zo 08-12-19 | 15:00 |  Royal Knokke vs VW Hamme

Voorbeschouwing Spouwen-Mopertingen - VW Hamme

Van kapitaal belang

Zonder de uitgestelde thuiswedstrijd tegen Vosselaar die op paaszaterdag in de avond zal worden gespeeld, had onze club zaterdagavond in Mopertingen (Bilzen) al de rechte lijn van de laatste vijf wedstrijden van de reguliere competitie aangevat. Of het er nu bij vijfentwintig reeds gespeelde wedstrijden anders had uitgezien doet eigenlijk niet ter zake, de situatie is wat ze is en Spouwen-Mopertingen versus VW Hamme wordt een strijd tussen de thuisploeg op de barrage-plaats en de nr. 13 in de rangschikking die aan de aftrap komt met de kleinst mogelijke puntenbonus en een gewonnen wedstrijd meer. Aangezien de inzet drie punten bedraagt, hoeft er geen tekeningetje bij om te verduidelijken dat winst of verlies een wereld van verschil betekent en een gelijkspel een status quo. Tenzij de City Pirates met lege handen terugkeren van hun partij bij Hades, wat de Vigor Wuitens naar de twaalfde plek zou voeren, of Turnhout uit bij Sportkring NSint-Niklaas voor de verrassing zorgt en zo Spouwen-Mopertingen bijbeent.

De op 11 november 2018 gespeelde heenwedstrijd leverde onze Vigor Wuitens de eerste thuisoverwinning op van het seizoen. Uitslag: 4-2. Wie die zeer genietbare partij voetbal bijwoonde herinnert zich ongetwijfeld dat de Limburgers sterk aan de match begonnen en niet onverdiend vrij snel op voorsprong klommen. Gelukkig zorgde Joran Triest met twee doelpunten kort na elkaar voor de ommekeer en toen Nathan Mingiedi de voorsprong verder uitbouwde kon gerust worden met 3-1. Met een vierde doelpunt, dit keer van Arne Ivens, werd de wedstrijd in de tweede speelhelft in de definitieve plooi gelegd, ook al kon Yildiz de score nog milderen tot 4-2. Noteer terloops dat Spouwen-Mopertingen met 40 gescoorde doelpunten beter doet dan drie ploegen die momenteel hun stek hebben in de ‘linker kolom’.

Anderzijds is het een feit dat onze eerstvolgende gastheren niet hun niveau halen van vorig seizoen toen zij lange tijd de latere kampioen en huidig leider in 1ste Amateur Thes Sport op de hielen zaten en de competitie uiteindelijk afsloten op een derde plaats met 52 punten. Een 8 op 30 in de eerste periode en een 2 op 12 na vier in de derde periode reeds gespeelde wedstrijden bewijzen dat in het lopend seizoen het niveau van het vorige niet wordt gehaald, maar hieraan mogen wij ons toch liever niet laten vangen. Ten bewijze de degelijke tweede periode ondanks de verlieswedstrijd in Hamme bij de aanvang ervan. Er waren toen uitoverwinningen bij Bocholt (1-2) en Hoogstraten met identieke score, een gelijkspel (1-1) bij toenmalig leider Hasselt en thuisoverwinningen tegen Turnhout (3-0) en Vosselaar (4-1).

Het is echter vooral het gelijkspel (1-1) tegen Patro Eisden Maasmechelen op de jongste speeldag dat aandacht verdient. Het was immers pas in het laatste kwartier dat Spo-Mo de gelijkmaker diende toe te staan na voordien dicht bij de 2-0 te hebben gestaan. De thuisploeg speelde die match met Tom Grootaers (31) in het doel; de verdedigers Kevin Aka Etien (25), Didier Haenen (27), Pieter Jan Van Oudenhove (32) en Nicolas Mombaerts (26); de middenvelders Barend Winkels (23), Olivier Geurts (30) en Giovanni La Mantia (23); de aanvallers Ali Yildiz (26) en Eloy Otero Perez (29). Een week voordien speelden onze Vigor Wuitens zelf een van hun beste wedstrijden bij dat zelfde Patro van Stijn Stijnen maar zij verloren onverdiend en onterecht met 1-0 nadat hun een duidelijke strafschop was onthouden en een aanslag op Stijn De Wilde die met een rode kaart had moeten gesanctioneerd worden in de ogen van de scheidsrechter niet meer verdiende dan een geel kartonnetje. In de heibel om zoveel onrecht volgden dan na de wedstrijd wel schorsingen voor Joran Triest en Beau Ponnet die twee wedstrijden zullen moeten gemist worden. Paradoxaal genoeg dreigt nu ook nog schorsing voor Jules Vits die in de jongste wedstrijd thuis tegen Temse met een rode kaart uit het veld werd gestuurd voor een in vergelijking eerder zuivere tackle.

Het wordt dus met het oog op de komende levensbelangrijke wedstrijd voor onze veel geplaagde trainer-coach Frank Magerman andermaal puzzelen om het best mogelijke team tussen de lijnen te kunnen brengen. Met een meerderheid van jonge spelers in de ploeg is het vaak alles ofwel veel minder, maar omdat zij meestal beter presteren in uitwedstrijden – van de twaalf die er al werden gespeeld werden er slechts vier verloren waarvan dan nog twee in de december-dip tegen ‘haalbare’ tegenstrevers, terwijl tegen hoger aangeschreven tegenstanders merkwaardige resultaten werden geboekt – is hopen op een gunstig gesternte niet vermetel. Wie niet waagt, niet wint. Bovendien rekenen de supporters in deze voor hun club moeilijke momenten op het eergevoel van de spelers om hun contract te honoreren, ook en vooral van degenen onder hen die met het oog op hun eigen toekomst reeds elders onderdak hebben gevonden. Zij zijn dat ook verplicht aan de groep waarbinnen de sfeer ondanks pech en veel blessureleed altijd goed is gebleven. Van wie zich eerder als Vigorist heeft geëngageerd wordt verwacht dat hij er blijft voor gaan tot zijn contract is afgelopen.

(VWatcher)