Fair play-beker Derde klasse A voor onze Vigor Wuitens

Fairplaybeker kleinMet het binnenhalen van de (historisch laatste) fair play-beker kronen onze kampioenen zich tot de sportiefste ploeg van de nationale Derde klasse van het Belgisch voetbal. Met 59 punten (gele en rode kaarten) doen zij immers beter dan Bocholt VV, de laureaat van Derde B die 79 punten totaliseert en in het algemeen klassement de nummers twee en drie uit de A-reeks moet laten voorgaan. Sparta Petegem met 63 punten en SV Oudenaarde met 64, deden immers beter. De vergelijking tussen de afdelingen A en B van Derde klasse tijdens de voorbije competitie kan trouwens ook nog verder doorgetrokken worden aan de hand van andere statistiekjes, te beginnen met de beide kampioenen.

VW Hamme wint Fairplaybeker seizoen 2015-2016
VW Hamme wint Fairplaybeker seizoen 2015-2016

Voor het feit dat onze jongens de titel van ‘algemeen kampioen van Derde klasse’ zijn misgelopen, schuilt er een steekhoudende verklaring in het niet te miskennen feit dat de wedstrijd in het Olympisch stadion op een vrijdagavond werd gespeeld. Door de gastheren nog in de roes van een pas behaalde derde titel op rij, tegen gasten die na een eerder dagenlang uitbundig vieren van hun onverwachte maar dik verdiende titel in ‘decompressie-modus’ verkeerden.  Wat trouwens daarna nog sterker tot uiting is gekomen in de triple Hamse kampioenenviering toen zowel het A-team als de Beloften de duimen  hebben moeten leggen voor Robur Moerzeke...

Gestaafd met overtuigende cijfers

Dat de VW Hamme zich zonder discussie de beste heeft getoond in haar reeks maar tegelijk met verve de vergelijking kan doorstaan met de gerenommeerde kampioen van Derde B, wordt geïllustreerd door meer dan één parameter. Met 21 gewonnen wedstrijden lieten onze jongens hun rivalen ver achter zich, met Beerschot Wilrijk hielden zij gelijke tred! Maar in haar uitwedstrijden oogstte de VW Hamme een ongeëvenaard record van 36 punten of liefst 8 punten meer dan de ‘ Mannekens van het Kiel’.

Met een fantastische 26 op 30 uit de laatste tien wedstrijden van de competitie deed de VWH ook beter dan Sprimont Comblain dat dankzij een onwaarschijnlijke remonte en 25 punten haar deelname aan een finaal succesvolle eindronde kon veilig stellen.

Toegegeven dat de SV Oudenaarde in de A-reeks met 70 gescoorde doelpunten ongenaakbaar was, maar daar staat dan weer tegenover dat met 31 tegendoelpunten niemand beter deed dan de VW Hamme. Zelfs niet Oosterzonen dat in de B-reeks met 38 geïncasseerde doelpunten over de minst gepasseerde verdediging bleek te beschikken. Het is dus geen toeval dat met een positief doelpuntensaldo van 35, de Vigor Wuitens zowel Oudenaarde als Dender met elk 25 ver achter zich hebben gelaten. In reeks B  was Oosterzonen primus met 30, wat heel wat beter was dan de 25  van Beerschot Wilrijk.

Wat verwachten van de nieuwe competitie?

Hoe leuk een korte cijferterugblik op een voor de VW Hamme met een historische kampioenstitel bekroonde competitie ook is, wat komt is altijd belangrijker dan wat is geweest. Vandaar dat het normaal is dat de supporters vooral benieuwd zijn naar de volgende campagne waarvan de voorbereiding over minder dan een maand begint.

Ofschoon de zestien ploegen van de enige nog nationaal blijvende elite-afdeling van het amateurvoetbal (onder voorbehoud voor WS Brussels) bekend zijn, is het momenteel nog te vroeg om zich aan een doorlichting ervan te wagen. Dat geldt trouwens ook voor onze eigen club, maar de supporters mogen er gerust op zijn: het bestuur zal woord houden en het management doet er al het haalbare voor om voor het avontuur van de onuitgegeven campagne een competitief team tussen de lijnen  te brengen. Belangrijke besprekingen zijn gaande.

Bij de acht voormalige tweedeklassers zijn er met Seraing United en Excelsior Virton en het via de eindronde promoverende Comblain Sprimont drie  Waalse clubs. Met (vermoedelijk) WS Brussels erbij zullen er dus vier Franstalige clubs aantreden naast twaalf Vlaamse: met Dessel, Geel, Heist, Beerschot Wilrijk en Oosterzonen, is de provincie Antwerpen het sterkst vertegenwoordigd, met Deinze, VW Hamme, Oudenaarde en Dender gevolgd door vier Oost-Vlaamse. Met Patro Eisden Maasmechelen en Hasselt heeft Limburg twee vertegenwoordigers. Coxyde VV, de kampioen van het seizoen 2014-2015 in Derde A, zal in de nieuwe reeks de enige West-Vlaamse club zijn.

Wat nu al vaststaat is dat het een bijzondere competitie wordt met aan de ene kant clubs die er geen geheim van maken dat zij zo snel mogelijk willen doorstoten naar de serie B van het profvoetbal, en aan de andere kant meer familiale voetbalverenigingen voor wie behoren tot de elite op zich al een sportieve uitdaging en een erezaak is. Zich meten met de andere, hun met goed voetbal en spelvreugde het vuur aan de schenen leggen, staan hierbij voorop.