgetekende cijfers tegen Hoogstraten (0-3). Maar dat Heur Tongeren sindsdien met zich niet meer heeft laten sollen, weet de lezer uit de inleiding. Alleszins een waarschuwing tegen overmoed die zou kunnen leiden tot het spreekwoordelijk verkopen van het vel van de tegenstrever.

Bij het overlopen van de selectie van coach Steve Hoste met het oog op de bij Temse gespeelde wedstrijd valt op te maken dat Heur Tongeren een jonge ploeg tussen de lijnen brengt. Slechts eerste doelman Ludovic Govoni (34), Moussa Camara (25) en de recent aangeworven centrumspits Bavon Tshibuabua (27) zijn ouder dan de overige jongens van wie Thomas Creemers (24), de kapitein Joren Paulus (24), Dimitri Wagemans (24), Charles Dupain (23) en Gil Vandenhoven (23) de oudsten zijn. Alle anderen zijn jonger: Jente Weckx (21), Di-Livio Jungschlegers (20), Pascal Legendre (19), Jonas Ketelslegers (19) en tweede doelman Bram Geenen (18). Wie er in die selectie niet bij staat, is de getalenteerde Jordi Baur (23) die een ‘gele’ schorsing-dag had uit te zitten. Hij zal er zaterdagavond zo goed als zeker bij zijn.

De vraag die sommige uit hun lethargie ontwaakte VW-supporters vandaag bezighoudt, is of de jonge bende van Frank Magerman in staat is een verlengstuk te breien aan de hoopgevende prestatie van vorige zondag. Een tweede geslaagde jump in een hinkstapsprong naar boven zou, dat beseft iedereen, een gouden zaak kunnen worden. Zeker met op het programma van de twaalfde speeldag ook affiches als Cappellen – Vosselaar en Sint Niklaas – Hoogstraten. Dat onze jongens er zullen voor gaan, daar moet niet aan getwijfeld worden. Met de V van Vigor en  de W van Wuitens zullen zij volop voor winst gaan. Op zich is dat in voetbal wel geen garantie op succes, maar als het dan misloopt hebben zij zichzelf niets te verwijten en behouden zij van de echte supporter het krediet waarop een nieuw en jong team in een overgangsseizoen altijd recht moet hebben. (VWatcher)