zo 02-02-20 | 15:00 |  VW Hamme vs KSV Oudenaarde

Voorbeschouwing VW Hamme - City Pirates

Vlammen voor Winst in match van het jaar

Kan een competitie spannender eindigen dan met een clash tussen twee ploegen die vechten om de laatste veilige plek en, op een enkel puntje na, in bijna alles aan elkaar gewaagd zijn? Wie het haalt ontsnapt aan de barrageplaats en een daaraan verbonden altijd risicovolle nacompetitie. Een gelijkspel volstaat voor de bezoekers maar wordt fataal voor hun gastheren tenzij een onberekenbaar Spouwen Mopertingen het thuis zou laten afweten tegen Hoogstraten. Reken maar dat de sfeer nergens zo geladen zal zijn als in Hamme waar Antwerpen, lees Merksem, nooit eerder in de gedaante van City Pirates te zien was.

Indien onze Vigor Wuitens op 8 december 2018 in het Jef Mermans-stadion de wind niet tegen hadden gehad en in blessuretijd het gelijkspel, dat zij toen verdienden en in handen hadden, niet prijs hadden moeten geven, de opponenten zouden op de slotdag tegenover elkaar hebben gestaan met een gelijk aantal punten uit evenveel gewonnen, gelijkgespeelde en verloren wedstrijden. Met voor de thuisploeg zelfs de bonus van een minder negatief doelpuntensaldo. Maar hierbij willen stilstaan is zinloos. Een terugblik op wat gespeeld is mag dus gerust beperkt blijven tot de vaststelling dat de City Pirates het in de eerste periode met 8 op 30 amper beter hebben gedaan dan de Vigor Wuitens die vrede dienden te nemen met een schamele 7. Met 16 op 30 in de tweede periode deden onze blauw-zwarten het dan wel beter dan de blauw-gelen die er 13 binnenhaalden. In de aflopende derde periode helt de balans dan met 13 op 27 weer over in het voordeel van de Piraten, maar op de slotdag winnen volstaat voor de Vigor Wuitens om dat helemaal ongedaan te maken en in de definitieve rangschikking een stek hoger te eindigen.

Merkwaardig is intussen dat in de derde periode beide ploegen uit gingen winnen bij Hades (de City Piraten met 1-2, de Vigor Wuitens met 1-3), maar dat Hamme bij Spouwen Mopertingen met 2-0 ging verliezen waar Merksem met identieke cijfers ging winnen. Bij Bocholt daarentegen gingen onze jongens dan weer verdiend met 1-2 winnen, terwijl de Piraten er met omgekeerde cijfers verloren. Eerder gingen beide ploegen uit gelijk spelen bij Berchem, 1-1 in het burenduel tegen 4-4 in de strijd tussen oude rivalen op hoger niveau. Thuis tegen Heur Tongeren kregen de City Pirates gedaan wat Hamme niet gelukt is: winst (2-1) versus gelijkspel (2-2). Nog een vergelijking in het voordeel van onze gasten is hun uitwinst bij Temse (2-3), terwijl de Vigor Wuitens van die dichte buren thuis met 0-2 verloren. Uit bij NSint-Niklaas hadden zij voordien met 1-3 wel beter gedaan dan de City-boys die het thuis niet verder brachten dan een gelijkspel (1-1).

Gelukkig voor ons geraakten de City Pirates in hun jongste en laatste thuiswedstrijd tegen Duffel niet verder dan een gelijkspel (0-0) terwijl de Vigor Wuitens gingen stunten bij Bocholt (1-2). Te oordelen naar de krantenverslagen speelden onze aanstaande tegenstrevers een eerder zwakke partij tegen matig geïnteresseerde gasten. Maar wie zullen de spelers zijn die onze jongens in de ogen komen kijken? Eerst de algemene vaststelling dat de bezoekende ploeg die in lijn zal gebracht worden in gemiddelde leeftijd behoorlijk ouder en dus verondersteld rijper is dan de VW-lichting 2018-’19. Niet onbelangrijk is evenwel dat de bekendste speler, Timothy Dreesen, gewezen profvoetballer bij Lierse, Club Brugge en STVV, er wegens ‘geelgeschorst’ niet zal bij zijn. In het doel staat wellicht Stefan Roef (27), die volgend seizoen hogerop gaat spelen voor de kampioen in de A-reeks Winkel Sport. Verder voortgaande op de ploeg die het de vorige speeldag opnam tegen Duffel zullen onze aanvallers te maken krijgen met de verdedigers Yorgo Van Hove (33), Stefan Delalieux (34), ploegspeler bij uitstek, Khalid Moussaoui (33), en Younes Achter (22 jaar jong maar al een van de sterkhouders), de sturende middenvelder Ahmed Sababti (33), Joy Van den Bogerd (25), de nooit afgevende kapitein Yarrit Kwik (28), Arne Verboven (21) en Emanoel Nascimento Borges (21), die na een goed uur spelen Moussaoui kwam vervangen, de aanvallers Thomas Van Zantvoort (28 ), vorig seizoen nog topscorer maar die voor volgend seizoen getekend heeft bij Hoogstraten, Falou Fall (21) en de snelle Mohamed El Jattari (24), die voor Fall al na het eerste halfuur mocht invallen.

Bij de City Pirates wordt er geen geheim van gemaakt dat zij in Hamme hun ‘match van het jaar’ komen spelen. Coach Philip Van Dooren heeft er zelfs aan toegevoegd dat het geen zin heeft ‘daar een muur te gaan optrekken’. Als er mag uit afgeleid worden dat wij een open wedstrijd krijgen, zoveel te beter voor de toeschouwers die veel talrijker worden verwacht dan de club node gewend was geraakt. Ongeacht het weer, het gemeentelijk voetbalstadion zal blauw en zwart kleuren. Iedereen die onze familiale traditieclub een goed hart toedraagt zal er getuige van willen zijn hoe een met oude Vigor-spirit bezielde ploeg de ultieme kans om na een moeilijke competitie te landen op een veilige plek, met volle overtuiging aangrijpt.

 Wordt er gespeeld met de overgave die in Bocholt van de eerste tot de laatste minuut is getoond, dan mag het niet mis gaan. Maar omdat voetbal tenslotte een spelletje blijft waarbij pech of geluk het resultaat van eender welke wedstrijd mee kunnen beïnvloeden, is zegezekerheid nooit op zijn plaats. Alleen is er ook nog het gezegde dat geluk door winnaarsmentaliteit kan geforceerd worden in een spel waarin de laatste minuut net zo belangrijk kan zijn dan de eerste. Er van het begin tot het einde geconcentreerd voor gaan is dus de boodschap om van 5 mei 2019 een memorabele dag te maken in de meer dan honderdjarige geschiedenis van onze club. Laat ons de wedstrijd ook in het teken stellen van de 7de memorial Gert Van Gaeveren, de beloftevolle jonge voetballer die in 2012 in een autocrash om het leven kwam en een vaste waarde had kunnen zijn in de VWH-kern van vandaag.

(VWatcher)