Kennismaking met… Joachim De Wilde

 

De online spelersvoorstelling loopt stilaan ten eind, niet alle nieuwkomers zijn aan bod gekomen maar toch een flinke selectie ervan. De man die we vandaag een virtuele microfoon onder de neus steken is een vertrouwd gezicht aan de Sportpleinstraat: Joachim De Wilde, afgelopen zaterdag nog bij de uitblinkers in Oostakker en zo’n voetballer waarvoor het woord ‘polyvalent’ lijkt te zijn uitgevonden.

 

Joachim, welkom terug bij onze mooie club! We kennen je natuurlijk al van je vorige passage, maar wat heb je daarna zoal gedaan op voetbalvlak?

Eigenlijk was het niet de bedoeling om nog iets in het voetbal te doen. Maar toen ik in Chicago ging wonen werd ik lid van het collegeteam ‘North Central College’. Het was een fantastische ervaring.

Terug in België ben ik begonnen bij Eendracht Zele. Een jaartje later ben ik dan naar Berchem vertrokken. In het eerste jaar zijn we kampioen geworden in 2e amateur en het tweede jaar kende ik vooral pech met een schouderblessure waar een operatie voor nodig was. Dan trok ik naar Temse en Cappellen, waar blessures roet in het eten gooiden. 


Kun je ons wat meer vertellen over je buitenlandse werk- en voetbalavontuur?

Ik heb 2 jaar in de VS gewerkt. Ik heb er nog meegedaan aan de open try-out van de Chicago Fire, waarna ik een week mocht meetrainen met de MLS-club. Dat was ronduit geweldig! Alleen jammer dat pas een jaar later Bastian Schweinsteiger naar daar is getrokken. Dan heb ik ook nog meegetraind met Indianapolis, wat ook leuk was meegenomen.

Daarnaast was ik dus coach van North Central College. Heel speciale ervaringen, trainingen om 5-6 uur ‘s ochtends. Heel interessant om die cultuur mee te maken, waar school en sport met elkaar verbonden zijn.

 

Waarom heb je gekozen om terug te keren naar VW Hamme? Welke spelers ken je van de huidige kern?

Hamme is een club die samen met Berchem een speciale plek inneemt bij mij. Ik heb hier 4 jaar gespeeld voor ik naar de VS vertrok. Mijn vader heeft hier 10 jaar gespeeld, dus we hebben wel wat geschiedenis bij blauw-zwart. Ik was eigenlijk gestopt met voetballen toen Covid-19 begon. Ik zei nog tegen mijn pa van “het is goed geweest”. Maar als er één ploeg is waar ik moeilijk nee zou tegen kunnen zeggen is het Hamme. En twee weken later kreeg ik een telefoontje. Het is duidelijk dat dit de juiste beslissing was: de drive en motivatie zijn er zeker nog!

In mijn vorige periode hier heb ik nog samengespeeld met Lander. En toen Matthijs 6 jaar was, heb ik hem nog gecoacht bij de duiveltjes van Lokeren. Met Jim heb ik in een ver verleden nog samen op school gezeten.

 

Je bent een veelzijdige speler bij uitstek, maar op welke positie speel je het liefst?

Ik speel waar ik nodig ben :-)

Laten we het houden op centrale verdediger. Van daaruit kan ik de ploeg het best sturen en coachen.

 

8013ab8c 337f 11e9 9120 4b61a15e8de2

(Foto: Joachim De Wilde in het shirt van Berchem Sport. Bron: Het Nieuwsblad)

 

Wat vind je van de huidige groep en entourage in Hamme?

Ik denk dat er wel wat positieve verrassingen zijn dit jaar. Joren en de Ponnet-broerkes zijn zeker in de smaak gevallen. Jonge gasten die hun plan trekken. Als ze deze lijn kunnen doortrekken, kunnen ze een belangrijke rol spelen dit jaar. 

Met Andy (T2) heb ik nog samengewerkt bij Zele. Die moet alleen zijn arbitrage-skills op training een beetje bijwerken :-)

 

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben Government Relations Manager. Wij ontwikkelen software voor overheidsinstanties, voornamelijk dan voor steden en gemeenten.

 

Heb je naast het voetbal nog andere bijzondere hobby's?

Zeker en vast. Skiën, snowboarden, klimmen, golfen, fietsen, lezen en tegenwoordig ben ik vooral met gezondheid bezig.

 

Wat zijn je ambities dit seizoen? En op langere termijn?

Ik bekijk het per seizoen. Maar mijn ambitie is ons vooral amuseren en gezond blijven. De rest komt vanzelf. Nog genieten van mijn laatste jaren en de kans is groot dat dit mijn laatste stop is.

 

Met welke (inter)nationale topspeler kunnen we je speelstijl vergelijken?

Ik vind het moeilijk om dit over jezelf te zeggen. Bekijk hoe het seizoen loopt en jullie mogen me dan zeggen met welke speler je mij kan vergelijken :-)

 

Heb je nog een boodschap voor de supporters?

Dat we veel mooie momenten mogen beleven dit jaar!

 

Hartelijk dank Joachim voor het interview en veel succes dit seizoen!

(VWatcher)