Achteraf bekeken: VW Hamme - Avanti Stekene

 

Welkom in derde afdeling

Welkom in derde afdeling, waar je louter op basis van palmares, talent of individuele kwaliteiten geen wedstrijden wint. Veel van onze tegenstanders zijn vrijwel onbekend, hebben soms geen rijke geschiedenis in het nationale voetbal en ook geen royale business seats. Maar ze kunnen wel verdomd goed shotten, zo bleek ook vorige zaterdag tegen Avanti Stekene.

Sinds de promotie uit 1e provinciale in 2017 is de Stekense fusieclub verbazend snel uitgegroeid tot stabiele derdenationaler. Dat is zeker ook de verdienste van trainer Rieno Van Oost, de voormalige goalgetter die aan zijn achtste seizoen bij de club bezig is en daarom ook wel eens de ‘Francky Dury van het Waasland’ wordt genoemd. Hij werkt al jaren met ongeveer dezelfde kern en dat werpt duidelijk zijn vruchten af: dit seizoen wordt voorzichtig gewag gemaakt van het mikken op een periodetitel en dat is niet te hoog gegrepen indien we afgaan op hetgeen we zaterdag hebben gezien.

Onze jongens werden gewoon op alle vlakken afgetroefd door een team dat precies de wapens hanteert die ons Vigor zouden moeten kenmerken: ploeggeest, inzet, vechtlust… Een meer dan verdiende 1-4 zege dus voor Avanti, dat kan tellen als ‘wake-up call’ voor blauw-zwart. Voor het klassement heeft het gelukkig geen ernstige gevolgen: opmerkelijk is dat behalve de draw tussen Oostkamp en Voorde alle bezoekende ploegen met de winst aan de haal gingen (het duel tussen Eppegem en Lochristi werd afgelast wegens corona). Na 2 speeldagen heeft geen enkele ploeg nog het maximum van de punten! Zeker in coronatijden zijn de budgetten en dus ook de spelerskernen beperkt, nog meer dan anders geven de eerder beschreven mentale aspecten de doorslag wanneer op het gras wordt beslist over winst en verlies.

Voor VW was afgelopen zaterdag een avond om snel te vergeten, of beter gezegd: een avond om lessen uit te trekken die moeten worden meegenomen naar volgend weekend. Dan wacht nog zo’n team dat er altijd vol voor gaat: Jong Lede, dat (met Yorick Verplancke in de basis) wel verrassend verloor van Sint-Niklaas, maar toch her en der getipt wordt als mogelijke seizoensrevelatie. De voorbije weken hebben de groen-witten onder meer al gewonnen tegen Wetteren (vriendschappelijk), Eppegem en Patro Eisden (Croky Cup). De jongens van Kim Verstraeten weten dus wat hen te doen staat: knokken, vlammen en hun hoofd ervoor gooien om de misstap helemaal weg te vegen. We rekenen op hun eergevoel om zondag weer het echte Vigor aan het werk te zien. Forza!

En dan nog dit: de bolwassing tegen Stekene inspireerde onze oude getrouwe VWH-supporter Willy Peersman tot de onderstaande haiku:

 

Zij liepen er bij

Elf Wuitens zonder Vigor

Supporters leden

 

P.S. In het duel liep bezoeker Joëll De Smet een ernstige blessure op, we wensen hem een vlot herstel!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: KHO Wolvertem M. - VW Hamme

 

Eerste horde met succes genomen

Blauw-zwart heeft zijn eerste competitieduel overtuigend met 0-3 gewonnen bij fusieploeg KHO Wolvertem Merchtem. Dat gebeurde na een slordige eerste en betere tweede helft, zodat we van een geslaagd seizoensbegin kunnen spreken.

De Hamse supporters hadden op deze zonnige namiddag duidelijk hun weg naar het Merchtemse kunstgras gevonden, ze waren weer in overtal! Van de eerste minuten konden ze wellicht niet echt warm worden, want veel gebeurde er niet in het openingsluik. Doelman Mauro bewees daarna dat hij ook dit seizoen een solide sluitstuk zal vormen en het was sluipschutter Jim Van Osselaer die de 0-1 stand op het bord bracht.

Na de pauze probeerden de Brabanders wel iets te doen aan de achterstand, maar het was VW dat zich scherper en wilskrachtiger toonde. Via De Witte en opnieuw Van Osselaer werd het 0-3, geruststellend en zeker ook verdiend! Eindelijk eens een goede start voor VW, dat was ook alweer een tijdje geleden…

Wat de overige resultaten van de openingsspeeldag betreft, valt het driedubbele 2-2 gelijkspel op – het is een reeks waar de verschillen vaak klein zijn en details de doorslag geven. Torhout ging dan weer met sprekende en niet eens overdreven 1-4 cijfers winnen bij een piepjong Sint-Niklaas. Komende woensdag zijn er nog drie wedstrijden: onder meer onze eerstvolgende tegenstander Avanti Stekene moet dan aan de bak tegen Jong Lede, dat knap Patro Eisden uitschakelde voor de beker met 2-1. Opmerkelijke gebeurtenis in een ander bekerduel: de wedstrijd tussen reeksgenoot Bambrugge en Saint-Ghislain werd in de strafschoppenreeks stilgelegd wegens een racistische opmerking van een plaatselijke 'supporter'. Afwachten hoe dat afloopt, voorlopig is Jong Lede de enige reeksgenoot die verder bekert in de vijfde ronde treffen ze SC Lokeren-Temse.

Hopelijk blijven alle ploegen in de komende weken trouwens ook gespaard van coronaleed, her en der worden al amateurwedstrijden afgelast wegens een te hoog aantal besmettingen. We blijven het dus herhalen: volg de maatregelen goed op zodat we kunnen blijven genieten van onze favoriete sport!

Indien VW komende zaterdag (om 19u30!) het goeds van in Merchtem bevestigt en de mindere punten aanpakt, kan het een eerste derby worden om nu al naar uit te kijken. Blijf intussen gezond, Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: RC Gent - VW Hamme

 

Met opgeheven hoofd richting Merchtem

Het Hamse bekerverhaal eindigt in Oostakker na een 3-1 nederlaag tegen RC Gent. De Wuitens speelden verdienstelijk, waren in de tweede helft zelfs lang de betere ploeg, maar tegen een team dat de top 5 ambieert een reeks hoger was de uitslag al bij al toch wel logisch te noemen.

Vooral dan gezien de eerste helft, want VW speelde iets te slordig en daarvan konden de Ratjes gebruik maken om scherp aan te vallen. Na bijna een half uur spelen werd het dan ook verdiend 1-0 via Leemans. Blauw-zwart liet zich niet onbetuigd en voor de rust waren er goede kansen voor Beau Ponnet en Jim Van Osselaer. Toch was het Gent dat het betere spel op de mat legde en met de 1-0 ruststand mocht Hamme dan ook niet klagen.

Na de coronaveilige koffie kregen we dan een heel ander spelbeeld: Hamme werd plots dominant en ging zelfverzekerd op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er ook kort voor het uur, toen kapitein Matthijs een schitterende voorzet van Beau Ponnet binnenkopte! Op dat moment kon de wedstrijd alle kanten op, helaas kopte uitgerekend Joran Triest een tiental minuten later de eerste Gentse kans na de rust binnen. Onze Wuitens bleven moedig op zoek gaan naar een doelpunt maar liepen kort voor het eind nog op een snelle counter en de 3-1 eindstand was een feit.

De thuisploeg plaatst zich zo voor de vierde bekerronde, waarin het naar Blankenberge mag dat verrassend SK Ronse uitschakelde. Voor VW zit de bekercampagne en meteen ook de voorbereiding erop. En die mogen best geslaagd genoemd worden! Aangezien in het bekerduel tussen Merksem en Merchtem de thuisploeg (City Pirates) aan het langste eind trok met 3-0, is het nu ook zeker dat voor blauw-zwart de competitie volgende week zondag aanvangt bij KHO Merchtem Wolvertem. Een mooi vooruitzicht, want niemand wil later dan de rest eraan beginnen.

Wat onze jongens de voorbije weken hebben getoond moet nu een vervolg krijgen in een veelbelovend seizoen. De kwaliteit is er, de groepsgeest is er en de goesting is er. Dus: Forza Vigor!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: VW Hamme - KFC Merelbeke

Een harde noot

De aanwezige toeschouwers kregen zondag alweer een wedstrijd te zien die het Vigor van dit seizoen typeert: te veel kansen missen, vermijdbare tegendoelpunten en uiteindelijk een ontgoochelende eindscore van 2-2 tegen Merelbeke.

Blauw-zwart speelde nochtans een puike eerste helft. Kapitein Vergeylen scoorde al snel de 1-0 en nog voor de koffie kreeg zijn team 3-4 goede kansen om de stand uit te diepen. Dat lukte niet en de bezoekers – die tot dan nauwelijks doelman Mauro hadden kunnen bedreigen – maakten gelijk na een overbodige strafschop. Opnieuw Vergeylen lukte dan toch de 2-1 kort voor het einde tegen de Merelbekenaars die toen al met een man minder speelden, maar net voor het laatste fluitsignaal scoorde Lievens de harde 2-2.

Dat maakt dat VW noch tegen Sint-Niklaas, noch tegen Merelbeke heeft kunnen winnen dit seizoen, toch de rechtstreekse rivalen voor degradatie. De kansen op behoud worden stilaan waterkansjes, als de club nog toekomst heeft in deze reeks dan moet er volgende week absoluut worden gepresteerd bij… Toekomst Menen.

Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: VK Westhoek - VW Hamme

Radeloos

Ook het recept van de wedstrijd bij VK Westhoek kende de voor de VW-supporter inmiddels vertrouwde ingrediënten: eigen kansen missen, te makkelijk doelpunten binnen krijgen en noch het vertrouwen, noch het geluk hebben om finaal met gerechtvaardigde punten terug te keren.

Het wedstrijdverloop leek wel erg goed op dat van een weekje eerder in Zwevezele: blauw-zwart kwam verdiend 0-1 voor via Djef Smet, na een knappe voorzet van Ponnet. De gelijkmaker kwam er veel te snel na opnieuw een owngoal en nog voor de rust werd het 2-1 via de bedrijvige Robaeys. Na de pauze probeerde VW het wel nog tegen een afwachtende thuisploeg, maar aan de stand kwam geen verandering meer. 15 op 15 voor de geenszins beter spelende Ieperlingen, terwijl VW blijft steken op een schamele 5 op 18 na Nieuwjaar.

Als je geen voorsprong kunt vasthouden, nooit eens op een diefje of met een gelukje kunt winnen, dan wordt het moeilijk. Naar de clichés over hetgeen mathematisch nog allemaal kan willen we niet grijpen, we hopen enkel op een overtuigende reactie van de groep tegen KFC Merelbeke. Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: KSKV Zwevezele - VW Hamme

En zo gaat dat dan …

Als je in de staart van het klassement vertoeft, krijg je zo’n wedstrijden als die in Zwevezele: één of zelfs drie punten hadden gekund, maar een goal in de laatste tellen besliste er anders over.

Onze jongens speelden na een moeilijke start goed mee tegen de ambitieuze West-Vlamingen, die wel meer balbezit hadden maar er weinig doelrijpe kansen uit puurden. Na de rust scoorde Ponnet de 0-1 op een verre vrije trap waarop de thuisdoelman Depaepe zich verkeek, maar de vreugde duurde nauwelijks een drietal minuten: bij een hoekschop viel de 1-1 na een ongelukkige owngoal. VW ging counterend op zoek naar meer, maar net wanneer iedereen vrede leek te nemen met het gelijkspel scoorde de man met rugnummer 97 Yagan de ultieme 2-1.

Opnieuw geen loon naar werken dus, en zo krijgen we de vrij unieke – en pijnlijke – situatie dat zowel Waasland-Beveren, Lokeren, Hamme als Bornem op de laatste plaats in hun reeks staan, terwijl ook andere ploegen in de streek als Sint-Niklaas en Melsele in acuut gevaar verkeren. De discussies over mogelijke fusies en andere mirakeloplossingen laaien dan weer op, maar het enige wat voor de voetballer telt is de komende wedstrijd. Die brengt ons aanstaande zondag naar Ieper, waar het plaatselijke KVK Westhoek na een knappe 12 op 12 de degradatiedans lijkt te ontspringen. Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: VW Hamme - SKN Sint-Niklaas

Stilstaan in de storm

Werd het gelijkspel in de vorige thuiswedstrijd tegen Oudenaarde nog terecht op enthousiasme onthaald, dan was de sfeer na de scoreloze draw tegen SKN Sint-Niklaas heel wat minder opbeurend.

Akkoord, de stormwind was een stevige spelbreker, maar de vrij talrijk opgekomen supporters hadden toch gehoopt op meer dan slechts enkele kansen tegen een best haalbare tegenstander. De grootste kans voor rust werd door Sikumoya tegen de paal gekopt, na de pauze liet vooral De Witte – volgende week geelgeschorst – zich gelden met onder meer een loeier tegen de kruising. De bezoekers kregen zelfs nog de mogelijkheid om op een diefje de drie punten mee te graaien, maar dat onrecht bleef VW bespaard.

Net als in de heenwedstrijd blijft dus het gevoel dat twee broodnodige punten die binnen handbereik lagen zomaar verloren gingen. Puur mathematisch gezien komen ploegen als Menen, Merelbeke en Temse dan wel iets dichterbij in de stand, de conclusie is toch dat blauw-zwart de voorbije zondag even ter plaatse bleef trappelen terwijl de competitie als een wervelwind richting ontknoping raast. De jongens van Verstraeten zijn het zichzelf nu wel verplicht om in de twee lastige uitwedstrijden die eraan komen punten te rapen. Maar waarom zou dat niet kunnen? Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: VW Hamme - KSV Oudenaarde

Spektakelstuk moet vertrouwen geven voor wat komt

Erg veel is de verknochte Vigorist dit seizoen nog niet verwend aan de vertrouwde Sportpleinstraat, maar de voorbije zondag was het toch van dat: hoogstaand voetbal tussen twee aanvallende ploegen, gekruid met zes doelpunten en een heleboel kansen.

De wedstrijd begon wervelend, met meteen enkele goede mogelijkheden voor Oudenaarde – gelukkig brachten een secure doelman Van Den Wildenberg en het doelkader redding. Het was VW dat nog vóór de 10e minuut op voorsprong kwam, na een terechte strafschop die door Triest werd binnengetrapt. Even later volgde een van de cruciale fasen van de match: Triest en Smet konden alleen op De Vroe afgaan maar Smet trof de binnenkant van de paal. Blauw-zwart bleef drukken maar de 2-0 kwam er niet. Integendeel: iets na het halfuur werd het 1-1 door de bezoekende kapitein Martens. Diezelfde Martens maakte er meteen na rusten 1-2 van, onder impuls van een sterke Mingiedi kon Smet even later gelijkmaken. Nog was het niet gedaan: Van Ruyskensvelde lukte de 2-3, opnieuw herstelde Triest dan het evenwicht vanaf de stip. Beide ploegen bleven kansen creëren, maar uiteindelijk bleef het bij 3-3.

Jammer dat dergelijk spektakel slechts met een punt wordt beloond, maar de jongens van Kim Verstraeten hebben getoond helemaal klaar te zijn voor de levensbelangrijke weken die eraan komen. Menen, Sint-Niklaas en Temse verloren en komen dus weer iets dichterbij – 3 ploegen staan nu op één zege afstand in het klassement. Met het getoonde spel tegen een hoogvlieger als KSVO en de beslist weer aanwezige Vigor-spirit is alles voorhanden om als vanouds te vlammen. Te beginnen bij een andere ploeg die helemaal herboren lijkt: KVK Westhoek. Forza!

(VWatcher)

 

Achteraf bekeken: VW Hamme - KRC Harelbeke

Terug onder de mensen

VW Hamme en voetballogica, het was al vaak een moeilijk huwelijk dit seizoen. In Petegem werd echt wel goed gevoetbald maar stond na een halfuur zowaar een droge 3-0 stand op het bord. Tegen Harelbeke viel eindelijk alles wel in de goede plooi en werd met niet eens overdreven, identieke cijfers gewonnen.

Blauw-zwart, dat de geschorste Ringoet moest missen en waar nieuwkomer Lodders zijn debuut maakte in een nieuwe verdedigende opstelling, startte weer vlammend en dat werd al snel beloond met doelpunten van De Man, Smet en Vergeylen. De zege kwam daarna nooit meer in gevaar en een hogere score had zeker gekund, veel belangrijker was het echter dat eindelijk nog eens de drie punten konden worden binnengehaald. Merelbeke, Menen en Sint-Niklaas verloren, zodat in de rechterkolom alles weer wat dichter bij elkaar komt. Aangezien er nog heel wat rechtstreekse duels op de agenda staan, ligt de reddingsstrijd nog helemaal open. Het is nu dus kwestie om, na een weekje verplichte rust, te proberen op het elan door te gaan en punten te blijven sprokkelen. Aan motivatie ontbreekt het onze jongens duidelijk niet, gedreven door een nieuw trainersduo dat nu al een schot in de roos blijkt.

In de mooie reportage van TV Oost bleek nog maar eens hoeveel mensen met het lot van blauw-zwart begaan zijn. Ook na 7 verliespartijen op rij bleven de supporters voor sfeer zorgen – al veel te veel keren hebben we dit seizoen in lege en doodstille stadions van hooggeklasseerde tegenstanders gespeeld. Ook algemeen manager Ronny Van Acker sprak geruststellende woorden: in tijden waarin clubs spartelen om financieel en organisatorisch te overleven is onze vereniging gewoon kerngezond en klaar om de toekomst met vertrouwen en enthousiasme tegemoet te zien.

Forza Vigor!

(VWatcher)