Nabeschouwing VW - ASV Geel

Achteraf bekeken: “Het zit erop”

Met een nipte nederlaag in de eindronde tegen ASV Geel zit het seizoen van blauw-zwart er nu helemaal op. Het had voor ons best nog iets langer mogen duren, maar noodlottige strafschoppen beslisten daar anders over.

Over de wedstrijd zelf is al heel wat gezegd en geschreven, dus kunnen we het kort houden: het kon werkelijk alle kanten uit en kwalificatie van VW zou zeker niet onverdiend geweest zijn, maar strafschoppen zijn nu eenmaal een weinig barmhartige lottrekking. Misschien hadden afwezige sterkhouders als Jordy en Stef dat tikkeltje meer kunnen brengen op de kantje-boordmomenten, we zullen het nooit weten. Alleszins staan met Voorde en Geel volgende week twee solide teams tegenover elkaar die ook een reeks hoger hun mannetje zullen staan. We wensen hen veel succes!

In het blauw-zwarte kamp was de ontgoocheling uiteraard groot, maar die moet na een nachtje slapen plaats ruimen voor trots en hoop. Trots op wat deze gedreven groep verwezenlijkt heeft, hoop op een nieuw seizoen dat minstens even boeiend kan worden. Als supporters hebben we véél gejuicht, af en toe gevloekt (zoals op Drongen) en vooral ook hopen plezier beleefd. Voor ons liggen er alweer een heleboel uitdagingen, zoals het vervangen van een aantal vertrekkers op en naast het veld, maar daar wordt op dit eigenste moment al hard werk van gemaakt.

Voor nu rest ons enkel nog iedereen te bedanken die zich ook de voorbije maanden heeft ingezet voor onze mooie club. Het was zonder meer één van de beste seizoenen in vele jaren, laat ons samen vooruitkijken naar wat morgen brengt. Forza Vigor!

Carnaval VW 2023VW viert feest tijdens carnaval (Bron: Het Nieuwsblad)

(VWatcher)

Nabeschouwing Voorde-Appelterre - VW

Achteraf bekeken: “Op podiumkoers”

Na twee gelijke spelen op een rij leek ook de topper bij Voorde-Appelterre af te stevenen op blauw-zwart puntenverlies, maar een dol slotkwartier besliste daar anders over.

De omstandigheden zaten niet bepaald mee voor Vigor: Beau geschorst, Bavo nog maar pas terug uit blessure, Djeff die in extremis uitviel, zompige grasmat en stevige wind. De eerste helft was dan ook vrij pover te noemen: de thuisploeg kwam weliswaar met een flinke dosis geluk op voorsprong, maar de 1-0 ruststand was beslist verdiend te noemen.

Na de pauze zagen we dan een heel ander Vigor, met het karakter en de grinta waar je als VW-supporter allemaal maar wild van kunt worden. Dat leverde 3 doelpunten op in het laatste kwartier: Sander en Mbow op stilstaande fases, en de sterke Marco in het absolute slot na een heerlijke counter. Het feestje op de bus terug naar Hamme was fameus en helemaal terecht: 6 op 6 tegen een directe titelkandidaat en de felbegeerde 3e plek die nog altijd voor het grijpen ligt. Meer nog, zelfs de 2e plaats komt nu in het vizier, al blijft het tegelijk opletten voor de ploegen achter ons – met name Kalken heeft na enkele mindere weken weer de goede vorm teruggevonden en versloeg Aalter met stevige 4-2 cijfers.

Wat er ook van zij, betere reclame voor de carnavalsmatch van komende zaterdag (18 uur!) kan men zich nauwelijks voorstellen. Tegenstander Roeselare-Daisel koppelt kracht aan gestalte en is ook aan een betere terugronde bezig, mede dankzij een tweetal geslaagde wintertransfers. De Rodenbachzonen zijn tegelijk kampioen in de gelijke spelen: maar liefst 11 maal op 22 duels! Het belooft een aantrekkelijke en sfeervolle topper te worden, waarin een nieuwe stap kan worden gezet naar een eindrondeticket. Kortom, een afspraak die geen enkele carnavalminnende Hammenaar mag missen. Forza Vigor!

Voorde VW 12mar23'Jimmy' Van Osselaer zit een thuisspeler op de huid (Bron: Het Nieuwsblad)

(VWatcher)

Nabeschouwing KVE Drongen - VW

Achteraf bekeken: “Domper in Drongen”

Negentig minuten lang leek de verdiende periodetitel in Drongen voor het grijpen, maar in blessuretijd liep het toch nog onbegrijpelijk mis. Sport kan hard zijn, gelukkig wacht er spoediger dan gedacht alweer een nieuwe speeldag om de vorige uit te wissen.

De eerste helft was blauw-zwart nochtans bijzonder dominant en kwam de thuisploeg omzeggens de middellijn niet over. Het had toen al 0-2 of 0-3 moeten staan, gelukkig kregen we na de pauze geen ‘deksel op de neus’ scenario en kon Djeff de score snel openen. Uit het niets maakte de promovendus dan gelijk, maar nog was er geen vuiltje aan de lucht: niet veel later kon Jim vanaf de stip VW weer op voorsprong brengen. In blessuretijd liep het dan helemaal verkeerd, tot ontsteltenis van de talrijk meegereisde supporters. Opmerkelijk genoeg gaat de periodetitel verrassend naar het sterke Overijse, dat in de eerste periode precies hetzelfde meemaakte door een gelijkspel in de allerlaatste minuut op speeldag 10 – voetbal is en blijft een raar beestje Het analyseren van de redenen voor het Hamse falen is werk voor de trainers, die zeker ook heel wat mentaal oplapwerk voor de boeg hebben. Het ontbreken van drie sterkhouders als Bavo, Beau en Stef, mannen die ervaring genoeg hebben om met deze heikele situaties om te gaan, mag niet gelden als excuus maar zal beslist geen goeds gedaan hebben.

Hoe pijnlijk ook, het seizoen is nog lang niet gedaan en er kan nog veel moois gebeuren. De absolute prioriteit moet nu zijn om de 3e plaats in het klassement met hand en tand te verdedigen, de doelstelling bij aanvang van het seizoen – top 5 en proeven van de eindronde – zou dan perfect gehaald en zelfs overtroffen zijn.

Dat het nog spannende weken zullen worden, bewijzen de resultaten van gisteren: van de top 10 kon enkel Overijse winnen! Leider Voorde ging na zeven overwinningen op rij verliezen bij Aalter, dat aan een spectaculaire remonte bezig is. Ook andere ploegen die dingen naar een podiumplek zoals Stekene, Kalken of Wielsbeke gingen ten onder. De ploegen onderin roeren zich, zoveel is duidelijk. Dat geldt ook voor onze komende tegenstander Eppegem, die door de onverhoopte winst tegen Lede opnieuw volop in het behoud gelooft. Voor onze jongens is het dus kwestie van de hoofden leegmaken en komende zondag tonen waarom ze tot de drie beste teams van de reeks gerekend mogen worden. De rug rechten en op naar volgende week, Forza!

Drongen-VW 5feb23

Fase uit het duel Drongen-VW (Bron: website KVE Drongen)

(VWatcher)

Nabeschouwing VW - SV Anzegem

Achteraf bekeken: “Wervelend”

Net zo gezwind als Van Aert een dag eerder aan de Mirabrug naar een zoveelste overwinning peddelde, slaagde blauw-zwart er zondag in om rechtstreekse concurrent Anzegem overtuigend te verslaan met 3-1.

De eerste helft was van het beste dat we al enige tijd hebben gezien aan de Sportpleinstraat, de 2-0 ruststand (doelpunten van Djeff en Jim) was dan ook meer dan logisch. Na de koffie volgde er een zeer dubieuze uitsluiting van Beau en kregen de bezoekers enkele kansen, tot even later uitblinker Djeff de derde treffer van de namiddag maakte voor een dominant VW. De bezoekers konden nog milderen vanaf de stip en kregen een even discutabele uitsluiting te verwerken, maar toen was de wedstrijd al gespeeld.

Met deze klinkende zege komen de Wuitens stevig op de 3e plek in het klassement en doen ze wat ‘Mister Vigor’ Sander himself een dag eerder voor zijn verjaardag had beloofd: vlammen op de momenten dat het er echt toe doet! Het was niet het enige goede nieuws van het weekend trouwens, want het Hamse bestuur kondigde tegelijk aan dat bijna iedereen aan boord blijft volgend seizoen en dat er binnenkort nieuwe transfers mogen worden verwacht. Ondanks alle moeilijkheden waar alle amateurclubs mee te maken krijgen zal VW Hamme dus ook anno 2023 een vereniging zijn die staat als een kathedraal – met dank aan iedereen die er elke dag opnieuw zijn of haar steentje toe bijdraagt.

De geweldige sportieve reeks van 25 op 30 (!) kan volgende week beloond worden met de periodetitel op het kunstgras van Drongen. Makkelijk wordt het niet in het Gentse met het uitvallen van Beau en Bavo, maar met de steun van de supporters – die onder meer in Wervik toonden tot de besten op dit niveau te horen – ligt een eerste prijs sinds lang binnen handbereik. Natuurlijk geloven we er ten volle in, Forza Vigor!

VW Anzegem 29jan23

Djeff Smet aan het feest (Bron: Geert De Rycke in Het Nieuwsblad)

VW Anzegem 29jan23 2

Sander Claeys in duel met een bezoekende speler (Bron: Geert De Rycke in Het Nieuwsblad)

(VWatcher)

Nabeschouwing VW - Voorde-Appelterre

Achteraf bekeken: “Erop en er (nog eens) over”

Op de dag dat het wellicht meest controversiële WK ooit van start ging, kreeg blauw-zwart met Voorde-Appelterre een bijzonder stevige rivaal te bekampen. Andermaal werd een achterstand met brio ongedaan gemaakt en kon een zeer knappe 2-1 worden genoteerd!

De bezoekende fusieclub kwam vorig seizoen al degelijk voor de dag, maar het ontbrak hen toen aan ervaring. De jonge talenten werden in het tussenseizoen aangevuld met ‘mannen met baarden’ die het klappen van de zweep op dit niveau goed kennen. Met succes, want het kon zowaar het eerste periodekampioenschap binnenhalen vóór grote favoriet Overijse. VW – dat toch ook een aantal basisspelers moest missen door blessures – had het dan ook niet onder de markt in het eerste halfuur, al bleven de echt grote doelkansen beperkt. Kort voor rusten was het dan toch zover: de verdiende 0-1.

Na de koffie kregen we een heel ander spelbeeld, met een vurig Vigor dat de wedstrijd volop ging domineren. Eerst werd nog een strafschopfout op Mbow onbegrijpelijk niet gefloten, maar kort nadien scoorden Boulahmoum en Djeff de verdiende 2-1. Grote vreugde in het Hamse kamp natuurlijk, dit zijn de wedstrijden die ertoe doen als je ambities hebt. Een klinkende 9 op 9 ook, waaronder twee opeenvolgende zeges tegen absolute smaakmakers van de reeks. Op die manier kan VW met een pak vertrouwen en zonder al te veel druk afreizen naar Overijse volgende week. De Vlaams-Brabanders hebben intussen de leidersplek heroverd en razen door op het elan van vorig seizoen, met kapitein Delorge en aanvallers Cocchiere en Houssane als belangrijkste speerpunten. Dat wordt zonder twijfel weer een boeiende voetbalavond komende zaterdag, Forza!

VW Voorde 10nov22

Djeff Smet en Jim Van Osselaer aan het feest (Bron: Geert De Rycke in Het Nieuwsblad)

(VWatcher)

Nabeschouwing VW - Eendracht Wervik

Achteraf bekeken: “Actie en reactie”

Bestuur, staf en supporters vroegen aan de spelers een stevige reactie na de miskleun in Wolvertem en kregen die ook met een overtuigende 4-1 zege tegen promovendus Wervik.

Al na een goed kwartier kopte een bedrijvige Mbow de 1-0 binnen. De 2-0 was slechts een kwestie van tijd, zeker toen de West-Vlamingen met 10 vielen na een terechte rode kaart voor Vandamme. Toch was het nog wachten tot na de rust, toen eerst Beau, dan de sterke nieuwkomer Oualid en vervolgens invaller Djeff de niet eens overdreven 4-0 op het bord zetten. De score had nog hoger kunnen oplopen, maar enkel de eerredder van de bezoekers viel nog te noteren. Een ronduit perfecte reactie van de groep en we kunnen weer hoopvol naar boven kijken – plek 3 in de stand is opnieuw maar een driepunter verwijderd.

Het ideale scenario ook om een maand vol toppers aan te vatten, te beginnen komende vrijdag (!) bij Hoger Op Kalken. Wie het voetbal op dit niveau een beetje volgt weet intussen dat dergelijke duels tot de mooiste van het seizoen gerekend mogen worden. De rood-witten uit Kalken speelden vlot kampioen in 1e provinciale en werden getipt als gedoodverfde revelatie van de reeks, hetgeen ze ook helemaal waar maken. Dat doen ze met positief en verzorgd voetbal, een benijdenswaardige jeugdwerking, een leuke sfeer langs het terrein en een gros talenten uit de streek. Grootste naam is misschien wel de technisch bedreven middenvelder Jasper Buyl, die het tot Rode Duivel in het Futsal heeft geschopt. Maar er zijn nog andere spelers om in het oog te houden, zoals de dribbelvaardige Kelian Bonny (de voorbije weken afwezig door blessure), Enzo Neve (ex-Beveren) en Bjorn Caryn (ex-RC Gent). Kortom, een sportieve verrijking voor de nationale afdelingen – niet toevallig werd Kalken dit weekend nog de best voetballende ploeg van de reeks genoemd door de trainer van tegenstander Roeselare.

Dat onze blauw-zwarte jongens ook puik kunnen voetballen is meer dan duidelijk. Vrijdag krijgen ze de kans om zich te meten met een ploeg die even vrank en vrij speelt, het is eens iets anders dan de gesloten matchen tegen verdedigend ingestelde teams zoals we er dit seizoen al een behoorlijk aantal hebben gehad. De Hamse supporters mogen dus een niet te missen afspraak aanstippen in hun agenda, want de korte verplaatsing loont beslist de moeite om met deze aantrekkelijke derby het lange weekend perfect in gang te zetten. Forza Vigor!

VW Wervik 6 november 2022

Viering van de winst tegen Wervik (bron: Erik Vandeweyer van HLN)

(VWatcher)

Nabeschouwing HO Wolvertem - VW

Achteraf bekeken: “The only way is up”

Altijd fijner om een wedstrijdverslag neer te pennen na een klinkende zege dan na een pijnlijke afstraffing, maar zich wegsteken heeft ook geen zin. Feit is dat blauw-zwart in Wolvertem een lesje heeft gekregen in nederigheid, het werd maar liefst 5-1. Het goede nieuws? Het kan dienen om iedereen wakker te schudden en er nog maar eens op te wijzen dat punten worden gewonnen op basis van inzet op het gras, niet talent op papier.

Akkoord dat de omstandigheden niet meezaten: een vroege (maar terechte) strafschop voor de gretige thuisploeg en even later een tweede geel voor sterkhouder Bavo. Akkoord ook dat Wolvertem-Merchtem onder zijn waarde staat gerangschikt en alles in zich heeft om dit seizoen een degelijke middenmotor te zijn. Van onze Hamse boys hadden we echter minstens een reactie verwacht na de vroege achterstand, maar die is er op geen enkel moment gekomen. De ploeg kon geen vuist maken en werd afgetroefd in alle facetten van het voetbal: overgave, enthousiasme, grinta... Net de waarden die in het dna van onze club zitten, inderdaad!

Nu de eerste periodetitel er bijna opzit – dat wordt een onderonsje tussen de twee beste ploegen uit de reeks Overijse en Voorde – kunnen al enkele vroege conclusies getrokken worden. Alles ligt heel dicht bij elkaar, wedstrijden worden niet beslist door een overwicht aan talent maar wel door de eerder genoemde factoren als gedrevenheid, concentratie en efficiëntie. Wie dacht dat de vele nieuwkomers uit de provinciale reeksen slechts meelopers gingen zijn weet intussen beter: het zijn stuk voor stuk solide teams die zich niet zomaar laten wegzetten. Daar komt nog bij dat de ploegen die er ook vorig jaar al bij waren dit seizoen duidelijk sterker voor de dag komen, dat geldt onder meer voor Anzegem, Jong Lede en ook Wolvertem.

Kortom, het is een kwalitatief evenwaardige reeks met scherpe duels die alleen gewonnen kunnen worden met 100% focus. Het hoeft geen betoog dat er in de groep uitvoerig gesproken zal worden over de misstap van afgelopen weekend. Zo’n misstap kan voorkomen, maar vraagt een stevige reactie bij de volgende afspraken. Dat de trouwe supporters dergelijke reactie verwachten en verdienen, is een understatement. Samen kunnen we dit rechtzetten, Forza!

Wolvertem-VW

Bavo wordt van het veld gestuurd (bron: FB HO Wolvertem-Merchtem)

(VWatcher)

Nabeschouwing VW - KSV Rumbeke

Achteraf bekeken: “Er zijn zo van die dagen

De vorige thuismatchen van blauw-zwart waren vaak gesloten duels met slechts een handvol doelkansen. Niet zo gisteren tegen promovendus Rumbeke: onze vereniging kreeg al voor de rust meer dan voldoende gelegenheden om de wedstrijd te beslissen, maar toch kwam er na de koffie nog enige suspense bij kijken. Gelukkig met de best mogelijke afloop: de drie welverdiende punten!

Kort na de pauze gebeurde wat zo vaak gebeurt als je het zelf niet afmaakt: de wel zeer gevleide 0-1 kwam op het bord. Gelukkig bleven de jongens van Kim en Andy niet bij de pakken zitten en minuten later was er al de gelijkmaker via Bavo. Hamme bleef aanvallen en dat werd op het uur beloond met de 2-1 door Jim. Er volgden nog heel wat kansen, maar het doelkader (3x geraakt!) en een uitstekende bezoekende doelman Vonck (ex-Vigorist) voorkwamen een afstraffing voor de West-Vlamingen. Een fijne namiddag voor de trouwe Hamse supporters dus: hun ploeg speelde eindelijk nog eens overtuigend in eigen stadion, maakte een achterstand in kwestie van minuten ongedaan en boekt zo een tweede opeenvolgende overwinning die een zesde plek in de stand oplevert – op amper één zege van plek 3.

Voor de komende weken is de duidelijke opdracht om op dit elan door te gaan. Aanstaande zondag volgt de verplaatsing naar Eppegem, dat net als vorig seizoen met degradatiezorgen kampt. Daarna volgen nog twee duels tegen ploegen uit de rechterkolom, waarin VW de nodige marge kan opbouwen voordat in november het stevige drieluik van Kalken, Voorde en Overijse op het programma staat. Met de geestdrift van de afgelopen tijd beloven het nog mooie weken en maanden te gaan worden, Forza Vigor!

VW-Rumbeke 16 oktober 2022

Vreugdetaferelen na de winst tegen Rumbeke

(VWatcher)

Nabeschouwing Elene-Grotenberge - VW

Achteraf bekeken: “Opluchting”

Na enkele lastige weken, met minder puntenwinst dan gehoopt en verdiend, kon onze blauwe-zwarte vereniging eindelijk weer aanknopen met een stevige overwinning. Nieuwkomer Elene-Grotenberge werd met maar liefst 0-4 verslagen, al was er van een sportieve overrompeling beslist geen sprake.

De blauw-witte fusieclub uit de rand van Zottegem maakte het de fiere kampioen Kalken vorig seizoen al knap lastig in 1e provinciale en wil ook een reeks hoger een rol van betekenis spelen. Het eerste halfuur verliep gelijkopgaand zonder al te veel hoogtepunten, maar dan kon Vigor op korte tijd liefst driemaal scoren via Bavo, Beau en Jim en was de wedstrijd eigenlijk al aan de rust gespeeld. Na de koffie kon VW natuurlijk bevrijd voetballen en via het kwieke duo Mbow-Lokando kwamen er nog enkele kansen, waarvan Jordy er eentje kon afronden. Een klinkende 0-4 eindstand dus en terechte vreugde in het bezoekende kamp. Euforie mag er echter niet zijn, want er blijven nog heel wat werkpunten: de spelopbouw was vooral in het eerste halfuur niet geweldig en de ploeg toonde zich wel efficiënt, maar zeker niet dominant. Bovendien krijgt deze driepunter enkel maar glans als er volgende week eindelijk ook eens in eigen huis gewonnen kan worden. Tegenstander is dan het West-Vlaamse Rumbeke, dat in een tumultueuze derby tegen Roeselare-Daisel de betere ploeg was maar op 0-0 bleef steken.

Een snelle blik op het klassement leert intussen dat plek 4 in het klassement op slechts twee punten afstand ligt, de top 5 ligt dus binnen handbereik voor onze jongens als ze op dit elan doorgaan. Opvallend is ook dat nieuwkomers in de reeks als Kalken, Wielsbeke en Rumbeke zonder twijfel een sportieve verrijking zijn, terwijl blijvers als Voorde, Anzegem en Lede dit seizoen duidelijk sterker voor de dag komen dan het vorige. Om nog eens een voetbalcliché uit de schuif te halen: alles ligt heel dicht bij elkaar in deze reeks en geen enkel punt wordt cadeau gegeven. De opdracht voor blauw-zwart is dus duidelijk: voortbouwen op de prestatie van vorig weekend en komende zondag eindelijk nog eens vlammen voor eigen publiek. Forza!

311478980 558645742733987 8488234697943734313 n Bavo en Jim bij de meegereisde Hamse supporters (bron afbeelding: Eendracht Elene-Grotenberge)

(VWatcher)

  • 1
  • 2