Achteraf bekeken: VW Hamme - Sporting Hasselt

Het kan verkeren

Een week eerder nog aan het feest in Nieuwkerken waar de SKN Sint-Niklaas er met 1-3 moest aan geloven, nu ineens een harde 0-4 thuis tegen Sp. Hasselt dat in de heenronde tegen onze Vigor Wuitens geen overschot had en de drie punten dankte aan een goedkope strafschop. Onverwacht? Het aantrekkelijke van de voetbalsport is dat men er zich aan het onverwachte mag verwachten. Leuk is dat voor een club en haar supporters evenwel alleen wanneer het spelletje een aangename verrassing in petto heeft. Wat het geval had kunnen zijn indien het gelukt was tegen een kandidaat-kampioen een verlengstuk te breien aan de fraaie drieluik die met twee moeilijke uitwedstrijden een zeven op negen had opgeleverd.

Dat het op de 21ste speeldag niet alleen een zevende thuisnederlaag is geworden (op elf) en dan nog met een zware 0-4, dat was het onaangename onverwachte. Komt daar nog bij dat Cappellen, de City Pirates en Vosselaar op dezelfde speeldag drie punten rijker werden en de VW Hamme daardoor in de stand weer een paar rangen is gezakt. Samen met Spouwen Mopertingen en Duffel (dat een punt thuishield tegen Bocholt!...) hebben onze jongens nog slechts één punt op overschot ten opzichte van de voorlopig door Hoogstraten bezette barrageplaats.

Is de toestand hierdoor nu ineens zorgwekkend? Zeker niet, in de eerste plaats omdat de jonge bende van Frank Magerman al bij herhaling bewezen heeft kwaliteit genoeg in huis te hebben om voor aangename verrassingen te kunnen zorgen. En vervolgens omdat er nog altijd negen wedstrijden te betwisten blijven waaronder meerdere ‘sleutelmatchen’ te beginnen met op 10 maart de thuiswedstrijd tegen Vosselaar dat het de eerstvolgende speeldag moet opnemen tegen een herboren Sp. Hasselt. De barrageplaats is dus vooralsnog niet meer dan een worst case-scenario.

Als wij er voor de gelegenheid nog eens de voetbalwijsheid van Johan Cruijff mogen bijhalen die wil dat ieder nadeel zijn voordeel heeft, dan is het voordeel dat de zwarte bladzijde van een met zware cijfers geleden nederlaag gemakkelijker als ‘offday’ wordt omgedraaid dan een verlies met bij voorbeeld 0-1 dat te wijten is aan de aanwijsbare fout van één speler. Welnu, er vielen thuis tegen Hasselt vier doelpunten: een nogal raar eerste al vroeg in de wedstrijd en nog vóór het halfuur stond de 0-2 al op het bord. Met dan de 0-3 al zo vroeg in de tweede helft was het tegen een superieur Hasselt reeds virtueel amen en uit, al zou een 1-3 altijd eervoller zijn geweest dan de uiteindelijke 0-4 die de resterende vijfentwintig speelminuten voor een aangeslagen thuisploeg overbodig maakte.

Gedane zaken mogen dan al geen keer hebben, het kan zoals in het leven in voetbal blijven verkeren. Als een nieuwe ploeg met veel jonge spelers zich zo nu en dan eens verslikt, zal het krediet waarop zij recht hebben uiteindelijk ook wel lonen. Misschien sneller dan verwacht. Bij voorbeeld op een zaterdagavond bij de ongekroonde kampioen van de gelijke spelen?