Voorbeschouwing Berchem Sport - VW Hamme

Wat vermogen onze Wuitens tegen de Leeuwen van ’t Stad?

Een jaar geleden speelden Berchem Sport en VW Hamme nog samen in Eerste Amateur nationaal. Beiden waren toen elkander waard want aan het einde van het seizoen zakten zij solidair naar de Tweede klasse B. Dat de VWH pas na barragewedstrijden degradeerde en Berchem per direct met vakantie kon, doet weinig ter zake. Alhoewel, tijdens de competitie hadden de Vigoristen zich in de onderliggende confrontaties met een zes op zes toch de beteren getoond. Maar het kan verkeren, de nieuwe lichting Leeuwen staan met 26 punten op een zesde plaats terwijl de jonge Vigor Wuitens met tien punten minder onderaan de rangschikking bengelen.

Berchem begon de competitie wegens werken aan het Ludo Coeckstadion met drie opeenvolgende uitwedstrijden en een puntenoogst van 4 op 6 dankzij overwinningen bij Cappellen (0-2) en op de derde speeldag in Hamme (0-1). Een wedstrijd die door de thuisploeg werd gedomineerd maar waarin Gregory  Carrez een kwartier voor tijd op een diefje de volle buit in de wacht sleepte. Tot jolijt van Vinnie Audin, de man die op Berchem enkele maanden voordien voor de Vigor Wuitens nog het verschil had gemaakt en daaraan zijn transfer naar Berchem dankte.

Die goede start ten spijt duurde het tot de tiende speeldag vooraleer Berchem tegen Turnhout (2-0) zijn eerste thuiszege kon boeken. Voor de tweede was het daarna opnieuw lang wachten, maar het werd er op de eerste speeldag van de terugronde wel een die kon tellen: 2-1 tegen Bocholt dat op dat moment de leidersplaats van Hasselt had kunnen overnemen! Zes van de acht overwinningen heeft Berchem dus buitenshuis geboekt. Na Hamme (0-1) volgden Cappellen (0-2), Spouwen Mopertingen (2-3), Hoogstraten (1-2), Vosselaar (1-3) en Heur Tongeren (0-4).

Vier ploegen zijn er tot dusver in geslaagd bij Berchem te gaan winnen: Patro Eisden Maasmechelen (1-3), Duffel (0-2), Hasselt (0-1) en Temse (1-2). Wie er een punt konden gaan rapen waren Sint Niklaas (0-0) en, in de jongst gespeelde wedstrijd, Cappellen dat er een 0-2 voorsprong uit handen gaf. Om met de verloren uitwedstrijden het overzicht compleet te maken, bij Hades werd verloren met 1-0 en bij de City Pirates met 3-2.

Berchem Sport is dus zo te zien een nogal wispelturige ploeg maar dan wel een die met een vier op zes en dan vooral met die knappe overwinning tegen Bocholt de terugronde sterk is begonnen. In die wedstrijd zorgden Jelle van Kruijsen voor een vroege voorsprong (1-0 na acht minuten) en Thomas Van de Velde voor een verdubbeling van de score (2-0 na 85 minuten spelen). Pas in de slotminuten lukte Bocholt op strafschop alsnog de aansluitingstreffer.

Het Leeuwenteam dat onze jongens zondag ontvangt zal niet dezelfde ploeg zijn die in september 2018 in Hamme te zien was. De toen afwezige Amin Kabir (30 intussen en enkele jaren geleden nog spelmaker in Hamme vooraleer vandaar naar Temse te vertrekken) zal er nu normaal wel bij zijn, Vinnie Audin is intussen vertrokken. Ook zeker afwezig is doelman Bruno Appels, die na een schouderoperatie revalideert. Wie er wegens een derde gele kaart niet mogen bij zijn: de jonge aanvaller Ilias Hamdi (22), vorig seizoen met 18 doelpunten een reeks lager topscorer bij Waver en zeer dicht bij een transfer naar Beerschot Wilrijk, en Jawad Absisan, een sturende middenvelder. Nieuw ten opzichte van de heenronde zijn doelman Cedric Brosens en de jonge verdediger Light Nwokorof (22). Wie wij bij de thuisploeg als gewezen VWH-speler ook zullen terug zien is de aanvaller Maluka Bimbo (25). Andere bekende gezichten zijn die van gewezen Rupel Boom-spelers als Jeroen Van den Driessche en Gregory Carrez. Een imponerende jonge speler is Brent Peers (22 nog maar en al 1.90 m, ex-Dessel Sport).

De vraag die de VW-supporter vandaag bezighoudt is vanzelfsprekend hoe hoog de kansen op puntengewin mogen worden ingeschat. Voortgaande op wat op de jongste speeldag thuis tegen Turnhout werd getoond, zijn die kansen, als zij al bestaan, gering. Het is duidelijk dat Seron en Monteyne, die beiden wegens een derde gele kaart aan de kant moeten blijven, zullen gemist worden en Frank Magerman, na de ravage in het aanvallend ploegonderdeel, nu ook nog tot defensief puzzelwerk nopen. Veel zal afhangen van het aantal kernspelers die hij zal kunnen inzetten om een competitief elftal op het scheidsrechterblad te krijgen. Maar al even belangrijk zal de mentale weerbaarheid zijn van een groep die zich na een afknapper moet overtreffen.

Het is goedkoop te herhalen dat, in een reeks waar de uitslagen week na week bewijzen dat alle ploegen van elkaar kunnen winnen, niets onmogelijk is. Toch is het de moeite waard ervoor te gaan. Na vier nederlagen op rij eens niet verliezen zou alleszins al een opsteker zijn in het vooruitzicht van de kapitale thuiswedstrijd tegen Hoogstraten.

(VWatcher)