Achteraf bekeken: RC Hades - VW Hamme

Net op tijd en gelukkig maar!

Wie op de 22ste speeldag verdiend met 1-3 kan gaan winnen bij de RC Hades die voordien nog geen enkele thuiswedstrijd had verloren en toch wel een van de seizoensrevelaties mag genoemd worden – ten bewijze een 4-1 overwinning tegen Bocholt en gelijke spelen tegen zowel Patro Eisden Maasmechelen (1-1) als Hasselt (2-2) – is goed bezig en mag met vertrouwen een goede afloop van de competitie tegemoet zien. Het kan toeval zijn maar is het niet merkwaardig dat een week nadat onze Vigor Wuitens met 1-3 cijfers gingen winnen bij SKN Sint-Niklaas, onze buren het bij datzelfde Hades niet verder konden brengen dan een gelijkspel (1-1)?

Met beide voeten op de grond moeten wij er ons evenwel van bewust zijn dat, ofschoon een 10 op 15 uit de jongste vijf wedstrijden op zich een mooi resultaat is, de huidige 26 punten lang niet zullen volstaan om de verafschuwde barrageplaats te ontlopen. Naar schatting zullen er nog een tiental punten nodig zijn om de competitie op een veilige plaats af te sluiten.

Een blik op de kalender leert dat de helft van onze acht nog te spelen uitwedstrijden geprogrammeerd zijn bij enerzijds kandidaat-kampioen Patro Eisden Maasmechelen en ‘zwart beest’ Bocholt, en anderzijds bij concurrenten voor het behoud Spouwen Mopertingen en Duffel. Redenen genoeg dus om het belang te onderstrepen van de resterende vier thuiswedstrijden. Uit vier tot nog toe gewonnen uitwedstrijden tegen drie in eigen huis kan men immers niet anders dan afleiden dat de FC Vigor Wuitens Hamme tegen een oude traditie in dit seizoen uit beter presteert dan thuis. Een mogelijke oorzaak hiervan is misschien deels te zoeken bij onze nieuwe, overwegend jonge spelersgroep die het voor de eigen supporters te goed wil doen en dan op zijn overmoed gepakt wordt door meer ervaren, zeg maar uitgekookte tegenstanders. Al is meer dan één nipte thuisnederlaag zeker ook mee te wijten geweest aan een overdosis pech.

Wat van nu tot de volgende speeldag (in het weekend van 9 en 10 maart) de geesten zal blijven bezighouden zijn de verrassende uitslagen van de jongste speeldag. Er is om te beginnen de fraaie uitzege van onze Vigor Wuitens bij Hades Hasselt. Zeer gaarne dus felicitaties voor de ploeg en een compliment voor de drie doelpuntenmakers: Jules Vits die met de 0-1 de toon zette, good old Stijn De Wilde die voor de 1-2 zorgde en Matthijs Vergeylen die met de 1-3 de kroon op het werk zette. Maar wat te denken van meerdere andere uitslagen van zaterdagavond en zondagnamiddag? Uit de 2-4 van Turnhout bij Heur Tongeren kan met concluderen dat Turnhout zich nog niet gewonnen geeft en dat Heur Tongeren nu wel zo goed als uitgeteld is. Sterk is ongetwijfeld de 1-3 van Duffel bij Cappellen, zeer sterk de 0-3 van Hoogstraten bij Temse. Maar het strafst van al is misschien toch nog de 2-0 waarmee Vosselaar, onze eerstvolgende tegenstander, ex-leider Sporting Hasselt uit de titelkoers heeft geslagen.

Een en ander hebben de rangschikking een nieuw uitzicht gegeven. De VW Hamme is opgeschoven naar de tiende plek en is nu nog slechts twee punten verwijderd van de zevende plaats. Anderzijds bedraagt de puntenbonus ten opzichte van de thans door Spouwen Mopertingen bezette veertiende plek eveneens maar twee eenheden. Het totale plaatje leert bovendien dat voorlopig liefst acht (!) ploegen betrokken blijven bij de strijd om het behoud. Door de onderlinge confrontaties die de kalender ons voor ogen houdt, kan het aantal punten om aan barragewedstrijden te ontsnappen misschien lager uitvallen dan gedacht. Maar de mogelijke scenario’s zullen zich pas beginnen aftekenen bij het ingaan van de laatste rechte lijn eind maart, begin april.

Wijzen op het kapitaal belang van de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen de K Vosselaar VV zal nauwelijks nodig zijn nu iedereen er naar uitkijkt dat onze jongens ook thuis eens laten zien wat zij de laatste weken met succes hebben getoond in Nieuwkerken -Waas tegen Sint-Niklaas en in Hasselt tegen Hades.