zo 01-09-19 | 15:00 |  VW Hamme vs KRC Gent

Achteraf bekeken: Spouwen-Mopertingen - VW Hamme

Knipperlicht

Na opnieuw een mindere prestatie en als gevolg daarvan een teleurstellend resultaat is onze traditieclub op vijf speeldagen van het einde van de reguliere competitie teruggevallen naar de barrageplaats. Verontrustend hierbij is dat een door velen ‘veroordeeld’ geacht Turnhout zijn remonte voortzet en dat alle andere ‘concurrenten’ in de overlevingsstrijd week na week punten blijven sprokkelen. Hoe pijnlijk ook, er moet niet langer naar doekjes worden gezocht om te verhelen dat het ergste niet langer uit te sluiten is: een tweede opeenvolgende degradatie. Het knipperlicht is aangeslagen, de toestand is ernstig, maar gelukkig (nog) niet hopeloos. Ook al zijn de randvoorwaarden waaronder de nog geprogrammeerde wedstrijden zullen moeten gespeeld worden – denk maar aan wegens langdurig letsel niet te recupereren titularissen-spelers en daar bovenop enkele onwelkome meervoudige schorsingen – niet van aard om het al aangetast vertrouwen op te krikken.

Over de zonder pardon verloren sleutelwedstrijd bij een beter Spouwen Mopertingen hoeft niet uitgeweid te worden, aan het wedstrijdverslag in de kranten en de commentaren achteraf hoeft niets te worden toegevoegd. Ondanks overwegend blauw-zwart balbezit in de tweede helft zijn er geen of nauwelijks doelrijpe kansen geweest. De nul doelpunten in de jongste drie wedstrijden doen terugdenken aan het competitiebegin toen in drie van de eerste vier wedstrijden ook niet kon gescoord worden.

Door een wat optimistischer bril bekeken, is de toestand gelukkig minder dramatisch dan de ‘facts’ kunnen doen vermoeden. Het volstaat bij voorbeeld dat zaterdagavond thuis tegen het veroordeelde (maar daarom nog niet te onderschatten) Heur Tongeren wordt gewonnen, om ineens weer licht te zien aan het eind van de tunnel waar de Vigor Wuitens eind februari zijn ingedoken na hun fraaie uitoverwinning bij Hades Hasselt. Die 1-3 en de sterke prestatie die ondanks het 1-0 verlies werd neergezet bij leider Patro Eisen Maasmechelen moeten de jongens van Frank Magerman inspireren en motiveren om de club die hen voor de lopende campagne heeft aangetrokken voor een tweede opeenvolgende degradatie te behoeden. Dit geldt evenzeer voor de spelers die al elders onderkomen hebben gezocht en gevonden als voor hen die de club trouw blijven. Het is misschien voor sommigen niet langer van deze tijd, maar in de gegeven omstandigheden is een beroep op het eergevoel van de sportman in de voetballer wel op zijn plaats.

Speculeren op de hulp van derden is riskant maar wie weet of, parallel met een teruggevonden Vigor-spirit, de resultaten die sommige concurrenten in hun eerstvolgende wedstrijden kunnen boeken niet mee in de kaart van onze Vigor Wuitens zullen spelen. Stel bij voorbeeld dat FC Duffel, sinds een bij Heur Tongeren (!) op 10 februari opgelopen 3-0 nederlaag nu al vijf wedstrijden ongeslagen, Spouwen Mopertingen zondagnamiddag met lege handen naar huis stuurt, dan wordt er met de ploeg waar tegen op de jongste speeldag werd verloren al meteen haasje over gedaan. Op voorwaarde natuurlijk dat zaterdagavond eindelijk de lang verbeide vierde thuisoverwinning effectief wordt binnengehaald. Voor een vervolg van dit soort vrijblijvende speculatieve redeneringen kan de beproefde VW-supporter best zelf eens de kalender inkijken van alle andere ploegen die, net als de zijne, wellicht tot de laatste speeldag strijd zullen moeten leveren om het barrageticket of de tweede directe degradatieplek te ontlopen.