zo 22-09-19 | 15:00 |  KRC Harelbeke vs VW Hamme

Achteraf bekeken: Bocholt - VW Hamme

Inzet en zegedrift beloond

“De manier waarop onze verdediging constant onder druk werd gezet, was bijwijlen indrukwekkend” en “De bezoekers zijn verdiend met de drie punten huiswaarts gekeerd”. Van een huisverslaggever die toch wel wat gewoon is, zijn dat complimenten die kunnen tellen. Bocholt VV wordt immers algemeen erkend als een van, zo niet de best voetballende ploeg van de reeks. Iets wat in Hamme trouwens al langer geweten was dan sedert 2 december 2018 toen naïef spelende jonge Vigor Wuitens door een wervelend Bocholt werden ingeblikt. Geen VW-supporter kan zich bovendien herinneren dat zijn club ooit van de Limburgers heeft kunnen winnen, ook niet in de betere jaren van Derde Nationale toen beide ploegen in dezelfde reeks aantraden. Onze jongens hebben dus op 21 april 2019 wel degelijk clubgeschiedenis geschreven.

Door op de voorlaatste speeldag van de aflopende competitie bij een topploeg van de reeks te gaan winnen, heeft de VW Hamme bewezen een plaats in 2de Amateur meer dan waard te zijn. Slagen zij erin om op de slotdag met een vijfde thuisoverwinning drie overlevingsbelangrijke punten aan de huidige 33 toe te voegen, dan kunnen zij nog op een elfde plaats eindigen. Wie durfde daar enkele weken geleden nog in geloven? Maar laten wij vandaag liever niet beginnen dromen en met de voeten op de grond nagaan waar wij momenteel staan.

Van alle ploegen die zich na achtentwintig speeldagen nog niet save mochten achten, hebben Vosselaar (na 2-1 winst tegen een krasselend Sint-Niklaas) en Cappellen (na een riante 0-5 uitoverwinning bij een uitgeteld Heur Tongeren dat enkele weken geleden bij ons helaas nog een kostbaar punt is komen wegkapen) zich definitief in veiligheid gespeeld. Wie zich vervolgens met 36 punten virtueel als gered mag beschouwen door tegen kampioen Patro Eisden Maasmechelen gelijk te spelen (0-0) is Hoogstraten. Resten er dus drie die pas op de laatste speeldag zekerheid kunnen verwerven: met 34 punten de City Pirates Antwerpen (doelpuntensaldo – 6) en Spouwen Mopertingen (doelpuntensaldo -8),op één punt gevolgd door de VW Hamme (doelpuntensaldo -5).

Omdat Turnhout ondanks een spetterende 6-1 overwinning tegen Spouwen Mopertingen met 29 punten niet meer van de tweede directe degradatieplaats weg kan, gaat het voor de barrageplaats finaal tussen onze Vigor Wuitens, de City Pirates en, eerder onverwacht toch ook nog Spouwen Mopertingen dat het straks thuis mag opnemen tegen een meer dan virtueel gered Hoogstraten dat in alle omstandigheden zal profiteren van de uitslag van de clash tussen de VW Hamme en de City Pirates. Maar indien de wedstrijd tussen Spouwen Mopertingen op een gelijkspel eindigt, dan kan de VW Hamme door van de City Pirates te winnen nog voorbij Spouwen Mopertingen naar de elfde plaats. Indien daarentegen de match in Hamme op een gelijkspel eindigt en Hoogstraten geen genade kent voor Spouwen Mopertingen, dan eindigen onze jongens met 34 punten waar zij nu al weken staan: op de te mijden barrageplek.

Maar in deze nabeschouwing bij de uitzege bij Bocholt is dit doemscenario erg misplaatst. Hier past alleen een welgemeend proficiat voor de gave prestatie van een sterk collectief waarvan de doelpunten de exponenten zijn. De Bocholtse verslaggever had het over “ een droge knal in de korte hoek”, getekend Mingiedi voor de 0-1 kort na de aftrap. Had na de gelijkmaker van Christophe Bestjens (voor wie wij nog gewaarschuwd hadden) thuisdoelman Hertelaers geen Hamse strafschop gestopt, het zou al sneller 1-2 geworden zijn. Gelukkig was er zoals dit seizoen wel vaker iemand om snel orde op zaken te stellen: de zoon Matthijs van VW-icoon Vergeylen. Hij zal volgend seizoen gemist worden, de buren van SK NSt.Niklaas zullen er hun voordeel mee doen.