Voorbeschouwing SKN Sint-Niklaas - VW Hamme

Voor sportieve revanche en een proef op de som

Op de laatste speeldag van de tot tweemaal toe onderbroken tweede periode worden onze Vigor Wuitens opgewacht door de Klaasjes van een Sportkring Sint-Niklaas met vele levens. Die Klaasjes zijn, rekening houdend met de gemiddelde leeftijd van hun sterkhouders, wel heuse Klazen die met een wat teruggevallen Hades Hasselt momenteel de eerder dunne middenmoot van de rangschikking aanvoeren. Met Berchem en Cappellen erbij steekt die middenmoot feller af tegen de schijnbaar ongenaakbare top- 4 dan tegen het peloton van acht zekerheidszoekers die momenteel de plaatsen 9 tot 13 innemen. De K FC Vigor Wuitens Hamme staat daar op 11, maar noteer dat met nog elf wedstrijden te spelen, de achterstand op de R Cappellen FC niet meer dan vier punten bedraagt.

Met 29 punten kijkt de Sportkring van de Wase hoofdstad ten opzichte van dichte buur SV Temse aan tegen een achterstand van negen eenheden, net zoveel als hun huidige voorsprong op de VW Hamme. Die voorsprong danken zij voor een derde aan hun eind september op Hamme met 1-4 op de vijfde speeldag gewonnen uitwedstrijd. Hiernaar verwijzen roept bij elke Vigor-supporter de frustrerende herinnering op aan een onwaarschijnlijke partij voetbal waarin zijn ploeg de eerste helft ruim domineerde en, rekening houdend met reële doelkansen, bij de rust zelf met 4-1 had kunnen voorstaan! Helaas bleven de Vigor Wuitens in de tweede helft zonder verweer tegen een tactische ingreep van de geel-blauwe coach en opportunistische tegenspelers die hun doelkansen bij wijze van spreken  tegen 100% wisten te benutten. Eerst via de ingevallen Quentin Panneel die kort na de rust de stand op 1-2 bracht en vervolgens via Kristof Verspeeten (1-3 na 75 minuten) en tenslotte dankzij verdediger Yannick Aerts die in de slotminuut nog de 1-4 lukte. Een zure thuisnederlaag met overdreven cijfers die elke VW-speler die toen mee tussen de lijnen stond met het oog op de retourmatch tot revanchegevoelens moet prikkelen.

Het na 19 speeldagen van Sportkring Sint-Niklaas heersend beeld is dat van een eerder onberekenbare ploeg. Drie positieve uitschieters (de 1-4 uitoverwinning bij de VWH, een 0-5 bij Heur Tongeren en een recente 5-3 thuis tegen Berchem) en evenveel opzienbarende nederlagen (een 2-5 in eigen huis tegen Cappellen, een 5-1 bij Patro Eisden Maasmechelen en een 4-1 uit bij de buren van Temse) houden elkaar in evenwicht, maar even leerzaam zijn allicht de uitslagen van de andere dertien wedstrijden. Vijf hiervan werden gewonnen met één doelpunt verschil: in kalendervolgorde thuis tegen Heur Tongeren (2-1), Hades (3-2) en City Pirates (1-0), uit bij Turnhout (0-1) en thuis tegen Vosselaar (2-1). Twee andere wedstrijden werden dan weer met het kleinste verschil verloren: uit bij Bocholt en recent bij Cappellen, telkens met 2-1. Om het plaatje compleet te maken: er werd ook vijfmaal gelijkgespeeld: uit bij Berchem en Hasselt met 0-0; thuis tegen Hoogstraten en Duffel (tweemaal 1-1) en tegen Bocholt (0-0).

Factoren die bijdragen aan het voetballend vermogen van de Klaasjes zijn de maturiteit van de meeste spelers en de homogeniteit binnen een kern van spelers die al lang samenspelen. Boegbeelden van de ploeg zijn de centrale verdediger Steven Schurmann (31) met een ‘dienststaat’ van nu al ruim tien jaar, en de aanvallende middenvelder Abdelhakim Laref (34). Vaste waarden zijn de verdedigers Bavo De Witte (30) en Yannick Aerts (28), maar ook doelman Jelle Merckx (27) en de spits Kristof Verspeeten (26) zijn in clubverband geen eerstejaars. En dan is er voor dit seizoen nog een  Alexandre Janssen da Silva (32) bijgehaald, een voetballer die in binnen- en buitenland bij meer dan een dozijn clubs ervaring heeft kunnen opdoen. Prille twintigers binnen de vaste kern zijn daarentegen op één hand te tellen.

Wat kan en moet het nieuwe VW Hamme hier tegenover stellen? Niet meer maar zeker ook niet minder dan een met Vigor-spirit bezield en gemotiveerd geleid team dat samengesteld is uit enkele ervaren spelers en heel wat getalenteerde jongeren die vooruitgang willen boeken bij een club waar groepsgevoel de sfeer bepaalt, zij kansen krijgen maar ook beseffen dat het succes van het team primeert op dat van het individu.

De uitslag van de uitwedstrijd bij de Klaasjes zal voor de VW-lichting 2018 –’19 mee bepalen of zij na de jongste veelbelovende prestaties, uit bij Berchem en thuis tegen Hoogstraten, kunnen bevestigen. Is de uitslag positief dan mag voor de een week later beginnende derde periode omhoog worden gekeken. Valt daarentegen niet alleen het resultaat maar ook het spelvertoon tegen, dan zal er vrede moeten genomen worden met het vooruitzicht verder te moeten spelen voor punten die het behoud moeten veilig stellen. Wij duimen alvast voor succes!

(VWatcher)